Turkije en Europees extreem-rechts vallen elkaar snikkend in de armen

Geen categorieaug 06 2016, 8:00
De nieuwe vriendjes van Turkije: extreem-rechtse Europese partijen.
Het lijkt misschien een vreemde vriendschap, maar als je er over nadenkt is het helemaal zo gek nog niet: het Turkije van Erdogan dat vriendschappelijke banden aangaat met Europese extreem-rechtse partijen, zoals bijvoorbeeld Jobbik in Hongarije. De aanvoerder van Jobbik kan zich niet anders dan lovend uitlaten over wat voor een 'sterke leider' Erdogan is, en hoe goed de man bezig is met het onderdrukken van alle 'schuldigen' aan de coup die Turkije bijna ander leiderschap bracht.
Jobbik-leider Gabor Vona komt superlatieven tekort om Erdogan te prijzen:

"The West is uncomfortable with the idea that Turkey will remain strong as long as [President Recep Tayyip] Erdogan is its leader," Gabor Vona told Anadolu Agency.

"Turkey has a strong and stable government," said Vona, who is also the head of the Hungary-Turkey Friendship Group in the Hungarian National Assembly.

"He [Erdogan] is a very strong leader and the Western world does not like it," Vona said, adding that central European countries are experienced in how the "West exploits another country's weakness to protect its own interests."

Vona zegt ook dat Erdogan een "sterke natie" is met een "sterke economie".
Tja. Wat zullen we hier van zeggen? Jobbik is een enge, neonazistische partij die niet terugdeinst voor antisemitisme. Ook streeft de partij een anschluss na, zoals Hitler dat ook deed. Op dezelfde etnische gronden. Dat Turkije vriendjes wil zijn met deze beweging zegt genoeg.
Al met al valt te zeggen dat Erdogan de Poetin-strategie volgt met het kiezen van bondgenoten in Europa. In Nederland is bijvoorbeeld zijn uithangbord de linkse partij DENK: voor ieder land kijkt de man apart via welke partij hij invloed probeert uit te oefenen. Die partijen zelf kunnen zo divers zijn als het maar kan. DENK is een partij voor allochtonen, terwijl Jobbik fel tégen allochtonen is (behalve - kennelijk - jegens Turken, want die hebben zo'n 'sterke leider').
De Erdogan-knipmessen in Europa hebben echter één gemeenschappelijke deler behalve hun steun aan Erdogan: ze deugen allemaal voor geen meter. Jobbik en DENK zijn allebei extreem fout op hun eigen manier
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten