De gift van vooruitzicht

Woensdagavond 26/10/2016 had mijn vader op tv het nieuws van de NPO opstaan. Eerst ging het over bodyshaming en vervolgens over climate change; en dat Amerikaanse filmsterren zich daar toch wel zorgen over maakten. Concepten uitgedacht door progressieve activisten aan Anglosfeer universiteiten worden hier in Nederland één op één naar het nieuws op prime time gekopieerd.

Uit de walging die het kijken van de NPO opleverde ontstond een nieuwe, heldere gedachte. Het is zoals Wagner stelde in Siegfried: soms kan uit smaad en schande iets groots en zuivers geboren worden. Die gedachte zal ik nu toelichten: het heeft te maken met het verlaten van West-Europa. Zij die begiftigd zijn met vooruitzicht, zien dat hier veel voor te zeggen is.

Sociale klopjachten
Zoals al aangegeven in afscheidsbrieven door derden [1] [2] wordt het leven voor vrijdenkers in het Westen gevaarlijk. Ik noem drie ogenschijnlijk triviale voorbeelden. Als eerste (ook weer samenhangend met bodyshaming) – een petitie om vlogster Eugenia Cooney van Youtube te verbannen omdat ze te slank zou zijn. Er zijn 11.000 van 15.000 handtekeningen binnen: spoedig gaat de petitie naar Google met oproep om haar te verbannen. Niet om wat ze zegt noch om wat ze doet – ze zou nooit hebben opgeroepen tot ongezond eetgedrag – maar om hoe ze er uit ziet.

Een tweede teken aan de wand is een recente klopjacht op de Magic the Gathering speler Jeremy Hambly: hij maakte één ironische verwijzing naar transseksuelen die Social Justice Warriors vervolgens opklopten op internet. Een derde voorbeeld is het Sinterklaasfeest: hierbij vervangen RTL en Lodewijk Asscher de Zwarte Piet door een blanke piet met roetvegen. “Het Zwarte Piet debat is aan de samenleving” verklaarde de premier hierover eerder, “aan de bevolking.” Maar RTL behoort tot het grootkapitaal en is in die zin niet representatief voor de belevingswereld van de gewone man.

De rol van politiek en globaliserend kapitaal
Dit soort acties ketsen niet meer af maar graven steeds diepere inhammen in het sociale weefsel van de samenleving. De sociale uitsluiting van vrijdenkers en sabotage van traditionele waarden hangen samen met economie en politiek. Niet alleen in West-Europa maar ook in de VS en Canada. Clinton en Trudeau onderhouden nauwe banden met globale corporaties. Deze bedrijven zijn zó groot dat ze min of meer monopolieposities bezitten. Hun enige tegenkracht is de politiek zelf, verenigde staatsburgers die zich in een politieke zin uitspreken over de rol van het kapitaal.

De genoemde elite ziet liever dat de Europees-georiënteerde Leitkultur wordt opgebroken in een conglomeraat van minderheden. Die minderheden kunnen alleen in tijdelijke allianties samenwerken. Hierdoor belandt het organiserende vermogen binnen de samenleving definitief bij het bedrijfsleven, en dan vooral bij de grootste spelers. Er is dan geen overkoepelend ideaal van natie of politiek bezield burgerschap dat werkelijke tegendruk kan geven aan deze globalisten.

Lees meer op de volgende pagina.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Norman Corinth

  De genoemde voorbeelden zijn inderdaad zo triviaal dat het betoog ermee belachelijk wordt. Probeer het eens met echte problemen, zou ik zeggen, mogelijk kan dan uit smaad en schande iets groots en zuivers geboren worden.

  1. umhz

   Gezien de inhoud van het artikel verwacht ik weinig reacties.

 2. Ni28

  Onze Westerse leiders zijn niet gezegend met vooruitzicht en de bevolking is murw geworden door het niet zien van een sprankje licht in deze lange tunnel vol sociale fijngevoeligheden.Of midden Europa(wat hier Oost genoemd wordt) de hoop voor ons is betwijfel ik want het Westen heeft nog nooit een hoge pet van gehad en het zijn landen die uiteindelijk altijd afhankelijk van anderen(Westen voornamelijk om Oosten te weren) zullen blijven. Een neergezette beeld van pessimisme zonder een sprankje hoop tenzij je links wordt en alles kritiekloos accepteert en goedpraat. Het lachen vergaat je dan later.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.