Islamistisch Turkije eist Byzantijnse kerk Hagia Sophia op voor de islam, benoemt permanente imam

Geen categorieokt 25 2016, 13:20
De Hagia Sophia is één van de mooiste en bekendste gebouwen van Turkije. Dat is islamisten al tijden een doorn in het oog. Het is immers een christelijk symbool.
Toen de Ottomanen Constantinopel (Istanbul) eeuwen geleden innamen verbouwden ze de kerk dan ook onmiddellijk in een moskee. Daarmee wilden ze aantonen dat de islam voortaan de machtigste religie ter wereld was, of in ieder geval in de landen die zij in handen hadden.
Toen kwam de val van het Ottomaanse Rijk dat opgevolgd werd door de seculiere Turkse Republiek. Het gevolg: de Hagia Sophia werd 'neutraal' gemaakt en veranderde feitelijk in een moskee waar moslims, christenen én aanhangers van andere religies (of geen religies) welkom waren en zich konden verbazen over een fantastisch gebouw dat al in de 6e eeuw werd neergezet door de Byzantijnen, oftewel de Oost-Romeinse heersers.
Die situatie bleef 80 jaar lang bestaan. Tot dit jaar. Eerder in 2016 lieten de Turkse autoriteiten namelijk weten dat er voortaan twee keer per dag zou worden opgeroepen tot het islamitische gebed in de Hagia Sophia. Het zal niemand verbazen dat met name Griekse-Orthodoxen daar niet blij mee waren, de Hagia Sophia is immers een prestigieus symbool van hún geloof.
Maar goed, het paste wel degelijk binnen het beleid van Turkije onder president Recep Tayyip Erdogan. Die wordt namelijk met de dag fundamentalistischer. Veel mensen vreesden dan ook dat de Hagia Sophia er uiteindelijk helemaal aan zou moeten geloven.
Die angst blijkt nu bijzonder gegrond te zijn:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/790849819942223872?ref_src=twsrc%5Etfw
Het is een bijzonder harde klap in het gezicht van de christelijke minderheid in Turkije -- een minderheid die het trouwens al langer bijzonder moeilijk heeft en zich tegenwoordig zelfs vervolgd weet (zo werd een Amerikaanse predikant onlangs opgepakt omdat hij zogenaamd staatsgevaarlijk was en werd er een kerk gesloten omdat er 'illegale bijbelstudies' georganiseerd werden).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten