Islamistisch Turkije eist Byzantijnse kerk Hagia Sophia op voor de islam, benoemt permanente imam

De Hagia Sophia is één van de mooiste en bekendste gebouwen van Turkije. Dat is islamisten al tijden een doorn in het oog. Het is immers een christelijk symbool.

Toen de Ottomanen Constantinopel (Istanbul) eeuwen geleden innamen verbouwden ze de kerk dan ook onmiddellijk in een moskee. Daarmee wilden ze aantonen dat de islam voortaan de machtigste religie ter wereld was, of in ieder geval in de landen die zij in handen hadden.

Toen kwam de val van het Ottomaanse Rijk dat opgevolgd werd door de seculiere Turkse Republiek. Het gevolg: de Hagia Sophia werd ‘neutraal’ gemaakt en veranderde feitelijk in een moskee waar moslims, christenen én aanhangers van andere religies (of geen religies) welkom waren en zich konden verbazen over een fantastisch gebouw dat al in de 6e eeuw werd neergezet door de Byzantijnen, oftewel de Oost-Romeinse heersers.

Die situatie bleef 80 jaar lang bestaan. Tot dit jaar. Eerder in 2016 lieten de Turkse autoriteiten namelijk weten dat er voortaan twee keer per dag zou worden opgeroepen tot het islamitische gebed in de Hagia Sophia. Het zal niemand verbazen dat met name Griekse-Orthodoxen daar niet blij mee waren, de Hagia Sophia is immers een prestigieus symbool van hún geloof.

Maar goed, het paste wel degelijk binnen het beleid van Turkije onder president Recep Tayyip Erdogan. Die wordt namelijk met de dag fundamentalistischer. Veel mensen vreesden dan ook dat de Hagia Sophia er uiteindelijk helemaal aan zou moeten geloven.

Die angst blijkt nu bijzonder gegrond te zijn:

Het is een bijzonder harde klap in het gezicht van de christelijke minderheid in Turkije — een minderheid die het trouwens al langer bijzonder moeilijk heeft en zich tegenwoordig zelfs vervolgd weet (zo werd een Amerikaanse predikant onlangs opgepakt omdat hij zogenaamd staatsgevaarlijk was en werd er een kerk gesloten omdat er ‘illegale bijbelstudies’ georganiseerd werden).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Anna

  Christelijke kerken en kathedralen werden door islamieten in brand gestoken of beroofd. Onze christelijke kathedraal in Turkije werd door de Ottomaanse Turken in beslag genomen. Hoe zal het er in Europa over x jaren aan toe gaan. De integratie en multiculturele maatschappij is totaal mislukt.

 2. Wachteres

  “De integratie en multiculturele maatschappij is totaal mislukt”.

  Dat zei Merkel in 2010 al @Anna en Rutte bevestigde wat zij zei, hij was het er dus mee eens.

  En toch gaan ze door met het bouwen van een multiculturele samenleving en willen ze in feite Turkije nog bij de EU hebben.

  Erdogan laat duidelijk zien hoe de islam denkt over ‘ongelovigen’: er is alleen maar diepe minachting voor andersdenkenden.

  Toch blijft de EU bij haar standpunt: de grenzen gaan niet dicht.

  Dat kan alleen maar als men bewust kwaadaardige plannen heeft en in feite het eigen volk minacht.

  Geen wonder dat de islam en politiek-correct het zo goed met elkaar kunnen vinden.

  1. Sniper666

   @ Wachteres

   Dit gaat ooit eindigen in een bloedbad.

  2. toetssteen

   @Wachteres
   Wat mij beklemt is de instelling van die rooien, gelijk iran graven ze hun eigen graf. En soit dat zou niet eens het ergste zijn, maar zij trekken aan de stutten als de hel op aarde valt.

 3. Ruud562

  Kan je nagaan wat ons nog staat te wachten in dit door absurde politiek correctheid verziekte land!

  1. toetssteen

   @Ruud
   Het zal wel aan mij liggen, maar ik moet steeds maar deken aan: we come in peace, shoot to kill.

 4. Niek

  Trots is de ergste ziekte waar we aan kunnen lijden,’ aldus Walid Shoebat, een voormalige Palestijnse terrorist die zich bekeerde tot het christendom. ‘In onze tijd zien we in ruim 50 moslimlanden over de hele wereld de opkomst van een vergelijkbare epidemie van trots. Het gevolg zou al op korte termijn het op diverse fronten uitbreken van een aantal islamitische oorlogen kunnen zijn. Voorspelt de Bijbel echter zo’n rampzalige gebeurtenis waarbij zoveel moslimlanden zijn betrokken? Het antwoord is absoluut: JA.’

  Het antichrist-systeem in de Bijbel vertoont talloze treffende gelijkenissen met de islam en de verwachte komst van de Mahdi.

  De Bijbelse profeten beschrijven de vernietiging van de islam.

  http://inbijbelsperspectief.weebly.com/wat-zegt-de-bijbel-over-de-islam.html

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.