Gedwongen organendonateurschap heeft averechts effect: 30.000 Nederlanders zeggen wekelijks ‘nee!’

Sinds de nieuwe wet van D66 is aangenomen in de Tweede Kamer, waardoor Nederlanders automatisch orgaandonor worden tenzij ze nadrukkelijk aangeven dat niet te willen, lijkt een averechts effect te gaan hebben op het aantal beschikbare organen.

Toen D66 dit Big Brother-achtige plan door het parlement drukte werd ons verteld dat het zou betekenen dat er meer organen dan ooit beschikbaar zouden komen. Jawel, dit zou echt voor een soort van orgaanrevolutie zorgen! Let maar op!

Nou, die revolutie komt er inderdaad, maar dan niet op de manier waar D66 op hoopte:

Sinds de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer is gekomen, geven wekelijks bijna 30.000 mensen aan dat zij geen donor willen worden. In september registreerden 67.647 mensen zich met een ‘nee’ in het donorregister.

Dat zijn niet misselijke cijfers, maar wacht, er is nog meer: sinds de stemming hebben 22.470 mensen hun keuze namelijk ook nog eens laten veranderen van ‘ja’ in ‘nee.’

Met andere woorden, deze mensen wilden hun organen graag doneren toen de overheid hun zelfbeschikkingsrecht nog respecteerde, maar nu dat het geval niet is hebben ze er geen trek meer in.

En dat is natuurlijk absoluut niet gek. Wij Nederlanders zijn nogal op onze rechten gesteld. Zeker als het over ons eigen lichaam gaat willen we daar zelf de baas over zijn. Het plan van D66 zet dit op zijn kop: de staat wordt automatisch eigenaar van jouw lichaam, pas als je je daar uitdrukkelijk tegen verzet wordt jouw mening meegewogen. Zoiets kán in ons land niet goed vallen.

Wat maar weer bewijst dat D66 werkelijk geen idee heeft hoe de gemiddelde Nederlander denkt. Die partij staat compleet los van de rest van de samenleving. D66’ers gaan alleen om met D66’ers. Daardoor denken ze dat heel Nederland vergelijkbaar is met de grachtengordel, waar zij over het algemeen vandaan komen.

Nou, laat dit een les zijn: dat is dus niet zo.

Succes ermee, D66. Dankzij jullie kunnen zieke mensen nu nog langer op een donororgaan wachten dan in het verleden… en dat allemaal omdat jullie de ijzeren vuist van de overheid per se wilden inzetten om jullie zin door te drijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Sarko

  De wet is nog niet eens van kracht en zover het nu lijkt komt het niet door de Eerste kamer.
  Tegenstanders weten niet dat als men zich niet meldt als anti donor de familie altijd kan weigeren.
  Maar ik vind het een goede wet,
  Maar zeiken tegen D66 is zo leuk.

 2. Peter Selie

  Hier boven reagerende reguurder heeft geen flauw benul wat precies hersendood betekent of inhoudt, of misschien wel, doordat hij het zelf op het randje van hersendood is.

  1. Sarko

   Goh An Dijvie dat moest een scherpe tegenreactie worden maar het is zoals gewoonlijk een losse flodder in de incontinentie luier.
   Hoe laat begint de bingo ?

 3. Sniper666

  Eigenlijk is het principieel onjuist dat een land beslag legt op de organen van onderdanen.

 4. Ni28

  Is D66 ooit met iets goeds gekomen eigenlijk? Kan mij niet herinneren. Je lichaam is plotseling niet meer je eigendom maar van de staat. Het ei van Columbus moesten zij blijkbaar denken. Maar dwang helpt het tegendeel. Toch is men vooral bang voor de handel in organen. Wordt je als donor geholpen tot de laatste snik of niet want er zijn organen nodig? Er zijn fantastische verhalen over geschreven maar het hoeft niet bij verhalen te blijven. De discussie over eindeloos de patiënt helpen is ook al gaande deze keer over de kosten. Straks over de organen. Wie bepaalt je leven?

 5. Niek

  Sarko dat leek mij ook; ik begrijp niet echt waar mensen zich nu al – voordat het erdoor is bij de 1e Kamer – druk maken. Of mis ik iets?
  Dat van de fam wist ik niet trouwens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.