Afschaffen eigen risico zorgt voor explosieve stijging zorgpremie

Als het eigen risico wordt afgeschaft nemen de kosten van de zorgpremie razendsnel toe. 

Uit berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat de kosten van de zorg fors zullen toenemen als het eigen risico wordt afgeschaft. Op dit moment is er 3,7 miljard euro begroot voor de zorg. Bij het wegvallen van het eigen risico komen de totale kosten uit op 4,5 miljard euro. Dat is nogal een verschil.

Hoewel PVV en SP roepen dat het allemaal best zonder eigen risico kan of dat het eigen risico in ieder geval prima verlaagd kan worden vergeten ze daarbij te vermelden dat zorgverzekeraars de extra kosten zullen verhalen op ons: de verzekerden. De zorgpremie zou bij het wegvallen van eigen risico dan ook fors stijgen: met maar liefst 284 euro per verzekerde per jaar.

Zeg maar dag met je handje tegen die centjes.

Of toch niet? Het eigen risico bedraagt op dit moment namelijk 385 euro. Nou ben ik geen raketgeleerde, maar zelfs ik kan becijferen dat dit nog altijd op een kostenvermindering uitkomt van 101 euro per verzekerde.

Wat? Ja echt.

Als je vaak gebruik maakt van de zorg klinkt dat je natuurlijk als muziek in de oren. Ja, je betaalt dan een hogere premie, maar uiteindelijk levert het je een aardige winst op waar je met je gezin lekker van uit eten kunt gaan. Ik boek alvast een tafeltje bij de Griek.

Maar daar zit hem ook meteen het probleem: het levert namelijk alleen geld op als je gebruik maakt van de zorg. Als je je eigen risico jaarlijks niet helemaal opgebruikt is de winst minder, en als je per jaar minder dan 284 euro eigen risico betaalt ga je er zelfs op achteruit. Met andere woorden, afschaffing van het eigen risico betekent dat gezonde mensen wéér extra diep in de buidel moeten tasten om ongezonde mensen te subsidiëren.

Dan is de vraag natuurlijk: willen we dat? Willen we Nederland nog socialistischer maken dan het al is, of hebben we daar wel genoeg van en vinden we het tijd worden dat mensen hun eigen kosten maar eens dragen, zonder een ander op te zadelen met de rekening? Dat is een afweging die wij als kiezers moeten maken — en dat moeten we in de komende maanden doen, voor de verkiezingen van 15 maart 2017.

Natuurlijk is er een andere oplossing voor handen, een oplossing waar niemand behalve de LP aan wil: verzekerden de optie geven om het eigen risico af te kopen met een hogere basispremie. Jawel, het systeem kan gewoon opengegooid worden. Wil je af van het eigen risico, dan sluit je een deal met je verzekeraar om dat doel te bereiken. Je premie zal dan stijgen, maar op termijn zal het je meer opleveren. Ben je gezond en maak je eigenlijk nooit gebruik van de zorg, dan kun je het eigen risico gewoon laten staan (en zelfs verhogen!). In ruil betaal je dan een lagere maandelijkse premie. Zo kan iedereen een pakket samenstellen dat bij hem past.

Maar ja, daar wil de politiek natuurlijk niet aan, want stel je voor dat je pakketten daadwerkelijk op maat laat maken en iedereen erop vooruit gaat. Dat moet je natuurlijk niet willen; er moet altijd iemand de pineut zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. zomaar

  als ik mijn auto in de prak rij , of mijn huisje afbrand , ect , dan kan er spraken zijn van een eigenrisico !!, toch als ik ouder wor , en hierdoor ziekelijk kan ik niet zeggen nog schrijven dat , dat mijn schuld is en er dus spraken moet zijn van een eigenrisico .

  toch ben ik de pineut in dit geprivatiseerde stelsel , ik betaal meer , dan een jongeling (uitgaande gezien de leeftijd niet of nauwelijks ziek is (wordt)) , met een jaar salaris van 80.000 euro .
  ondanks dat mijn jaarsalaris nog geen een vierde hiervan is , toch net iets te veel voor zorgentoeslag .

