Stop toetredingsgesprekken en visumvrij reizen Turkije: teken de petitie

Het is te belachelijk voor woorden dat de Europese Unie nog steeds met Turkije onderhandelt over toetreding tot de EU én visumvrij reizen voor Turkije.

Ik heb geen enkel probleem met de gemiddelde Turk. Sterker nog, veel Turken zijn fantastisch warme en vriendelijke mensen. Ik houd zelfs van ze.

Maar dat betekent niet dat ik ook van hun president en diens autocratische regering houd. Het tegendeel is zelfs waar: ik verfoei Erdogan, een islamist die geobsedeerd is met de alleenheerschappij en die critici stelselmatig vervolgt en op andere manieren buitenspel zet.

Voor de mislukte coup van 15 juli was Erdogan al erg, maar sindsdien is hij helemaal doorgedraaid. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is opgeschort in Turkije, duizenden militairen zijn zomaar vastgezet (en vervolgens zwaar mishandeld), journalisten worden opeens gearresteerd door de politie, docenten mogen niet meer reizen, academici moeten op zoek naar een nieuwe baan, en ga zo maar door.

Turkije is een dictatuur aan het worden.

Daarom is het volstrekt onacceptabel dat de Europese Unie nog altijd toetredingsgesprekken houdt met Ankara en wil dat Turken later dit jaar visumvrij naar EU-landen kunnen reizen.

Gelukkig zijn er politieke partijen in Nederland die mijn zorgen delen. Enkele partijen nemen daarin de leiding. Het gaat dan met name om de ChristenUnie, VNL (VoorNederland) en tot op zekere hoogte het CDA. In een column voor Trouw schrijven CU’ers Gert Jan Segers en Joël Voordewind terecht het volgende:

Nu president Erdogan de tegencoup heeft ingezet zal de EU een duidelijke, rode lijn moeten trekken. Dit kan en mag niet zonder gevolgen blijven.

Het is te begrijpen dat er na een bloedige, ondemocratische couppoging veiligheidsmaatregelen worden genomen om de rust en stabiliteit terug te laten keren. Maar dit gaat vele malen verder dan dat.

Erdogan grijpt de coup gretig aan om een nauwkeurig geplande zuivering van tegenstanders in alle lagen van de samenleving door te voeren. Massale ontslagen en arrestaties troffen de rechtspraak, het onderwijs, de politie, het leger, de wetenschap en de media. Tegelijk pleit Erdogan er openlijk voor om de doodstraf weer in te voeren en is eind mei de grondwet zo ingrijpend gewijzigd dat volksvertegenwoordigers hun onschendbaarheid zijn verloren.

Hiermee overtreedt Erdogan de fundamentele regels van een democratische rechtstaat. Momenteel is er een ware heksenjacht aan de gang, in plaats van eerlijke rechtspraak.

Deze zuiveringen gaan in tegen alle waarden die de Europese Unie voorstaat. De EU en Nederland dienen dan ook deze ongebreidelde arrestaties en vermeende martelingen met overduidelijke bewoordingen te veroordelen. Tegelijk dienen de EU-onderhandelingen met Turkije over toetreding per direct te worden afgebroken, net als de onderhandelingen over het visumvrij reizen. Hopelijk kan Turkije een goede buur worden, maar eens te meer is duidelijk dat Turkije niet bij de Europese Unie hoort.

Om deze mening kracht bij te zetten heeft de ChristenUnie een online petitie opgezet. In de petitie vragen de ondertekenaars — van wie ik er eentje ben — de betrokken overheden (zowel Europees als nationaal) om als volgt in te grijpen:

* om op te komen voor belangrijke democratische waarden als godsdienstvrijheid, persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, eerlijke en onafhankelijke rechtspraak, vrije en eerlijke verkiezingen en humanitaire behandeling van vluchtelingen,

* het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie af te breken,

* niet over te gaan tot visumvrij reizen tussen Turkije en de EU.

Als er ooit een petitie was die het verdient om getekend te worden dan is het deze petitie van de ChristenUnie. Zet er daarom vandaag je handtekening nog onder: dwing de Europese én Nederlandse overheid om de situatie in Turkije serieus te nemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Vigo

  Ik wil best tekenen voor een petitie tegen verdere onderhandelingen met Turkije, maar niet wanneer die afkomstig is van die christen Farizeeërs van de CU.

