VNL opent aanval op religieuze scholen, wil onderwijs helemaal nationaliseren

De nieuwe partij (VNL), geleid door Jan Roos, wil de grondwet wijzigen. Het doel: ervoor zorgen dat ‘bijzonder’ (lees: religieuze) scholen niet meer gefinancierd worden door de staat.

Dit plan werd een dag of vijf geleden al gepresenteerd door de partij (zie hier), maar krijgt vandaag pas media-aandacht. Zoals steeds het geval is de laatste tijd wordt het plan officieel gepresenteerd door Jan Roos, de man die de VNL-kar gaat trekken bij de verkiezingen.

In hun plan schrijven de heren van VNL onder meer:

De realiteit van de voortschrijdende secularisering heeft het bestaande multireligieuze model dan ook ingehaald. Nederland is fundamenteel veranderd. De zuilenstructuur van weleer is achterhaald en niet langer een weerspiegeling van de (religieuze) organisatie van de bevolking.

Blijkens onderzoek van dr. Bernts en dr. Berghuis (‘God in Nederland’, 2015), komt liefst 82% van de burgers inmiddels nooit tot bijna nooit meer in een kerk, bijna 70% behoort niet meer tot een kerkelijke gezindte en uitgesproken atheïsten (24%) vormen inmiddels een grotere groep dan uitgesproken theïsten (14%). De onderzoekers spreken zelfs van ‘marginalisering’ en een ‘wijkend christendom’.

Blijkbaar vindt VNL dat op zich een ge-wel-di-ge ontwikkeling. Minder christendom, yay! De Nederlandse cultuur is de beste, maar de religie die we van oudsher belijden natuurlijk niet. Want God. Je weet toch?

Maar goed, behalve dat ze het einde van de invloed van het christendom in ons land lijken toe te juichen heeft VNL wel een ander goed punt. Het belangrijkste is natuurlijk: religieuze vorming is geen overheidstaak. Het is zorgwekkend dat het christendom razendsnel lijkt te verdwijnen, maar het is eerst en vooral aan dominees, pastoors, priesters, theologen en natuurlijk aan de gewone gelovige om daar iets aan te doen.

Daar komt bij dat het huidige systeem er ook voor zorgt dat moslims zich van de rest van de samenleving kunnen afzonderen. Dat is een groot probleem, zeker omdat het al niet goed gaat met hun integratie. Maar goed, dat is een praktisch argument, geen principieel argument.

VNL wil de grondwet wijzigen waardoor ‘bijzondere’ scholen niet langer gefinancierd kunnen worden door de overheid. En dat is niet alles: de partij wil een strikte scheiding van kerk en staat invoeren, een scheiding die op dit moment niet op die manier bestaat in ons land. Roos en co. willen namelijk laicité kopiëren, het seculiere systeem zoals we dat kennen uit Frankrijk (en tot een aantal jaar geleden Turkije):

Belijdenis van de eigen waarheidsclaim staat iedereen uiteraard vrij, maar primair binnen de privé-kring, niet binnen het overheidsdomein en zeker zonder inmenging van de staat. De vrijheid van godsdienst is hiermee niet in het geding. Dit model, doorgevoerd in Frankrijk, staat ook bekend als de laïcité.

Als je dit leest begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Je krijgt namelijk de indruk dat het ze niet alleen gaat om de financiering van religieuze scholen, maar dat ze bijzonder onderwijs zelfs helemaal willen afschaffen. Dat wordt even later bevestigd:

VNL wil een grondwetswijziging waarbij artikel 23, lid 6 en 7 worden geschrapt. De financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs komt hiermee te vervallen. De scholen kunnen uiteraard blijven bestaan maar zullen, vanwege de financiering, hun uitgesproken religieuze karakter verliezen.

Religieus gesegregeerde onderwijsinstellingen zullen hiermee tot het verleden gaan behoren.

Wacht eens even, wat is hier in vredesnaam klassiek-liberaal aan? Een klassiek-liberaal – ik ben er één – kan weliswaar geloven dat de staat religieus onderwijs niet moet betalen, maar dat betekent niet dat dergelijke scholen helemaal geen bestaansrecht hebben. Bijzonder onderwijs kan prima bestaan, alleen is het aan ouders, stichtingen en andersoortige betrokkenen om de kosten ervan te dragen. Ze moeten dat dus doen zonder hulp uit de staatskas.

Maar dat is niet wat VNL hier zegt. De partij impliceert dat ze het hele religieuze onderwijs wil afschaffen en dat dergelijke scholen alleen kunnen voortbestaan als ze een seculier wereldbeeld omarmen. Er wordt met geen woord gerept over ‘privatisering,’ wat toch wel merkwaardig is voor een partij die zichzelf klassiek-liberaal noemt.

Dat gezegd hebbende laat Roos weten aan De Telegraaf dat deze scholen hun religieuze karakter wél mogen behouden als ze zichzelf maar “bedruipen”:

Roos bevestigt dat desgevraagd op Twitter:

Als dat klopt doet Roos er verstandig aan om zijn assistenten bij VNL even te vertellen dat ze hun document over deze materie die op hun website staat even moeten aanpassen. Zoals het er nu staat is het namelijk duidelijk dat VNL bijzonder onderwijs helemaal kapot wil maken. Heel gek, maar op de één of andere manier kunnen wij echte klassiek-liberalen daar onmogelijk om juichen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Sniper666

  Goed op weg dat VNL. Geloven doe je maar in je eigen tijd, op eigen kosten, en achter eigen voordeur. Het is geen taak voor de roverheid om religie te subsidiëren in wat voor vorm dan ook.

  1. zomaar

   toch ook geen steun aanvaarde uit andere landen voor speciaal onderwijs , dan is het hek geheel van de dam .

   1. Peter Selie

    Juist zomaar, hiermee boor je een heikel punt aan VNL is goed op weg om een voorstel tot grondwetswijziging te doen. Maar dan zal net zoals je het zegt Saudi Arabië buitengesloten worden door geen financiële transacties naar deze haatscholen te doen. Laat ze lekker in hun eigen vet gaar koken en de ouders van deze kinderen zelf het lesgeld ophoesten, daarmee ontlast men óók de belastingdruk van de autochtone seculiere belastingbetaler mijns inziens.

    1. Peter Selie

     Natuurlijk is het in eerste plaats allemaal verkiezingsretoriek van Jan Roos, dat staat bij mij als een paal boven water, de lijsttrekker in spé van VNL wil met deze populistische beleidsvoorstel natuurlijk de wind uit de zeilen van de PVV halen. En wanneer het echt realiteit wordt dan óók geen belastingvoordeeltjes geven aan de geloofswaanzinnige ouders van deze kinderen. Net zoals P. Fortuyn al eens eerder met het idee kwam van om Artikel 6 lid 1 Grondwet er uit te halen.

     1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens IEDERS VERANTWOORDELIJKHEID volgens de wet.

 2. zomaar

  voor de integratie is het beter om van bijzonder (apart) onderwijs af te stappen , nu heb je in volkswijken (waarvan er toch de meesten zijn in Nederland), scholen met apart onderwijs gerelateerd aan de gelovigen in de omliggende wijken .

  waardoor de Nederlandse waarde van het onderwijs onder gesneeuwd raakt , de meeste kinderen van dit soort scholen spreken dan navenant niet fatsoenlijk Nederlands (lijkt wel verbasterd als Papiamento (bepaalde klanken lijken nog Nederlands , en hier houd het mee op ) ).

  toch deze kinderen komen later (zou zo moeten zijn ) in het bedrijfsleven , of willen doorleren , wat bijna onmogelijk is (word) .

  dus straks geen generatie babyboomers, toch een hele generatie steuntrekkers , gevolg de grenzen nog wijder open , om deze generatie weer op te gaan vangen .

  zo hou je een cirkel in stand , die naar de afgrond lijd .

  1. zomaar

   en ja het christelijke onderwijs is ook hier de dupe van , dankzij de zich zo noemende christelijke partijen , die mede verantwoordelijk zijn en geweest zijn voor deze wanorde .

 3. Wachteres

  Straks geen christelijke scholen meer, maar wel islamitische scholen, die dan gefinancierd worden vanuit het Midden-Oosten.

