Minister Edith Schippers pleit voor nationale vrijheidscoalitie: sta op tegen de radicale islam!

Nu ze de politiek naar alle waarschijnlijkheid verlaat heeft minister Schippers de moed gevonden om zich uit te spreken over een onderwerp dat niet onder haar departement valt.

Maandagavond hield Schippers haar Hendrik Jan Schoolezing. En ja, als je de berichten over haar lezing leest, kun je niet anders dan concluderen dat ze een geweldige toespraak heeft gehouden. Ze maakte zich hard voor de Nederlandse cultuur, die ze terecht superieur noemde aan de meeste andere culturen, en riep iedereen op om pal voor Nederlandse waarden te staan, ja, ook als anderen (en zeker moslimfundamentalisten) daar aanstoot aan nemen.

De Volkskrant citeert de minister:

Ze waarschuwt tegen ‘de sluipende zelfcensuur’ op scholen waar leraren niet meer openlijk homoseksueel durven zijn en niet meer over de Holocaust kan worden gesproken. ‘Wie durft nog islamkritische boeken te schrijven, cartoons te tekenen, films te maken? (…) Hier botsen culturen. Hier worden sluipenderwijs de kernwaarden van onze samenleving aangetast.’

En:

“Culturen zijn helemaal niet gelijkwaardig. De onze is een stuk beter dan alle andere die ik ken. In ieder geval voor de vrouw. In ieder geval voor de homo of transseksueel.”

Nou weet ik niet of de huidige Nederlandse cultuur inderdaad superieur is aan alle andere culturen — ik denk dat we in sommige opzichten zelf zijn doorgeslagen, bijvoorbeeld dat we tegenwoordig moeten doen alsof mannen die zich als vrouw verkleden daadwerkelijk vrouw zijn — maar het moge duidelijk zijn dat onze cultuur duidelijk beter is dan die van de zogenaamde ‘islamitische wereld.’

Om de import van middeleeuwse ideeën te voorkomen — of in ieder geval te beperken — wil ze dat de overheid het voortaan onmogelijk maakt voor landen als Saoedi-Arabië en Turkije om Nederlandse moskeeën en koranscholen te subsidiëren:

“Als wij onze vrijheid zo ver doorvoeren dat we accepteren dat anderen die ondermijnen, kunnen we haar in een oogwenk verliezen.”

Dit zijn het soort uitspraken waar we al jaren op gewacht hebben. Steeds weer gaven we aan dat onze bewindspersonen, en dan zeker VVD’ers, zich eens hard moesten maken voor onze cultuur, en zich tegen barbaarse ideeën moesten verzetten. Helaas heeft Mark Rutte het daar de afgelopen jaren voor het zeggen gehad bij de VVD én in het kabinet, en heeft Schippers zich totaal ondergeschikt aan hem gemaakt. Dat is zonde omdat zij, anders dan Rutte, wel degelijk een band heeft met de natuurlijke rechtse achterban van haar partij.

Natuurlijk konden we haar dat nog vergeven als ze nu een gooi zou doen naar het lijsttrekkerschap van de VVD, maar triest genoeg heeft het er alle schijn van dat Schippers de politiek binnenkort verlaat. Zo heeft ze al aangegeven dat ze niet op de kandidatenlijst wil. Dit betekent dat ze de strijd om het lijsttrekkerschap dus ook aan zich voorbij laat gaan.

Zonde. Als iemand de VVD op een wat rechtser spoor kan zetten is zij het. In plaats daarvan moeten de liberalen het op 15 maart voor de zoveelste keer doen met een man die eerder thuishoort bij D66 dan bij de partij van Hans Wiegel en Frits Bolkestein.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. zomaar

  weer gaan de elite , richting de PVV lullen , in de hoop het verlies wat de peilingen laten zien , op te heffen en om te zetten naar een winst .

  ook Rutte heeft voor de vorige verkiezingen uitspraken van Wilders gejat , en deze afgevlakt weer gegeven , en ja het hielp hen aan winst .