 2. Ni28

  Het lijkt erop dat ziekte en ouderdom ontmoedigd moeten worden en daarom extra belast. Een verkapte ordinaire belasting. Tel bij de verplichte zes euro per recept voor de apotheker die ook een graantje mee wilt pikken, dat telt lekker door. Het doet denken aan accijnzen voor tabak en alcohol, dat laat ook niemand staan. En ziekte en ouderdom overkomen je vanzelf. Allemaal goede vaste klanten die makkelijk uitgemelkt kunnen worden. Ik dacht trouwens dat de eigen risico in de zorg ingevoerd werd om mensen bewust te maken van de kosten ervan. Nou, dat is dus inmiddels even veranderd voor degene die dat geloofde.

  1. zomaar

   de staat (regeringen) hebben hun inkomsten veilig gesteld !.

   als hij/zij het roken eraan opgeeft , omdat hij/zij gezond ouder wil worden , komt de het eigenrisico in werking immers met het verlengen van je leven , heb je meer kans op ziek worden .

   en tja de VVD’er Hoogervorst vaart er wel bij !, dit onnozele plan is mede uit zijn brein ontsproten !, om de kosten voor hun achterban te verminderen .

 3. Niek

  a). €385,-

  b). niks

  c). LP

  d). none of these above: €250,-
  of zo iets, minder kan ook nog wel.
  En de verzekerings mafia eenvoudiger gaan ‘wonen’. Enz.

  1. zomaar

   dit zo om te beginnen een oplossing zijn !,

   http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/10/pvv-wil-lager-eigen-risico-door-schrappen-expat-regeling-wat-is-dat-373154/

   later aangevuld met zorg in het buitenland niet meer in de ziekenfondsen opgenomen , en dus extra bijverzekert moet gaan worden .

   nu kan eenieder die een N-paspoort heeft en terug gaat voor langere of korte tijd , naar zijn vaderland , daar zorg krijgen die wij alle moeten betalen .

   dus een extra bijverzekering in deze gevallen moet een must zijn .

 4. Sniper666

  Het zorgstelsel van heden is het gevolg van privatisering. Is zorg voor mensen een commercieel iets? Nee, natuurlijk niet. Zorg is een nuts functie. De regering heeft uit gemakzucht de zorg verschoven naar de verzekeraars. Daar schijnt een pot van 11 miljard op de plank te liggen opgebracht door de premiebetalers. En nog is het niet genoeg… Wat klopt er niet aan dit plaatje?

  Het is erg oneerlijk de lasten naar de ouderen te verschuiven, gezien het feit iedereen normaal gesproken op leeftijd raakt en probleempjes krijgt. Of het moet de bedoeling zijn dat we naar vrijwillige sedatie gaan zodra iemand geen nuttig radertje meer is in de maatschappij.

  1. zomaar

   en na deze vrijwillige sedatie , een extra spuit om hemelen te gaan , ach nee!, dan vervalt het eigen risico !!, en valt er niet meer te plukken van deze persoon .

   1. Sniper666

    @zomaar

    Jawel hoor, dan komt de fiscus doodbelasting heffen over hetgeen deze persoon nalaat. Daar meent de roverheid recht op te hebben weet u nog? Als een “onnuttig” persoon geruimd is voor zijn/haar tijd er op zit, heeft de blauwe bende meer om af te romen. Een echte win-win situatie voor de staat.

    1. zomaar

     niet aan gedacht .

 5. Wim

  Je kunt best stellen dat de mens gelijk wordt gesteld met een materialistische autoverzekering.

 6. Sniper666

  @Wim

  Dan moet de roverheid gewoon eerlijk zijn en stellen dat zorg geen taak voor de roverheid is. Weten we dat tenminste.

  Idd zijn we, gelijk een automobiel, radertjes waarop je bijv. een verzekering met bonus-malus kunt loslaten.

 7. Bo Wegter

  Zelfs met het eigen risico nog intact verhoogt men ijskoud de premie met € 120,– per jaar. En dat alleen om de buffers van de maatschappijen nog groter te laten worden en zodat die weer vette bonussen en dividenden kunnen uitkeren. Het plan van Annemarie van Gaal in de telegraaf van een week of twee geleden lijkt mij een uitstekend plan. Het is toch te gek dat een bedrijf dat nul risico loopt miljoenen winsten maakt over de rug van zieke mensen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.