De peiling-ontkenners van de PVV zijn de nieuwe complotdenkers

Geen categoriesep 06 2016, 19:00
Hier bij De Dagelijkse Standaard bereiden wij ons voor op het komende verkiezingsseizoen. Iets wat niet iedereen ons in dank afneemt: en dat is bizar.
Nu de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in rap tempo naderen, komt behalve de politieke klasse ook het electoraat in beweging. Het politieke bedrijf gooit er een tandje bij, en vanmiddag bij EenVandaag hebben we kunnen zien wat dat in eerste instantie inhoudt, in ieder geval in de peilingen: de PVV verliest een hoop zetels, en andere partijen profiteren hiervan.
Zo'n peiling maakt onmiddellijk een hoop emoties los. Jubelende CDA'ers, VVD'ers en 50PLUS'ers, maar bij de PVV vooral boosheid. Omdat hun leider Geert Wilders het aan het verprutsten is? Nee, dat zou te logisch en te redelijk zijn. Nee, veel PVV'ers zijn boos, omdat peilingen zoals de hierbovengenoemde bewust de steun voor de PVV bescheidener zouden noteren dan-ie is. En ook boosheid richting mij, omdat ik dúrfde op te schrijven wat ik met m'n eigen ogen in zo'n peiling gezien heb. Het is allemaal één groot vooropgezet slinks plannetje om Geert straks te laten struikelen bij de verkiezingen, zien jullie dat allemaal niet ofzo? Linkse leeghoofden!
Dat soort teksten.
Echt, het is echt een nieuwe vorm van complotdenken: bij elke peiling die niet het gewenste resultaat oplevert wordt er direct iemand bijverzonnen die de boel vanachter de schermen zou manipuleren. Zo is Maurice de Hond een kneiterlinkse PvdA-aanhanger die de peilingen bewust aanpast zodat we straks allemaal op zijn grachtengordelvrienden gaan stemmen, is DDS een soort Joop 2.0 waar we samen met "Alexander Peggold" samenspannen met de "EUSSR". Ikzelf, tenslotte, moet als ik het boze PVV-gepeupel mag geloven psychologische hulp inschakelen vanwege mijn vermeende "Wilders-obsessie." Een onderbouwing ontbreekt overigens standaard bij al deze beweringen. Maar ach, feiten zijn overbodig, want wat heb je daar aan als je ook gewoon een lekkende onderbuik hebt waarmee je verbale uitwerpselen kan achterlaten waar je ook maar gaat en staat?
Het moge desalniettemin bekend zijn dat ik geen fan ben van de PVV (de meeste aanhangers van deze partij vind ik al jaren malloten, maar om met Trump te spreken: some I assume are good people), doch op het moment dat deze partij wél goed scoort ben ik ook de beroerdste niet om daar dan weer over te berichten. Dan hoor ik van deze mensen niets behalve applaus. Maar elk krediet wat ik daarmee allicht opbouw verdwijnt direct als sneeuw voor de zon als de PVV-meute een peiling ziet die nét iets minder florissant is voor de geblondeerde Marokkanenminderaar. Direct word ik dan weer bestookt met de complotten, de beschuldigingen, de haat en het feitvrije geblaat.
Hoe dan ook, ik wacht het rustig af. Schreeuwen dat er met peilingen gefraudeerd wordt is een vorm van wensdenken die op 15 maart a.s. hard zal worden afgestraft. Het is immers iets wat alle verliezers altijd roepen: de peilingen hebben het mis.
Nee, op mijn kalender heb ik de dag 15 maart 2017 al met een dikke stift omcirkeld. Ik zie het als de dag van de waarheid: want je kan tot die datum volhouden dat alle peilers linkse zakkenwassers zijn. En dat alle media die hun peilingen publiceren onderdeel uitmaken van de militant-socialistische "MSM". Maar met uitslagenavond zal blijken dat peilers wellicht een foutje of twee hebben gemaakt, maar geen PVV kunstmatig klein hebben gehouden om de boel te flessen. Een PVV met 50, 60 of 70 zetels? Die is er dan dus niet. Al geloof ik best dat de PVV-meute prima in staat is om ook dan de cognitieve dissonantie weer van stal te halen en alles te wijten aan een complot waarbij er geknoeid zou zijn met verkiezingsuitslagen.
Maar dat is dan niet meer mijn zorg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten