VVD eist ‘opheldering’ kabinet over Turkse steun aan Jihadisten, wil Erdogan toch te vriend houden

De VVD vindt het blijkbaar volstrekt normaal dat het Erdogan-regime radicaal-islamitische groeperingen steunt.

Eindelijk hebben onze parlementariërs de publieke informatie waar ze al jaren op zaten te wachten: Turkije steunt jihadistische groeperingen. In Den Haag wist iedereen dat al — ons kabinet, onze Tweede Kamer, etc. — maar tot gisteren werd dit vaak gefluisterd in plaats van hardop gezegd. Net als andere EU-landen was Nederland namelijk bang om de Turken voor het hoofd te stoten.

Maar ja, zoals Amerikanen zeggen: onze Oosterburen hebben gisteren ‘de kat uit de zak gelaten.’ Ja, zegt de Duitse regering in een ‘geheim’ document dat gebaseerd is op informatie van de Duitse inlichtingendienst, Turkije is inderdaad één van de belangrijkste sponsors van jihadistische groeperingen in het Midden-Oosten.

En dat geeft regeringspartij VVD groenlicht om dan ein-de-lijk los te gaan op Erdogan:

De VVD wil snel opheldering van het kabinet over vermeende Turkse steun aan islamitische terreurbewegingen. De Duitse regering heeft in een geheim document aangegeven dat Turkije een ’steunpilaar van militante moslimgroepen’ is. Berlijn verwijst naar talrijke steunbetuigingen aan bijvoorbeeld de Egyptische moslimbroederschap en de Palestijnse terreurbeweging Hamas.

Nou ja, “los te gaan.” Eigenlijk valt dat allemaal wel wat mee. De VVD wil namelijk weliswaar opheldering, maar voegt daar aan toe dat we Erdogan natuurlijk niet te veel tegen ons in het harnas moeten jagen:

VVD’er Ten Broeke vindt het verbreken van banden met Turkije juist onverstandig en zegt dat Europa beter een voorbeeld kan nemen aan Israël, dat een knipperlichtrelatie met Ankara onderhoudt.

De reden dat Israël dat doet is puur Machiavelliaans. Israël is een klein landje omringd door vijanden. Het is verstandig voor Israël om zo weinig mogelijk vijanden erbij te krijgen. Die hebben ze immers al genoeg.

Europese staten hoeven zich daar helemaal niet druk over te maken. Wij kunnen qua buitenlands beleid principiëler zijn dan Israël omdat we minder vijanden hebben. Of, beter gezegd, omdat die vijanden zich in een ander deel van de wereld bevinden. Daardoor zijn we veel minder afhankelijk van de goodwill van landen als Turkije.

Sterker nog, als de EU wil kan Turkije helemaal kaltgestellt worden. De buitengrenzen van de EU kunnen door onszelf bewaakt worden, daar hebben we Turkije niet bij nodig. Dat is hoe we honderden jaren geleefd hebben in Europa, niemand had daar last van. Waar we ongetwijfeld wél last van krijgen is dat we ieder jaar weer gratis geld sturen naar een regime dat jihadisten steunt die vervolgens niet alleen tekeer gaan in het Midden-Oosten, maar ook in Europa en Amerika.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. poldi

  Belangrijk is om je af te vragen waarom überhaupt meer dan 70 procent van de Turkse Nederlanders (ook van de tweede en derde generatie moslims die hier geboren zijn) op de islamist Erdogan stemt, iemand die haaks staat op al onze vrijheden en democratie.

  Er gaat iets fundamenteel fout als zo’n groot deel van een bepaalde bevolkingsgroep (moslims) onze westerse normen en waarden niet onderschrijft of uitdraagt maar een ferfent moslimbroeder aanhanger (Erdogan) steunt.

 2. poldi

  Plagiaat
  ———
  Er gaat iets fundamenteel fout als zo’n groot deel van een bepaalde bevolkingsgroep (moslims) onze westerse normen en waarden niet onderschrijft of uitdraagt maar een islamist (Erdogan) steunt.
  Belangrijk is om je af te vragen waarom überhaupt meer dan 70 procent van de Turkse Nederlanders (ook van de tweede en derde generatie moslims die hier geboren zijn) op de islamist Erdogan stemt, iemand die haaks staat op al onze vrijheden en democratie.

  Er gaat iets fundamenteel fout als zo’n groot deel van een bepaalde bevolkingsgroep (moslims) onze westerse normen en

  waarden niet onderschrijft of uitdraagt maar een islamist (Erdogan) steunt.

 3. ceteris paribus

  Het is merkwaardig dat niemand hier een probleem maakt met intensieve handelsrelaties met landen als Iran en Saoedie Arabië (die toch ook allerlei jihadistische groepen steunen) en wel kabaal maakt als Turkije (vermeende) steun aan dit soort groepen geeft.
  Enig opportunisme is ons buitenlandse beleid kennelijk niet vreemd.

  1. CJD

   In het geval van Saudi Arabië geef ik je gelijk. Wat Iran betreft weet je duidelijk niet waar je het over hebt. Hezbollah is op geen enkel manier een bedreiging en bovendien wordt er sws onterecht een lastercampagne gevoerd tegen Iran. Zou het kunnen omdat ze geen NAVO land zijn?

 4. Ni28

  VVD laat weer de bekende laffe geluid horen. In plaats van om het werk zelf te verrichten zich afhankelijk laten maken van een terroristische regering. Elke land doet zaken met allerlei rare landen. Bedrijfsleven beroept zich niet bepaald op de moraal zie de wapenindustrie als voorbeeld maar daarbij moet het ook blijven. Handel kunt je helaas niet op morele waarden baseren. Turkije praat zich Europa in en onze leiders laten het toe en steunen onze eigen ondergang nog met grove geld en migrantenstroom toe te laten. Laat Turkije vallen en laat de NAVO de hele Middellandse zee gebied bewaken.

 5. CJD

  Wow, dat de uit puur oppertunisme bestaat wisten we natuurlijk niet *kuch kuch

 6. H.Vaes

  De ware Turkse aap begint uit de mouw te komen.
  Maar we moeten er volgens de Vvd niet te veel aandacht aan besteden en vooral doorgaan met de onderhandelingen om toelating tot de EU.
  De Vvd wil niet toestaan dat de Turkse aap helemaal uit de mouw komt……want dan kunnen ze er niet meer onderuit om Wilders alsnog gelijk te geven en dat mag ten kostte van ook maar alles nooit gebeuren….dan maar de afgrond in.

 7. Anna

  Turkse steun aan jihadisten? iedereen is op de hoogte behalve de VVD. VVD is voor Turkije bij Europa en Rusland eruit. VVD de valste partij in parlement en regering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.