  1. Bobzelf

   i second the motion van Vigo
   na alle Kunduz landverraders acties en doorgevoert tot de dag van vandaag
   kunnen deze mensen die de naam Christelijk nog durven te voeren
   branden in DE HEL

  2. Paul

   Sinds de komst van de Euro en de Europese Unie waarbij onze nationale soevereiniteit is weg gegeven en onze grenzen zijn verdwenen is alles er alleen maar slechter op geworden. We zijn niet langer bezig met opbouwen maar met AFBREKEN en UITDELEN. Daarom willen wij een REFERENDUM OM DE EU TE VERLATEN.
   .
   https://petities.nl/petitions/nederland-wil-een-referendum-om-de-eu-te-verlaten/signatures?locale=nl

  3. Beukman

   Je lijkt zelf wel een zwarte kous, @Vieg, met dit sektarische gedoe. Je tekent een petitie als je het er mee eens bent, mafketel, en je tekent hem niet als je het er niet mee eens bent. Afzender maakt niet uit.

   1. Vigo

    Tuurlijk Beukman, en jij tekent zeker petities afkomstig van de PVV, GeenStijl of Jan Roos? Laat me niet schaterlachen man……

    1. Beukman

     Mocht ik nog meemaken dat zij met een zinnige petitie komen waar ik het ook nog mee eens ben, dan zal ik hem zeker tekenen, Vigo.

     1. Vigo

      Alsof Rutte en consorten zich iets aantrekken van petities, die zaak is allang beklonken in Brussel!
      Daar ga ik de CU niet mee plezieren, die smerige Farizeeërs zijn medeschuldig aan die tsunami.

     2. Beukman

      @Vigo
      Hehe, eindelijk een echt argument: ze trekken zich tóch niks aan van petities. Zeg dat dan meteen, man!

   2. ceteris paribus

    In het volksnationalistische paradigma van figuren als Vigo is afkomst van groot belang, Beukman: Blut und Boden. Het gaat er meer om waar je bij hoort dan wat je objectief zou kunnen vaststellen of beoordelen.
    Volksnationalisme is de 19e eeuwse doorontwikkeling van het tribalisme. Het archetypische criterium is bloedverwantschap. De linkse cultuurrelativerende Gutmensch verwerpt die antieke denkwijze en roept daarmee veel haat op.

    Het is denkbaar dat de haat van blanken die in dit paradigma denken mede verklaard kan worden door het feit dat veel immigranten uit tribale culturen door dezelfde denkwijze worden bepaald. Ze voelen zich beiden vervreemd in een rationalistische en gemoderniseerde cultuur waarin bloed- en stamverwantschap ondergeschikt is gemaakt aan rationele argumentatie en trouw aan de feiten die sedert de Verlichting de politieke elite (zolang ze niet door bruine halfapen worden vermoord) geneigd is te eerbiedigen.

    1. Vigo

     Paardepisnicht heeft weer een pagina uit zijn handboek soosjooloogie geknipt en geplakt, de aandoenlijke zwetsnek.

    2. Beukman

     @CP
     Het is dan weer tekenend dat Vigo per se geen moslimbloed in zijn lijf wil, of wil dat zijn bloed in het lijf van een moslim terecht komt.
     Vigo is geen domme jongen, maar dit is nogal primitief gedacht van hem.

     1. ceteris paribus

      Het is inderdaad dom vanuit een rationeel modern mensbeeld gezien maar vigo is niet rationeel en ook niet modern.

      Alles is betrekkelijk, zal ik maar zeggen.

     2. Vigo

      Ik heb niks tegen moslimbloed hoor Beukman, als het maar aan mijn bumper zit.

     3. ceteris paribus

      We moeten inderdaad niet denken dat tribalen geen auto kunnen rijden.

  4. Vigo

   Gezien mijn waardering voor Michael Van Der Galien in zijn principes om in Turkije toch het vrije woord te verdedigen ondanks alle gevaren die dit met zich mee brengt, en mijn tegenzin voor een Turkse theocratie die een horde van islamitische barbaren binnen ons werelddeel teweeg gaat brengen heb ik mijn weerzin tegen die CU proleten opzij gezet en getekend.

