Erdogan wil verlenging noodtoestand: ik waarschuwde hier maanden geleden al voor

In oktober komt er een einde aan de noodtoestand in Turkije, die president Erdogan halverwege juli uitriep.

Toen hij dat deed vertelde ik iedereen om me heen — en schreef ik op sociale media, in stukken, etc. — dat ik er niets van geloofde dat het hier bij zou blijven. Als autocraten ergens om bekendstaan dan is het namelijk dat ze noodtoestanden misbruiken om hun eigen macht te vergroten. In sommige gevallen duurt zo’n officiële noodtoestand letterlijk jaren.

Als Erdogan, en dat vermoedde ik, de mislukte coup zou gebruiken om de alleenheerschappij naar zich toe te trekken zou de noodtoestand dus ongetwijfeld verlengd worden.

En wat denkt u? Jawel:

Met andere woorden, Erdogan wil een verlenging van de noodtoestand.

Zoals iedereen met ook maar een beetje verstand van de Turkse politiek onmiddellijk aanvoelde wordt hij daarin gesteund door Bahçeli, de leider van de extreem-nationalistische MHP:

Daily Sabah — dat een pr-orgaan van Erdogan is — noemt Bahçeli een ‘oppositieleider’, maar dat is hij in werkelijkheid al heel lang niet meer. Tegenwoordig steunt hij Erdogan werkelijk in alles. In Rusland heb je ook dat soort ‘oppositieleiders’: ze horen niet officieel bij Poetins partij, maar ze steunen hem zonder uitzondering. Bahçeli is ook zo’n man. Als échte oppositie in Turkije heb je helemaal niets aan hem.

Hoe dan ook, het lijkt er dus op dat de noodtoestand minimaal drie maanden langer zal duren. Over een maand of twee gaan we zien of Erdogan dat genoeg vindt. Zo niet, dan verlengt hij het gewoon nog een keer.

En ondertussen maar roepen dat Turkije een ‘democratie’ is. Ja hoor, Tayyip.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. van Urk

    Hoeveel Gulen aanhangers waren er wel niet opgepakt? 32 duizend waarvan zeventig duizend gerechterlijke procedures? Die vent is psychisch knettergek aan het worden om complete razzia,s te gaan houden op een deel van zijn eigen bevolking die totaal eigenlijk niks met die coup te maken hebben gehad. Dat zou nou precies hetzelfde zijn als Rutte inderdaad net zo gek zou wezen om alle Nederlandse moslims op te gaan pakken omdat er toevallig een Nederlandse moslim een aanslag in Den Haag heeft gepleegd. Nee die kerel begint gewoon aan het doordraaien zonder ook maar enig bewijs te kunnen gaan leveren.

  2. Sniper666

    Erdogan doet het goed. Een echt dictator regeert per decreet. Benieuwd welke stoere Turkse hitman zich geroepen voelt Tayyip richting jannah te helpen.

  3. Ni28

    En de EU spant samen met deze “democratische” Turken en kleineren zichzelf en hun volkeren. Absurd dat de EU met zich zo laat sollen en Europa systematisch kapot maakt. Het zijn echte verraders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.