  En Rutte weigert dat te verbieden, want ja, we hebben beloofd dat de islam geen strobreed in de weg zou worden gelegd.

  VNL, alvast niet mijn partij. Ik blijf voorlopig maar PVV stemmen.

 4. Ni28

  De scheiding van kerk en staat heeft in Nederland in feite geen enige betekenis. Alles wat besloten wordt houdt vooral rekening met geloof. De geloof regelt de politiek kunt je zeggen. Met de islamisering van het land wordt deze verschijnsel extra versterkt. De islamisering beroept zich op de democratie die de islam zelf verwerpt. Ik moet denken aan de worden van V. Havel die zei:
  “Het nadeel van de democratie is dat degene die haar eerlijk bejegent wordt in alles belemmerd terwijl een ander die haar niet serieus neemt, mag zich alles veroorloven”.

 5. Ni28

  Er is geen scheiding van kerk en staat zolang de staat de kerk onderhoudt.

  1. van Urk

   Verklaar dat dan even hoe de staat Kerken onderhoudt beste Ni28.

 6. ikweetwatikwil

  Nu komt de ware aard van VNL naar boven. Wachteres zei het al, Christelijke scholen er uit, moslim scholen er in want die krijgen wel geld van land van herkomst. En zo sluipt het gevaar verder met hulp van VNL. Oh, en dan alleen maar openbare (staats) scholen?? Ben je jarig mee. Waar worden die scholen van betaald? Juist ja, van mijn centjes. De media hebben ze al en nu willen ze de scholen. Wees gewaarschuwd voor Roos en Baudet.

 7. Ruud562

  Roos en consorten begaat met deze denkwijze een grove fout! Want islamitische scholen zullen een groter financieel draagvlak hebben dan de christelijke! Met andere woorden: Roos en consorten plaveien nog verder de weg voor de islamieten alhier!

 8. ikweetwatikwil

  Ruud 562. Mee eens.

 9. nienke

  Openbare scholen lijkt mij het beste, geen geloof op school, dat doe je maar in de kerk, moskee.Overal waar verschillende geloven bij elkaar komen heerst oorlog.
  Men spreekt wel over respect voor elkaars geloof maar je ziet in onze samenleving wat een ongelooflijke chaos dit met zich mee brengt.
  Een ideologie als de islam heeft geen enkel respect voor andere geloven noch voor het christendom, nog voor de Joden en laat staan voor de ongelovigen.
  Daarom lijkt mij het allerbeste alleen openbare scholen.

  1. van Urk

   Ja,ja respect en die vindt je dus wel op openbare scholen. Ik hielde als kind al niet van dat ongelovige gegrinnik om mij heen als ik even voor mijn maaltijd bid in de schoolkantine. En hoe vaak lees ik niet dat ouders die juist tegen religieuze scholen zijn hun kinderen weg halen omdat er teveel hoofddoekjes rondlopen op openbare scholen. Nee, laat een ieder dan gewoon zijn eigen school behouden op hun eigen gebaseerde grondslag waar ze in prettig voelen om daar hun kinderen te plaatsen. Zolang ze maar die goede onderwijs krijgen die volgens de Nederlandse richtlijnen zijn bepaald.

   1. Wachteres

    En wie zegt mij dat politiek-correct haar geloof op die zogenaamde openbare scholen niet de boventoon laat voeren?

    Op een christelijke school mag een leraar nog CDA stemmen of CU of SGP.

    Het zou me niet verbazen als op een vrije openbare school de leraren straks alleen maar links mogen stemmen.

 10. Paul

  Dan maar hier de vraag:
  Waar is de column van Leon de Winter: ‘Hillary trapte naar Trumps kruis’ ?
  Opeens was hij weg bij DDS ?!?!?

 11. Paul

  https://www.google.nl/search?q=leon+de+winter&rlz=1C1PRFA_enNL478&oq=leon+de+winter&aqs=chrome..69i57j69i65.10026j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Column+Leon+de+Winter:+%27Hillary+trapte+naar+Trumps+kruis%27

 12. Sjonnie

  Heel goed plan van VNL! Afschaffen dat bijzonder onderwijs. En dat mag tijd worden. Het geloof moet achter de voordeur blijven en niet achter de schooldeuren. Daar hoor je gewoon les te krijgen en sprookjes horen daar niet bij.