  1. zomaar

   voor elke verkiezing zingen de oude partijen , het opgekuiste liedje van de PVV, en word dit een hit !!.

   vele die zouden stemmen op de PVV, stemmen dan op het opgekuiste lied , met het gevolg zitten zij weer eenmaal op het pluche, zijn hun eigen hit vergeten zijn .

   een carnaval hit (liedje) blijft langer nadreunen .

 2. Wim

  Er is alleen radicale islam. Andere islam is er niet.

  1. robmdw

   Dit is nu het extremistsche probleem. Extremistische (radicale) Islamieten geloven dat het extremisme de ware Islam is. Extremistische (radicale) anti-Islamieten geloven dat het extremisme de ware Islam is. Zo hebben ze elkaar nodig in hun waan-denken en houden ze elkaar in stand. Hun gemeenschappelijke echte vijand is de verlichting van de individuele mens die boven de collectivistische dogma’s kan uitstijgen.

 3. Wachteres

  “Sta op tegen de radicale islam”!

  En …. met toestemming van Rutte, want dergelijke PVV uitspraken zijn goed voor de verkiezingen.

  Ondertussen wel de PVV zwart maken, natuurlijk.

  En na de verkiezingen ….. ‘business as usual’.

  Helaas, het ‘klootjesvolk’ – en daarmee bedoel ik hier de VVD-kiezers – trapt er na jaren! nog altijd in.

  1. Anna

   Wachteres. Voor de verkiezingen altijd weer die gehaaide VVDers.

  2. J.C.

   @Wachteres

   De VVD spreekt steeds met twee monden. Als een zogenaamde Januskop, of is het gladjanuskop, of anders slapjanuskop?

   1. Wachteres

    Edith Schippers: ‘Wie onze vrijheid niet accepteert, hoort hier niet’

    ‘Alle culturen gelijkwaardig’ is een verschrikkelijke misvatting. Onze cultuur is een stuk beter dan alle andere. Wij staan voor de vrijheid, en wie dat niet kan accepteren, hoort hier niet thuis.

    ‘Kies een ander land, niet het onze,’ is de stevige boodschap van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) tijdens de achtste Elsevier/HJ Schoo-lezing, die zij maandag uitspreekt in de Rode Hoed in Amsterdam.
    Heldere normen stellen

    Schippers vindt dat dat we de wetten die we hebben veel actiever moeten toepassen. ‘Lik op stuk geven. Niet wegkijken.’ Ze pleit voor heldere normen aan nieuwkomers over wat we accepteren en wat niet, en waar onze grenzen liggen. Zij die het land binnenkomen, moeten meteen duidelijk worden gemaakt wat we van hen verwachten. ‘Elsevier’

    Gunst, dat vond ik al in de jaren tachtig, daarom ben ik op de PVV gaan stemmen in plaats van op de PVDA! [ja, ja!].

    Eens Anna en J.C. en laten we de VVD/Rutte maar een ‘slapjanuskop’ noemen, want dit hadden ze al jaren geleden kunnen aankaarten.

    Nu komt het alleen maar naar buiten om de PVV een zeteltje af te snoepen …. zo slap!

    1. Mar

     En deze zinnen zijn voor wie bedoeld?

     “Wij moeten een antwoord formuleren dat intelligenter is dan het verdacht maken van alle moslims. Waarmee je goedwillende, vrijheidslievende Nederlandse moslims groot onrecht aandoet. En waarmee je de haatzaaiers en de ronselaars die jongeren vertellen dat Nederland hen haat, dat zij er niet bij horen – nu niet en nooit niet – in de kaart speelt.”

     “Ik pleit er niet voor om de politieke islam te verbieden, tenzij ze onze wetten overschrijden”

     “We moeten een vrijheidscoalitie vormen.

