Ongelooflijk: Raad van State stelt staatssecretaris in het gelijk nadat hij geen toestemming gaf voor islamitische school

De gemiddelde rechter is natuurlijk een enorme fanboy van D66, maar blijkbaar vinden zelfs dat soort multiculturalisten dat de overheid niet alles hoeft te accepteren (en te subsidiëren).

Lees maar mee:

De staatssecretaris van Onderwijs heeft terecht geweigerd een middelbare school in Den Haag te bekostigen van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald.

De stichting wilde — en dit is echt hilarisch — een school op islamitische en hindoeïstische grondslag of een school op islamitische en rooms-katholieke grondslag opzetten.

Jawel: een school op hindoeïstische én islamitische grondslag! Hilarischer dan dat wordt het natuurlijk niet. In India en Pakistan slaan hindoes en moslims elkaar al eeuwen de hersenen in, maar hier willen ze zogenaamd gezellig saampjes een school opzetten.

Ja hoor.

Ook het idee dat je islamitisch en rooms-katholiek met elkaar kunt combineren is natuurlijk pure entertainment. Hoe doe je dat precies, die twee levensovertuigingen met elkaar combineren? “De paus is het hoofd van de kerk… Maar de kerk is gebaseerd op een enorme leugen!”? Zoiets?

De vraag dringt zich dan natuurlijk op: waarom zou de stichting die andere religies erbij betrekken? De staatssecretaris vond dat ook bijzonder merkwaardig en concludeerde dat, omdat het niet duidelijk is op welke levensovertuiging de school daadwerkelijk gebaseerd zou worden, hij geen toestemming kon geven.

De Raad van State is het daar helemaal mee eens en voegt daar aan toe:

“duidelijk is dat er – op basis van de prognosecijfers – onvoldoende leerlingen zijn om een scholengemeenschap op uitsluitend islamitische grondslag te starten. Daarom heeft de staatssecretaris terecht heeft geweigerd om de nieuwe islamitische scholengemeenschap te bekostigen.”

Met andere woorden, die andere religies werden er alleen maar bij betrokken om te kunnen zeggen dat er voldoende potentiële leerlingen waren. Het was dus een administratief trucje.

Gelukkig hadden de staatssecretaris en de Raad van State dat door waardoor de stichting naar toestemming kan fluiten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. J.C.

  Taqiyya.

 2. Sniper666

  Al het onderwijs in Nederland moet neutraal zijn. Geloven doe je maar in je eigen tijd.

  1. Peter Selie

   Geloven doe je maar in je eigen tijd. Ja en achter de voordeur.

   1. Sniper666

    @heer Selie

    100% eens.

 3. Houtlijm

  In de Grondwet zou moeten worden opgenomen dat het faciliteren van religies door de overheid ten strengste verboden is. Geen bijzondere gunsten, geen aparte privileges, geen subsidies, geen voorkeurspositie voor godsdiensten van welke aard dan ook. Volledige vrijheid van godsdienst (net zoals vrijheid van postduiven houden) maar op geen enkele wijze voorrechten of ondersteuning. Religie hoort inderdaad een hobby in de privesfeer te zijn.

  1. Nog1

   @ Houtlijm

   Je weet wel dat precies het omgekeerde het geval is? Dat religie in onze grondwet uitdrukkelijk beter beschermd wordt dan andere meningen.

   1. Houtlijm

    Ja, en dat is historisch zo gegroeid. De echte secularisatie is nooit doorgevoerd. De clericale macht heeft altijd een vinger in de pap gehad en werd gefaciliteerd vanwege de wet op de godsdienstvrijheid.

    Het is hoog tijd dat deze wet volledig herzien wordt en aangepast wordt aan de huidige tijd. Inclusief uitzonderingen voor agressieve religies die het westen willen veroveren door misbruik te maken van tolerantie en genoemde wet op godsdienstvrijheid.

    Weg met de invloed van alle religies in het openbare leven, bij overheidsinstanties en in het onderwijs. Religie dient gemarginaliseerd te worden tot een onbelangrijke curiositeit, zoals klederdrachten en klompendansen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.