 13. ikweetwatikwil

  Tuurlijk sjonnie. Weg met ons. De weg vrij maken voor de islam.

  1. Sjonnie

   Gewoon weg met dat stomme gedoe over religie op school. Geen christelijk gedoe, geen islamitisch gedoe. Niks van dat alles maar gewoon normaal les. En dan mag u van mij het christelijk geloof thuis achter uw voordeur belijden.

   1. ikweetwatikwil

    Ik hang geen enkel geloof aan , laat staan achter de voordeur.
    Maar ik kijk wel verder dan mijn neus lang is.
    Waarom moet je al die geloven verbieden die hier al eeuwen zijn . Geen enkel last mee.
    Maar waar de moslim verschijnt , is het de vrede die verdwijnt. De moslim laat zich niets verbieden. Hebben veel steun ook van de Rooien.

    1. Sjonnie

     Omdat iets er al eeuwen is hoeft het nog niet blijvend te zijn. Er zijn honderden voorbeelden op te noemen van dingen die eeuwenlang normaal waren maar inmiddels erg achterhaald zijn. Zo ook het geloof uitdragen op scholen. Sprookjes horen niet te worden onderwezen op scholen, behalve bij bijvoorbeeld maatschappijleer. Daar mag van mij alles worden onderwezen mbt elke geloofsovertuiging. Dus vandaar dat ik vind dat op school geen enkel geloof thuis hoort. En als daarbij de islam meteen wordt terug gedrongen omdat het niet meer onder speciaal onderwijs valt dan is dat winst.

     1. ikweetwatikwil

      Ik vind het naïeve om te denken dat de islam (scholen ) zich laat terug dringen, getuige het feit dat ze zich zo langzamerhand overal in Europa genesteld hebben . Hele wijken in beslag genomen hebben, overal scholen en moskeeën bouwen en het einde daarvan is nog niet in het zicht. Wakker worden. Dat “weg met ons” speelt alleen maar de islam in de kaart.

 14. nick

  Uiterst stupide plan van VNL. Ze willen hiermee iedereen over een kam scheren, de bedoeling is islamitsiche scholen er uit te werken maar omdat ze dan zg. discrimineren moeten alle scholen die een basis van geloof hebben maar geprivatiseerd worden. Dat is wel zo’n onzin !

  Natuurlijk, Islamitische scholen horen hier niet, wij zijn geen moslim land en er is al bewezen dat kinderen daar totaal armetierig onderwijs krijgen en ook nog eens verkeerd opgevoed worden. Dat kinderen op die manier nooit zullen intregeren in onze samenleving is ook dan ook een bewezen feit. Reden genoeg om deze stroming te verbieden. Pas de wet maar aan lijkt me zo.

  In ons land zijn Christelijke scholen altijd al een normaal onderdeel van de samenleving geweest, die ook op christelijk/joodse gronden is gestoeld. Daarom dissoneren deze scholen totaal niet en islamitische scholen wel degelijk.

  VNL slaat de plank mis, beetje wild om je heen slaan helpt niet, daarmee krijg je de samenleving tegen je.
  En roepen dat privé scholen prima zijn is ook een slechte zaak.Daarmee werk je onderscheid helemaal in de hand. Want een geprivatiseerde school is praktisch onbetaalbaar zonder subsidie en zal daarom alleen voor kinderen van stinkend rijke ouders toegankelijk zijn.

 15. Ali Yas

  Jan Roos trapt met VNL in dezelfde valkuil als talloze anderen vóór hem, of erger nog, hij maakt misbruik van de gelegenheid om zich te ontdoen van een christelijk volksdeel (dat het in tegenstelling tot het islamitische uitstekend doet). De vrijheid van onderwijs is namelijk geen probleem, alleen de islam is dat. Zolang we het vertikken tegen die haatreligie specifiek maatregelen te treffen, krijgen we dit soort onzin als die we nu van Jan moeten aanhoren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.