     En daar hebben we iedereen ontzettend hard bij nodig. Iedereen is welkom in die coalitie: allochtonen en autochtonen, moslims, christenen en atheïsten, homo’s en transseksuelen, links en rechts, man en vrouw, jong en oud, conservatief en progressief.”

     Zou dat lukken in een land waar men eerst naar de ander wijst?

 4. poldi

  Degenen die goed opgelet hebben, zouden gehoord hebben dat Edith Schippers bij benadering deze woorden ook in 2011 en 2012 heeft geuit, binnenkomende op het Binnenhof.
  Onze fijne media hebben dat heel slinks bijna stil gehouden, is immers niet links politiek correct.
  De VVD, Rutte inderdaad te zwak, gelooft al sinds Bolkesteijn niet in de multiculti samenleving, die de PVDA, GL, SP en D66 hard promoten.
  Wie dus deze landverraders partijen overweegt ipv PVV of VVD, kiest voor meer met een islam saus overgoten en generaties bijstand trekkende multiculti.

  CBS cijfers bijstandsuitkeringen
  ———————————
  197.000 autochtonen
  55.000 westerse allochtonen
  315.000 niet-westerse allochtonen
  M.a.w. bijna twee op de drie bijstanduitkeringen gaan naar allochtonen.

 5. poldi

  Dat zijn bijna Wilderiaanse uitspraken.
  Ik sta perplex, maar ja de verkiezingen komen er aan en hoe haal je ex VVD´ers terug van de PVV.

 6. Anna

  Islam is geheel en al radicaaal. Een boek dat haar aanhangers oproept tot geweld en moord tegen allen die geen moslim zijn is giftig radicaal.
  Vraag aan Schippers en Rutte, kan men via een boek oproepen tot geweld en moord tegen allen die geen moslim zijn? Oproepen tot geweld en moord is toch bij Wet verboden. Is islam niet het grote gevaar voor onze democratie en Rechtsstaat?

 7. Anna

  Onze vrijheid van meningsuiting is niet meer vanzelfsprekend vanwege moslims die de wetten van de koran volgen. Hoe zal ons land over 50 jaar er uit zien. Universiteiten zijn geïslamiseerd. Mensen die kritiek hebben op islam worden vermoord of kunnen zich niet meer vrij bewegen. Islam is gif voor Democratie en Rechtsstaat.

 8. Ni28

  Klinkt een beetje als minder, minder, minder! Maar nu hoor je het van een ander. Heeft de regering de laatste bijna vier jaar geslapen om nu door mevrouw Schippers wakker gemaakt worden? Of zijn de verkiezingen in aantocht? Ja onze vrijheid wordt niet door iedereen geaccepteerd en moet dus actief verdedigd worden. Dat zal met de EU met Merkel en haar spreekpop Juncker aan de hoofd beetje moeilijk en onrealistisch worden want zij doen precies het tegenovergestelde. En wie wel voor vecht wordt verguist of voor de rechter gedaagd. Of voor populist en racist uitgemaakt en uit de samenleving gebannen. Ook door dezelfde VVD met haar premier Big Lie. Vechten tegen de politieke islam niet tegen de islam zegt zij. Schippers vergeet dat geloof hetzelfde als politiek is, zeker in islamitische landen en dus kunt je ze niet apart behandelen. Vrijheid voor de islam is vrijheid voor de politieke islam met alle gevolgen van dien. De grenzen voor iedereen open houden en voor iedereen dezelfde begrip tonen is het tegenovergestelde van onze vrijheid actief verdedigen. Het is een overgave. Neen, mevrouw Schippers, zo lukt het niet. U kunt beter de eigen risico in de gezondheidzorg afschaffen als extra belasting voor het oud en ziek worden. Dan doet u iets nuttigs.

 9. J.C.

  De VVD senator Sybe Schaap zou dergelijke uitspraken van z’n partijgenoot Schippers, getuige zijn commentaar op de heer Wilders (PVV), waarschijnlijk gevaarlijker noemen dan de NSB.