   Je kunt ook wel eens teveel principes hebben zei mijn vader zaliger altijd………

   1. Beukman

    Jouw vader had dat scherp gezien!

 2. Ni28

  De eisen in deze petitie vind ik de juiste. Wat ik erg vind is dat juist alleen de CU zo petitie in leven roept. Een partij die deze regering juist hielp in stand te houden. En dat botst bij mij. Deze eisen zal ik op een andere podium graag ondertekenen maar ik doe het niet bij de CU.

 3. ceteris paribus

  Als de mensen die zo dapper deze petitie tekenen ook maar dapper aanvaarden dat de vluchtelingenstroom enorme proporties gaat aannemen.

  Je bent principieel maar het kost dan ook wat.

  1. zomaar

   @cp het zijn geen vluchtelingen !, gelukszoekers dat zijn het .

   dus terug sturen heel die bende .

  2. Geah

   Wij hoeven die vluchtelingen niet toe te laten…..dat kunnen wij zelf wel….als je maar nadenkt…..

 4. ikweetwatikwil

  Heb getekend. Ik sta daar achter. Van wie de petitie afkomstig is, zal me een zorg zijn.

  1. Michael van der Galien

   Helemaal mee eens. Al had GroenLinks dit gedaan. Of D66. Dan had ik het alsnog getekend.

   1. Ni28

    daar worstel ik nog mee. Het gaat niet wel over het middel maar het doel. Grote kans dat ik teken.

    1. Michael van der Galien

     Ik hoop het. Uit persoonlijk perspectief kan ik je vertellen dat dit soort petities ook veel betekenen voor mensen die in deze situatie leven en het idee hebben dat de rest van de wereld niets doet, terwijl ze de mond wel vol hebben van mensenrechten, vrijheid en democratie.

     1. Ni28

      Het doel heiligt de middelen. Ik teken, Michael.

 5. zomaar

  de geruchte gaan en zijn geruchte waren dat een Turks paspoort makkelijk te verkrijgen is , (vals of niet ), afin als dat zo is dan komt de tijd (visum vrij reizen voor ieder met een Turks paspoort ) , er toch die tsunami van moslims een feit is , ook van de vermeende vluchtelingen .

  dus laat dictator Erdogan dreigen , en stuurt alles terug wat komt , en hier al is .

 6. H.Vaes

  Dan laat de vluchtelingenstroom maar toenemen cp.
  Liever dat dan me laten chanteren door die Turkse dictator.
  Dat is EEN.
  Punt twee.
  IK heb de PVV zo een tien jaar terug al horen zeggen dat de Turken niet thuis horen in de EU. Wat hebben ze daar toch denigrerend over gedaan.
  Nu laat van der Galien het voorkomen alsof Vnl en de chr.u de uitvinders zijn van de Turken te weren uit de EU.
  Niettemin ook ik ben daar voorstander van ……maar speel het spel niet alsof we allemaal onnozel zijn.

  1. Michael van der Galien

   Oh dat is een goed punt en daar verdient Wilders zeker erkenning voor.

   Kun je mij dan ook erkenning geven voor het feit dat ik al zolang ik me kan heugen hetzelfde zeg en schrijf, én dat ik al vanaf dag 1 roep dat Erdogan een gevaarlijke islamist is?

 7. Michael van der Galien

  “Als de mensen die zo dapper deze petitie tekenen ook maar dapper aanvaarden dat de vluchtelingenstroom enorme proporties gaat aannemen.”

  Dat los je op door, zoals de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken ook al terecht stelt, de grenzen van Europa gewoon zelf te bewaken. Er is geen enkele reden om talloze vluchtelingen toe te laten. Stuur ze meteen bij aankomst terug, met boot en al. Maak ze Turkije’s probleem.

