Jetzt geht’s los: Hennis en Dijkhoff melden zich voor fractievoorzitterschap VVD

Bij de VVD is de stoelendans om de baantjes al begonnen. Dat is een beetje vreemd: de verkiezingen zijn immers pas over zeven maanden. Zullen we de uitslag eerst even afwachten alvorens we beslissen wie waar op het pluche mag zitten?

De VVD gaat er overduidelijk vanuit dat er na de volgende verkiezingen weer geregeerd mag worden. De liberalen zijn nu namelijk al bezig met het verdelen van de baantjes:

Met andere woorden, Jeanine Hennis (die eigenhandig Defensie kapotbezuinigd heeft) en Klaas Dijkhoff (staatsassistent van de grootste klungel van dit kabinet, minister Ard van der Steur van Justitie) willen maar wat graag de VVD-fractie in de Tweede Kamer leiden. Heerlijk, natuurlijk, ze mogen zich dan officieel dé leider van de VVD noemen, met alle mooie extra’s die daarbij horen. Een grotere egoboost is nauwelijks mogelijk, zeker als ze ervan uitgaan dat de volgende kabinetsperiode de laatste wordt voor Mark Rutte. De nieuwe fractieleider van de VVD kon dan weleens de beoogde nieuwe premier van Nederland worden.

Thank you very much.

Ondertussen heeft Halbe Zijlstra blijkbaar genoeg van zijn officiële rol als trekpop van het kabinet. Hij zal wel denken: ‘Als ik links beleid moet verdedigen als VVD’er zijnde wil ik er ook iets van invloed op hebben. En meer geld verdienen.’

Geef hem eens ongelijk. Toch is het wel opvallend dat ook hij er niet eens aan twijfelt dat de VVD weer meedoet aan een coalitie. Wat hem betreft is het een keuze tussen fractieleider zijn óf minister (of in ieder geval bewindspersoon). Andere, slechtere opties zijn er niet.

Natuurlijk is het logisch dat deze mensen privé nadenken over hun carrière, maar het zou wel zo respectvol naar de kiezer toe zijn als ze ervoor zouden zorgen dat hun overwegingen publiekelijk nog niet bekend worden. De kiezer moet immers eerst maar stemmen. De uitslag staat nog niet vast. In theorie kan het zo zijn dat Nederland ineens massaal genoeg heeft van de VVD en de partij nog maar 15 zetels overhoudt, waarna de liberalen opeens plaats zullen moeten nemen in de oppositie.

Deze arrogantie van de VVD begint onderhand te irriteren. Dijkhoff, Hennis en Zijlstra: allemaal gaan ze ervan uit dat het ‘wel even lukt’ en dat het alleen nog maar een kwestie is van ‘mooie baantjes onderling verdelen.’ Behandel de kiezer én de verkiezingen in vredesnaam met een beetje respect. Nadien is er nog genoeg tijd om te bepalen wie waar op het pluche gaat zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Wachteres

  Ik heb het eerder geschreven: Hoe het mogelijk is dat de VVD weer zo hoog in de peilingen staat, is mij een raadsel, gezien het vertrouwen van de burgers in de regering.

  Als dat waar is, dan heeft de kiezer er blijkbaar geen behoefte aan om door de VVD met repect behandeld te worden.

  http://politiek.tpo.nl/2016/09/19/terugkijken-nederlandse-burgers-geen-vertrouwen-toekomst-regering-mark-rutte/

  1. Janalb

   Waar moet je anders op stemmen dan ? Gekke Geert? Groen links, Pvdd.
   Het lullige in ons land is dat er geen fatsoenlijke partij is, je kunt kiezen uit 20 randdebielen, welke kies je dan. Gooi de kiesdrempel maar omhoog en kijk naar onze oosterburen.links, rechts ultrarechts en midden.

  2. Janalb

   De burgers hebben nooit vertrouwen in de regering, het is het gemeenste tuig wat er is, behalve gekke Geert, die leidt ons met een noodgang naar de middeleeuwen om een Noords/ West Eutopia te scheppen. Op zich heb ik daar geen problemen mee maar die idioot staat me niet aan. Adolf de 2e.
   En ik acht jouw inteligentie zeer hoog dus kom me niet aan met geblaat dat de hele Nederlandse dom is, ik behoor ook hiertoe.

 2. Robert Leiden

  Dat Hennis defensie kapot heeft bezuinigd is niet waar.
  Dat hebben de vorige kabinetten met minister Hans Hillen gedaan.
  Onder leiding van Hennis krijgt Defensie telkens wat meer geld erbij.

  @wachteres
  Dat de VVD weer stijgt is makkelijk te verklaren. Men wil toch een conservatief beleid, maar zonder dat zurige, altijd negatieve geluid van de PVV.
  Die stijging zal harder gaan als Hennis lijsttrekker wordt.
  Immers Rutte blijft dat studentikoze imago houden die zijn was nog naar de ouders brengt. Hennis heeft een betere manier van communiceren dan Rutte.
  De PvdA kan ook een stijging verwachten als Samsom wordt ingeruild voor Asscher.

  1. Wachteres

   Geen vertrouwen in de toekomst hebben met deze regering en dan toch erop stemmen?

   Dan is het volk toch dommer dan ik dacht.

   Alleen omdat Rutte ‘popie jopie” speelt? Wilders zurig en altijd negatief?

   Het lijkt net of ik Simon hoor!

   1. Janalb

    Gelukkig dat er nog mensen zijn die minder dom zijn, en het volk, daar hoor jij ook bij. Hoe durf je het Nederlandse volk dom te noemen, pedante, arrogante kwast.

 3. Mar

  Warrig.

  Halbe Zijlstra, de huidige fractieleider van de VVD, is een trekpop van het kabinet.

  Hennis en Dijkhoff zouden als fractieleider de leider van de VVD worden en misschien zelfs nog eens premier.

  Maar het is helemaal nog niet zeker dat de VVD in het kabinet komt want ze kunnen zomaar duikelen naar 15 zetels of zo.

  Beetje slappe zooi. Kritiek op VVD kan toch wel beter (onderbouwd).

 4. Peter Selie

  Hennis en Dijkhoff goh beiden zijn zeer charismatische persoonlijkheden (Kuch) de goede intenties stralen er gewoon vanaf tot dat de achterban verblindt wordt door dit competentieloos, dynamische duo. Vindt het vreemd dat die Groningse duivenmelker zich niet als kandidaat lijsttrekker heeft gemeld, die kiest eieren voor zijn geld en bezit nog een spoortje van zelfreflectie.

 5. ome Bob

  hennis ??
  die mevrouw kon nog geen pannelap breien op de huishoudschool !
  dus :
  nou ja na Rutte , onze landverrader met ruggengraat van een mossel
  is iedereen stukken beter .
  die beetje “”snollio ‘ kop van haar is ook stukken beter dan “puisje ”
  dus als ze die dikke hol een beetje wegcamoufleert !!!
  wordt het uitzicht wat beter !
  voor de rest , waar haalt zo’n huishoudschool MIEP , het lef vandaan
  ze is nog te stom om staande te ne.. ke .

  1. Robert Leiden

   Gelukkig hebben we jou nog Bob, jij doet het allemaal veel beter… 🙂

   1. Peter Selie

    Het goede gevoel in het linkse hoofd verloren na het lezen van Bob’s zijn reactie, dat noem ik nu een Pavlov reactie.

    Cognitieve Dissonantie, Het onaangename gevoel in het hoofd, welke ontstaat bij kennisname van feiten of meningen van andere reguurders die strijdig zijn met de eigen overtuiging of mening.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.