  Deze Schoolezing, waarin veel PVV standpunten zijn gejat, zou ik dan ook laf en vals willen noemen. En vooral het jatten van PVV standpunten vind ik typisch van VVD, D66, PvdA, SP, GL, CU, SGP, 50+, DENK en VNL signatuur.

  1. 1Sarko2

   Jatten …?
   Wees blij, je lijkt wel een verongelijkt kind

   1. J.C.

    @1Sarko2

    “Wees blij, je lijkt wel een verongelijkt kind”. Deze infantiele opmerking bevestigt slechts dat ik bij jou kennelijk een gevoelige snaar geraakt heb.

    1. 1Sarko2

     Eh snaar , welke snaar – E A D G B E

   2. Peter Selie

    Zo bal gehakt op twee pootjes je gaat er op vooruit, je ledigt je onderbuikgevoelens tegen een realistische reguurder met een paar woorden meer als gisteren.:-) 🙂 🙂

 10. zomaar

  Rita, Verdonk , is om deze redenen geruild door de VVD, door slappe Rutte die meer links is !.

  Rita had toen al de instelling dat iedere buitenlander zich aan moest passen aan ons , (dus ook de hand van een vrouw schudden (geven)).

  tja dat was links VVD te veel gevraagd aan en van de moslims , dus kwam slappe hap Rutte naar voren . het resultaat kennen wij .

  sharia-wijken , sharia-scholen , moskeeën , en shariapatrouilles , dit alles gesubsidieerd door de slappe regeringen die wij hebben en gehad hebben .

  een troost is er de oudjes en zieken , worden jaar na jaar gratis geschoren door mensen (politieke partijen) , die verkozen zijn om de moslim te knuffelen .

 11. H.Vaes

  M.a.w….Jullie hoeven niet op de PVV te stemmen want ook de vvd staat achter de standpunten van de PVV ……echter…….tot na de verkiezingen…..en dan lachen we jullie allemaal weer uit om jullie achterlijke stommigheid om er ook nu weer in te trappen…hahahahahahaha……

 12. Mar

  En dan de rest nog van haar toespraak:

  https://www.rijksoverheid.nl/regering/inhoud/bewindspersonen/edith-schippers/documenten/toespraken/2016/09/05/de-paradox-van-de-vrijheid

  Mijn eerste gedachte bij het artikel was: o, ze solliciteert naar de PVV. Maar nee, verre van dat, als je de moeite neemt om de gehele toespraak te lezen. Ze hinkt wel op twee gedachten, vandaar de titel de paradox van de vrijheid.

  De mooiste uitspraak, wat mij betreft:

  “Het is zó gemakkelijk om ideologische gevechten te voeren over het uiterlijk van vrouwen.

  Ik weet niet hoe het komt, maar overal waar culturen botsen moeten vrouwen ofwel iets uittrekken ofwel iets áántrekken.

  In beide gevallen leidt het in de praktijk tot pijnlijke, vernederende situaties. En worden vrouwen de dupe.”

 13. Bromsnor

  Geert Wilders zegt dit al jaren; dus niets nieuws onder de zon.

  Geert Wilders meent het. Of de VVD het meent is nog maar de vraag.

  Het is verkiezingstijd en ik denk dat de VVD PVV stemmers probeert te lokken door deze dingen te zeggen.

  Na de verkiezingen gaat de VVD (met Rutte) gewoon verder en hoor je er niets meer van.