  1. ceteris paribus

   Michael weet dat dit eenvoudig terugsturen in de praktijk niet zo eenvoudig is, tenzij je mensonterende toestanden prima vindt.
   Als de deal met Turkije (die tot nu toe het vluchtelingenprobleem in elk geval enigszins beheersbaar maakte) klapt zullen we sterker moeten inzetten op het bewaken van de Europese buitengrenzen. Dat is in de praktijk veel lastiger dan het lijkt omdat je te maken hebt men mensen en gezinnen die al binnen zijn en niet eenvoudig kunnen worden teruggestuurd. Voorts leidt het afgrendelen van grenzen tot inhumanitaire drama’s aan de andere kant omdat die vluchtelingen geen kant meer op kunnen.

   1. Bobzelf

    je blijft het maar niet begrijpen he ,

    moet ik de australische manier even uitleggen ?

    nou nog 1 keertje dan :

    er komt een boot aan met 5 tot 100.000 economische vluchtelingen,
    zo heten ze tenslotte !

    je keert die boot om , pleurt tussen de 5 tot 100.000 sanwiches met spek / bacon / in ieder geval varkenvlees
    WEL HALAL NATUURLIJK !
    DAT PLEUR JE EEN AANTAL BLIKJES PEPSI/ COCA COLA IN DIE BOOT SLOEP
    ENIGE SLOFFEN MARLBORO ER ACHTER AAAN,
    NIET vergeten enige aanstekers
    en sleept / stuur deze boot terug naar hun plek van herkomst

    met de mededeling, u komt er niet in , NU NIET, EN OOK VOLGENDE WEEK NIET !

    IK zweer het jullie in de naam van Allah de hakkenbar en vriendje Mo. onze 2 heel geliefde pedofielen dat je binne 1 week geen ECONOMISCHE vluchteling binnen krijgt .

    het leven is zo simpel , als je hersens hebt die werken hee ?

    Jaloers weer C.P. ?? ja hee

    1. anniejansz1

     U gaat nogal prat op uw overontwikkelde hersencapaciteit.

     Het is dan wel jammer dat u niet in staat bent om uw vastzittende capslock te maken…

     Maar troost u u bent in goed gezelschap, de gemiddelde psychopaat is ook bovengemiddeld intelligent.

     1. Bobzelf

      leuk ,
      dat doe ik om mongolen zoals jij ,
      ouwe snol te zieken ,whahahaahha
      echt helemaal express
      dat is een rotterdamse truc
      werkte perfect bij de NRC
      bij de Elsevier

      altijd omhoog gevallen D-66 figuren , het betere volk die
      daar zo op reageren whahaaha

      groeten snollio , ouwe Islam penisberijdster !!

 8. ikweetwatikwil

  Je hebt gelijk Vaes. Wilders kwam voor jaren terug al met het idee. Nu komen anderen met het zelfde idee. Het is voor mij het bewijs, dat Wilders gelijk heeft en had. Vandaar dat de PVV mijn stem krijgt en niet CU.

  1. Michael van der Galien

   Ik heb nog nooit op de ChristenUnie gestemd. Dit gaat niet om de ChristenUnie. Of om Wilders. Of VNL. Of om… ga maar door. Het gaat erom dat dit een prima initiatief is, zoals je eerder zelf ook al aangaf.

   1. Vigo

    Het is natuurlijk wel zo dat partijen zoals de CU met hun pro EU beleid ervoor hebben gezorgd dat we met dat gelukzoekers probleem opgezadeld zitten, dus ik wil best tekenen maar dan wel afkomstig van een anti EU partij en niet van de CU.

   2. ikweetwatikwil

    En zo meen ik het ook Michael 🙂

 9. H.Vaes

  Tja….Bobzelf……zo simpel is het .
  En iedereen ziet ook dat dat de enige juiste weg is om dat probleem op te lossen…..maar diegenen die het moeten zien……zijn blind.
  Zij denken alleen maar aan al die Europa verrijkende moslims en terroristen….zij zingen er zelfs welkomstliederen voor om straks een keer afgeslacht te kunnen worden.

  1. Bobzelf

   dus mij beste , dan kunnen we toch simpelweg concluderen ????

