Belachelijk: schadevergoedingen Groningen gaan grotendeels naar experts en inspecties

Slechts tien procent wordt gebruikt voor reparaties. 

Als je op zoek bent naar de definitie van geldverspilling, wacht dan niet langer. Er is namelijk geen enkele andere manier om de schadevergoedingen van de NAM in Groningen te omschrijven. De NAM heeft de afgelopen drie maanden 22.8 miljoen euro uitgegeven aan schadevergoedingen, voor in totaal 3.379 schadegevallen. Dat komt dus neer op een bedrag van meer dan 6700 euro per geval. Is de schade dan werkelijk zo duur? Absoluut niet: het gemiddelde schadebedrag bedraagt 647 euro.

Toch vallen de kosten meer dan tien keer zo hoog uit voor de NAM. Er gaat namelijk niet alleen geld naar daadwerkelijke reparaties, ook de kosten van experts, inspecties, onderzoeken en noem het maar op moeten door de NAM worden opgehoest. Ook wordt er geld opgeslokt door de contra-inspecties die de NAM zelf laat uitvoeren als er twijfel is of schade wel echt door aardbevingen is veroorzaakt. Er zijn namelijk Groningers die graag een slaatje willen slaan uit de bevinkjes die zo nu en dan plaatsvinden, en daarom gigantische schadeclaims indienen bij de NAM.

Die Groningse geldwolven weten zich gesteund door Commissaris van de Koning Hans Alders. Hij heeft nu de regel ingevoerd dat NAM al bij slechts een “redelijk vermoeden” van aardbevingsschade kan worden gedwongen om schadevergoedingen te betalen. Het hoeft dus niet eens meer te worden bewezen dat er bevingsschade is, het is voldoende om het “aannemelijk” te maken. De rechtsstaat is ver te zoeken. Iedere Groninger met een scheur in de muur kan erop rekenen dat NAM hiervoor moet opdraaien.

Dat is natuurlijk volslagen bizar. Dat NAM betaalt voor daadwerkelijke schade die ontstaat door bevingen, is tot daaraantoe. Maar dat het zelfs wordt gedwongen om alle experts, inspecties en rapporten te betalen, is volstrekt pervers. De Groningse gaswinning lijkt in de greep van een volledige industrie van advocaten, schade-experts en arbiters. Deze mensen is er alles aan gelegen om een slaatje te staan uit de Nederlandse winning van grondstoffen. De NAM mag vervolgens kromliggen om alles te betalen, zelfs als niet eens is bewezen dat schade daadwerkelijk van een aardbeving komt.

Belachelijk. In navolging van mijn collega Tim Engelbart zeg ik: drill, baby, drill. Meer gas en minder aanstellerige Groningers, graag!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. toetssteen

    Joh, wie had dat nou verwacht?! Ehm, het plan van Agema was toch echt beter, maar ja, PVV, kan echt niet!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.