 14. Peter Selie

  Ach verkiezingsretoriek, op het juiste moment de wind uit de zeilen van de PVV halen, net zoals VLN, niets nieuws onder de zon. “Ze maakte zich hard voor de Nederlandse cultuur, die ze terecht superieur noemde aan de meeste andere culturen, en riep iedereen op om pal voor Nederlandse waarden te staan.” Dhr. Wilders doet niet anders dan zich hard maken voor de Nederlandse cultuur en de islamisering van Nederland tegen proberen te gaan. Wat Schippers doet is een oud en versleten trucje een z.g.n. Bolkesteintje en daar trapt de politieke kleuter achterban wéér met beide benen in. Een ding moet ik mvr. Schippers nageven zij komt 100% charismatischer over dan haar baas Rutte die eigenlijk een spindoctors project is een buikspreekpop met een heel eigen leven. leve de verkiezingsretoriek, het begint er veel op te lijken, net zoals de zorgverzekeraars in de maand december hun zaken op orde willen zetten met die eindeloze reclame filmpjes, alleen voor hoogopgeleiden (Kuch)…

 15. Janalb

  Als het zo is dat 60 procent van de uitkeringen naar niet westerse allochtonen gaat zijn we op de goede weg, we streven naar 100 procent, dus bekijk het maar linkse rakkers, ik trek m’n plan en verdwijn naar Marokko en vraag om een uitkering van de Nederlandse regering, wedden dat het lukt.

 16. Beukman

  Tja. Superieure cultuur. Dat snap ik wel, maar ik ben dan ook bevooroordeeld.
  In grote delen van de wereld wijst men echter “onze” cultuur aan als de cultuur waarin de holocaust zo lekker gedijde, waarin Europa gedurende twee oorlogen zichzelf tot pulp reduceerde.

  Ook als de cultuur die met een air van morele superioriteit her en der een paar miljoen bommen dropte (vandaag in het nieuws: sinds de afloop van de oorlog in Vietnam zijn er in Laos 20.000 onschuldige mensen overleden aan de 80.000.000 clusterbommen en andere enge dingen die onze Americaanse vrienden daar meenden te moeten achterlaten).

  En natuurlijk als de cultuur die hoog opgeeft van democratie, maar in Afrika, Azië en het MO naar believen democratisch gekozen staatshoofden afzet en vervangt door dictators.

  Ik krijg altijd een klef gevoel als ik mensen zalvend hoor praten over “onze manier van leven”. Bij de halve waarheden van Schippers krijg ik dat ook.

 17. Peter Selie

  Megabonusquote: De ‘islamofobe’ HJ Schoo-lezing, door minister Edith Schippers (VVD)

  ‘Als het gaat om vrouwenrechten in islamitische gemeenschap blijft het opvallend stil’

  “Rita Verdonk accepteerde niet dat een Islamitische man weigerde om haar de hand te schudden. Zij maakte daar terecht een punt van. Ze verdient daarvoor alle lof, maar kreeg ook veel, onverwachte kritiek uit progressieve hoek.

  Want: ‘Als handen schudden met vrouwen nou niet geaccepteerd wordt in de cultuur van deze groep, dan moeten we daarvoor alle begrip hebben. Alle culturen zijn gelijkwaardig’.

  Ik vind dat een verschrikkelijke misvatting. Frits Bolkestein zei het al in de 90’er jaren: Alle culturen zijn helemaal niet gelijkwaardig. En ik zeg het hem na: De onze is een stuk beter dan alle andere die ik ken. In ieder geval voor de vrouw. In ieder geval voor de homo of de transseksueel. In ieder geval voor mensen die niet behoren tot de groep van de machthebbers.

  Moeten wij dan ook niet een compromis sluiten met de mensen die onze normen en waarden afwijzen. Een beetje water bij de wijn doen? Waarom zou je nou zo moeilijk doen als iemand weigert om jou een hand te geven omdat je een vrouw bent?

  Mijn antwoord daarop is heel helder: nee! Wij schudden niet zomaar elkaars hand in dit land. Dat staat ergens voor. Dat staat voor gelijkwaardigheid. Wie mij niet de hand wil schudden omdat ik een vrouw ben, trekt mijn gelijkwaardigheid in twijfel.