   Dat nadat onze beste regering sinds Adolf , hun 3 leiders
   zijnde:

   Pinokkio de homo , die al liegt als zijn lippen bewegen tevens leider van
   de partij : Vernietiging Van Democratie ,

   Pechthold het vissenoog, de partij die “DEMOCRATIE ” hoog in het vaandel had
   staan , HAD STAAN DUS ! , WANT ? die laatste 2 refenda , 2005 en ukraine 2016 , niet zo goed waren bevallen
   en

   Onze p.v.d.Allochtoon / armoede zijnde ONZE VREEMDGAANDER , DIE MAN MET HET MONGOOLTJE OP ZIJN ARM , met het gezin als hoeksteen van de samenleving

   nadat , dit drietal meemocht naar DE BEA BILDERBERG vergadering opgericht door Benno Steekpenning, u weet wel onze internationale spermadonor

   er dus gewoon verteld is, blijf zitten zelfs als de wereld vergaat ,
   houdt vol . dan drukken wij er in 1 extra jaartje alles doorheen
   en we niet meer terug kunnen !!

   Nou is er voor mij 1 raadsel, waar denken deze figuren nou straks te blijven, net als vriendje balkenende en Zalm , Hansie ziekenfonds marktwerking Hoogervoerst c.s. als de nederlander eindelijk de pleuris uit laat breken ????

   gaan we danweer meemaken, dat de mededeling

   Landgenoten, wij zijn met de gehele regering tijdelijk even naar canada , voor onze gezondheid
   en u kunt allemaal de typhus krijgen , ????

   suggesties ??

 10. H.Vaes

  Op zichzelf is dat inderdaad een goed idee en de petitie ondersteun ik ook….maar waarom durft niemand en dan bedoel de niet sympathisanten van Wilders… te erkennen dat Wilders altijd al gelijk had in deze?
  Durf eens te zeggen…dat Wilders op punten gelijk heeft. En dan niet met een….maar…. erachter.

 11. Peter Selie

  Getekend…

  1. van Urk

   De CU heeft inderdaad gezegd vluchtelingen te willen gaan helpen(wat volgens mij een normaalste zaak van de wereld is) maar heeft het vluchtelingenprobleem niet veroorzaakt om het als reden te gebruiken om niet deze petitie te gaan tekenen. Sterker nog; de CU had zelfs een initiatiefwetsvoorstel ingediend om oorlogsvluchtelingen een tijdelijke verblijfsstatus te geven. Daarmee wil de CU af zijn van dat automatisme dat erkende vluchtelingen na vijf jaar een definitieve verblijfsvergunning voor Nederland mogen aanvragen. http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/14/dit-is-wat-je-moet-weten-om-de-vluchtelingencrisis-te-begrijpen-a1413244

   1. cmsuijkerbuijk

    @Van Urk
    Het probleem is echter, dat het helemaal niet om vluchtelingen gaat. Het zijn gelukszoekers en daar weiger ik ook maar één seconde medelijden mee te hebben, laat staan de portemonnee voor te trekken. Meteen terugsturen is de enige oplossing en laat Erdogan de rambam krijgen!

 12. Niek

  Ach ja, de CU. Heb 200 jaar geleden nog op hen gestemd, maar al gauw werd – net als de VPRO, EO, CHU enz – de linkse kerk ook dáár behoorlijk de baas in hun mindset en handelen. De broer van Joël, een geestvervulde evangelist en man Gods, was compleet a-politiek en heb ik nog wel eens ontmoet bij mij thuis. Maar verder ben ik nooit meer positief over deze klup ‘Christenen’ geweest!*

  Maar natuurlijk heb ik dit meteen ondertekend, zij het dan niet hun tweede vraag aangevinkt om nazorg en emails van hen te krijgen. Bewaar me zeg!

  * voor de CU – akelige hielelikkers van de leugenaar Rutte, trekpop van Mutti Merkel en fascistisch Brussel – heb ik een Woord van God:

  “For the weapons of our warfare are not carnal, but mighty through God to the pulling down of strong holds;
  Casting down imaginations, and every high thing that exalteth itself against the knowledge of God, and bringing into captivity every thought to the obedience of Christ;”

  “(For the weapons of our warfare are not carnal, but mighty through God to the pulling down of strong holds;) Casting down imaginations, and every high thing that exalteth itself against the knowledge of God, and bringing into captivity every thought to the obedience of Christ;

