Peiling: Hallo, er komen verkiezingen aan, en de SP gaat daar zetels inleveren

Goed nieuws voor mensen wiens favoriete kleur niet rood is: de socialisten gaan hard onderuit in de nieuwste peiling. Maar weet Nederland eigenlijk wel dat het weer tijd is om te gaan stemmen?

De politieke barometer van Ipsos brengt deze week teleurstellend nieuws voor de socialistische medemens. Waar de SP vorige week nog op 16 zetels kon rekenen, zijn er daar inmiddels nog maar 13 van over. Dat zijn er twee minder dan de partij van Emile Roemer er nu heeft in de Tweede Kamer, iets wat hard aankomt bij de SP’ers. Na het presenteren van de kandidatenlijst begin deze maand leek de partij een boost te hebben gekregen richting 18 plekken in het parlement, maar die bleek dus van korte duur te zijn. De vraag is: is de bodem inmiddels bereikt voor de rode jongens, of zet de daling volgende week verder in?

Verder laten de peilingen weinig noemenswaardige verschuivingen zien ten opzichte van vorige week:

Bron: Ipsos
Bron: Ipsos

Teleurstellender voor de politiek als geheel is dat één op de vier Nederlanders nog steeds niet weet dat er volgend jaar weer verkiezingen aankomen. Vooral bij de jongeren raakt de plaatsvervangende schaamte mij: maar liefst 45%(!) van die groep heeft geen flauw benul van het feit dat het over een half jaar alweer tijd is om te gaan stemmen. Ja, een half jaar lijkt veel, maar in de politiek verstrijkt zo’n periode in een mum van tijd. Hoog tijd dus dat alle partijen hun campagnes eens stevig gaan opvoeren nu iedereen weer bijgekomen is van het zomerreces, en we toch écht vooruit moeten gaan kijken naar 15 maart – een datum die slechts 12% van de Nederlandse bevolking weet aan te duiden als verkiezingsdatum.

Wakker worden, kiezer!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Sarko

  Prachtig, VVD-PVDA en GL stijgen.
  PVV dankzij Geert is d weg kwijt.

  1. halo1

   Uw wens is de vader..enz.. vergeet niet dat Geert enorm veel “”dreig””(pleurop)invloed heeft op het denken van alle andere partijen..

  2. CJD

   “Prachtig, VVD-PVDA en GL stijgen”

   Wat er daar zo prachtig aan is zou me raadsel zijn

  3. toetssteen

   @Sarko
   Uw drie favorieten min drie/ plus twee…., ehhhh, stijgen???

  4. zomaar

   tellen kan je ook al niet !

 2. Ni28

  Als ik het rijtje doorneem valt er niets te stemmen. VVD door de mand gevallen. D66 foei. Linkse en christelijke partijen stem ik niet. Blijft partij voor de dieren maar ik ben een mens. Krachteloze 50+, helaas ook links maar wel de enige die zich voor ouderen inspant. De PVV daar gaat niemand mee in zee dus overbodig. En dan de kleine splinterpartijen die geen vuist kunnen maken. Ik denk dat ik voor het eerst thuis blijf. Uit protest en niet uit tevredenheid. Stemrecht voelt niet meer als democratische verworvenheid maar als medewerking aan eigen executie.

 3. Bromsnor

  De PVV is stabiel en doet het dus goed ondanks de dagelijkse demonisering door de media en politieke elite.

 4. Wim

  Het is duidelijk dat de SP als een plumtomaatje in elkaar zakt. Dom volk die SP’ers om over te stappen naar de PVDA. Je verteld ze een sprookje en ze lopen zo de Efteling weer in

  1. CJD

   Ach ja, en waarom gaan er zo veel PVVers weer op de VVD stemmen dan? Dom volk he 🙂

 5. halo1

  De enige reele optie voor de SP is het diametraal wijzigen van het vluchtelingenstandpunt: een kind begrijpt dat je niet gul geld rond kan blijven strooien voor een steeds aanzwellend aantal mensen…

 6. poldi

  Ipsos Politieke Barometer is een internationaal bureau die voor overheden peilingopdrachten uitvoert.
  En dat op basis van een online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1054 ik herhaal maar 1054 stemgerechtigde Nederlanders.
  Hoe nauwkeurig zijn de cijfers?

 7. Sniper666

  Het minst slecht is een fluwelen revolutie. Alle partijen en bijbehorende trekpoppen eruit. De tweede kamer vullen met 150 normale Nederlanders. Elk jaar 20% verversing. Focus op logisch nadenken over echte problemen. Daarbij het volk betrekken via referenda. Moet makkelijk per app kunnen, we hebben allemaal een DigiD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.