  Natuurlijk weet ik dat het in de jaren ’50 in Nederland ook anders ging. Vrouwen moesten zich zedig gedragen, scheiden was een taboe en je werd geacht alleen voor het huis en de kinderen te zorgen.

  Homoseksualiteit stond in de jaren ’70 nog officieel te boek als psychiatrische stoornis. Ik hoor dat ook vaak als tegenargument. En dat is een gek argument, want wij hebben ons daar toch niet voor niks uitgevochten? Wij willen daar toch niet naar terug? Vroeger was in vele opzichten helemaal niet beter!

  Het zijn vaak hoogopgeleide mensen die bereid zijn tot dat compromis op onze kernwaarden. Mijn vraag is: ten koste van wie gaat dat compromis? Niet ten koste van de man. Niet ten koste van de moskee. Dat compromis gaat ook niet ten koste van hoogopgeleide globalisten. Die altijd hun eigen weg kunnen gaan. Die over het algemeen omgaan met andere hoogopgeleide mensen. Wie van u heeft eigenlijk een buurman die moslim is? Een teamgenoot op de sportclub? Een zwager of een vriend?

  Wie van de vrouwen in de zaal heeft eigenlijk met deze dilemma’s daadwerkelijk te maken in het dagelijkse leven? >>> http://politiek.tpo.nl/2016/09/06/megabonusquote-de-islamofobe-hj-schoo-lezing-door-minister-edith-schippers-vvd/

 18. Wachteres

  http://nos.nl/artikel/2130222-vvd-senator-schaap-dictatoriale-pvv-is-gevaarlijker-dan-nsb.html

  VVD-senator Schaap: ‘dictatoriale’ PVV is gevaarlijker dan NSB

  De PVV is een partij zonder leden en partijbestuur, en in dat opzicht gevaarlijker dan de nationaal-socialistische partij NSB. Dit zegt filosoof en VVD-Eerste Kamerlid Sybe Schaap naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Rechtsstaat in verval’.

  “PVV-leider Wilders heerst alleen, en heeft in beginsel alle tegenspraak uitgeschakeld”, stelt Schaap, die de structuur van de partij een “dictatuur” noemt. De NSB werd in 1931 in Nederland opgericht en werkte in de Tweede Wereldoorlog samen met de Duitse bezetters. De NSB had wel leden en een Algemene Raad, een bestuur. De NSB-leden hadden weinig in te brengen, erkent Schaap. “Maar Wilders gaat nog een stap verder; die wil zelfs geen leden”, zegt Schaap in een uitgebreid interview in Trouw.

  Precies wat ik zei – de opvattingen van de PVV overnemen en dan die partij zwart maken – de aap komt nu al uit de mouw.

  VVD: schaam je heel diep! Wat een verachtelijke mentaliteit!

 19. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/opinie/opinie/2016/09/bescherm-juist-joden-tegen-het-grote-kwaad-de-politieke-islam-354730/?cmpid=NLC%7Celsevier_dagelijks%7C2016-09-07%7CBescherm_juist_Joden_tegen_het_grote_kwaad%2C_de_politieke_islam&utm_content&utm_term

  Bescherm juist Joden tegen het grote kwaad, de politieke islam

  “Na het gepassioneerde betoog van Edith Schippers tegen de politieke islam, heeft de Nederlandse staat een duidelijke taak: pak antisemitisme aan.

  Edith Schippers vraagt aan ons om niet te capituleren. Prima, maar wij hebben toch een staat! Wat doet de Nederlandse staat in de strijd tegen het antisemitisme? Afgelopen jaar kwamen tienduizenden islamitische migranten in Nederland aan waarvan een deel de intolerantie reeds heeft verinnerlijkt. Deze groep zal gewoon een stevige versterking van het antisemitisme, onvrijheid, ongelijkheid en intolerantie teweegbrengen”`.

  Beste Edith, het wordt dweilen met de kraan open.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.