  … but they measuring themselves by themselves, and comparing themselves among themselves, are not wise.”
  ‭‭2 Corinthians‬ ‭10:4-5, 12‬ ‭KJV‬‬

  1. ceteris paribus

   Christenen zijn net zo creatief in het maken van je eigen Jezus als moslims in jet maken van hun eigen Koran. Ik herinner me de zelfverklaarde theologe Gielah die meende dat Christus vooral gekenmerkt werd door de agressie waarmee hij de kapitalisten uit de tempel ranselde. Hitler had ook zijn eigen Jezus die beter aansloot bij zijn eigen ideeen: ‘Mijn gevoel als christen wijst me op mijn Heer en Heiland als een vechter. Het wijst me op de man die ooit in eenzaamheid, omringd door maar enkele volgelingen, de ware aard van deze joden doorzag en mensen opriep om tegen hen te strijden en die – Gods waarheid!- niet het grootst was als lijder, maar als vechter. Als christen en als mens heb ik met een grenzeloze liefde de passage gelezen waarin hij ons vertelt hoe de Heer zich tenslotte in al zijn macht verhief en de gesel greep om het addergebroed uit de tempel te verdrijven. Wat een indrukwekkende strijd heeft hij gevoerd tegen het joodse vergif! Nu, na tweeduizend jaar, versta ik met de diepste emotie vollediger dan ooit tevoren dat het hierom was dat hij aan het kruis zijn leven moest laten. Als christen heb ik de plicht me niet te laten bedriegen, maar de plicht om een vechter te zijn voor waarheid en gerechtigheid. En als mens heb ik de plicht om erop toe te zien dat de menselijke samenleving niet op dezelfde rampzalige manier instort als de beschaving van de antieke wereld tweeduizend jaar geleden; een beschaving die door dit zelfde joodse volk naar zijn ondergang is geleid.’

   Ik zie hier ook veel Jezussen voorbij komen, je kunt met Hem kennelijk alle kanten op.

 13. Ni28

  5@ Dus bent u liever niet principieel, lees ik uit uw worden en dat terwijl u iedereen de les leest.

  1. ceteris paribus

   Ik ben inderdaad niet heel erg principieel, Ni28, maar eerder pragmatisch en relativistisch.

   1. Ni28

    Met andere worden u lult uit uw nek en laat het echte werk aan een ander. Patriot games.

    1. ceteris paribus

     Ni28 demonstreert zijn gevoel voor logica, zullen we maar zeggen.

     1. Ni28

      1.Ontwijk de vraag of stelling als je tekort schiet. Beproefde methode. 2.Probeer de andere belachelijk maken.
      3.U bent klaar voor Pauw!

 14. Niek

  Michael: “Ik heb nog nooit op de ChristenUnie gestemd. Dit gaat niet om de ChristenUnie. Of om Wilders. Of VNL. Of om… ga maar door. Het gaat erom dat dit een prima initiatief is, zoals je eerder zelf ook al aangaf”.

  Helegaar waar. En laat de zure onvolwassen prietepreuters die altijd een ‘jamaar’ klaar hebben en zo weinig werkelijk positiefs willen bijdragen tegen bepaalde kwade machten, in hun sop gaar koken.

  1. van Urk

   Inderdaad Niek. Deze “Nationale verzetshelden” roepen wel wat op DDS van: “moslims dit en we zullen vluchtelingen dat” maar willen niet naar de eerste de beste alternatieve wapen grijpen om het probleem aan te pakken.

 15. anniejansz1

  Een sympathieke petitie zal ik maar zeggen, maar helaas zitten er nog wel wat haken en ogen aan.

  Bijna net zo sympathiek en rechtvaardig als een petitie waar we weigeren nog langer olie te importeren uit het dictatoriale Saoedi Arabie en toch zal geen partij dit steunen omdat we de olie nu eenmaal nodig hebben.

  Kortom hypocriet en een terechte vaststelling dat Erdogan ons gelijk aan zijn broeders uit Saoedi Arabie stevig bij de ballen heeft.

  Chantage en de uitruil van belangen, een beproeft middel.

 16. Ni28

  Don Quichot en Sancho Panza zijn hier weer overactief.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.