PvdA schaft 2-euro lidmaatschap af om Jacques Monasch een hak te zetten

De PvdA doet er alles aan om te voorkomen dat de islamkritische Monasch de nieuwe lijsttrekker wordt.

Eerder kondigden de sociaaldemocraten aan dat ze een nieuwe, tijdelijke vorm van lidmaatschap zouden aanbieden. Mensen zouden al voor 2 euro tijdelijk lid kunnen worden van de partij, waardoor ze meteen mee zouden mogen stemmen in de verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Met name Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, was daar erg blij mee. Hij begreep namelijk dat zijn steun vooral van buiten de partij zou moeten komen; hij is zo islam- en integratiekritisch dat de oude garde hem bepaald niet zien zitten.

Nu is er een streep gehaald door dat 2-europlan. Op het allerlaatste moment heeft de partij besloten om het lidmaatschap toch op 24 euro per jaar te houden. Nieuwe leden kunnen er weliswaar voor kiezen om elke maand een bedrag te betalen, dus 2 euro per maand, maar in principe moeten ze dat dan een jaar lang doen.

Weg aanbieding.

De partijtop verdedigt zich door te zeggen dat de partij geen opzegtermijn heeft, waardoor nieuwe leden hun lidmaatschap na stemming onmiddellijk kunnen opzeggen, maar daar trapt natuurlijk niemand in. Ook Monasch niet. De politicus begrijpt dat deze regeling een grote impact zal hebben op zijn kandidatuur… en daar is hij allerminst blij mee:

“Dit kan niet waar zijn. Ik ben hier hogelijk door verbaasd.” Volgens Monasch is deze manier van stemmen in strijd met wat de Pvda-leden hadden bedongen.

Met deze manier van stemmen wordt een drempel opgeworpen, betoogt Monasch die campagne voert tegen de ’bestuurders’ in zijn partij. Hij had liever gezien dat mensen voor twee euro tijdelijk lid zouden kunnen worden inclusief stemrecht. Net zoals gewoon is bij andere proefabonnementen, had de partij na afloop kunnen vragen of de nieuwelingen het lidmaatschap voor een heel jaar willen. Voor dat systeem heeft de partij, tot ongenoegen van de Friese kandidaat, dus niet gekozen.

Helaas voor Monasch kan het natuurlijk wel degelijk “waar zijn.” Het partijbestuur kan doen en laten wat het wil, ja, ook als het Monasch daardoor piepelt.

Het moge duidelijk zijn wat er aan de hand is: de partijtop van de PvdA is doodsbang voor de rebel Jacques Monasch en spant nu actief samen om zijn kandidatuur te ondermijnen. Het bestuur wil per se dat óf Diederik Samsom de lijsttrekker blijft óf dat hij wordt opgevolgd door Lodewijk Asscher, een andere partijprominent die goed valt bij de powers that be.

Natuurlijk is het triest voor Monasch, maar er is ook goed nieuws: de PvdA garandeert hierdoor dat de partij de volgende verkiezingen op epische wijze gaan verliezen. En een kleine PvdA is positief voor iedereen — behalve, wellicht, voor PvdA’ers zelf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ni28

  PvdA blijft gewoon de PvdA en dat zegt genoeg. Geen democratische “coup” in onze partij hoor ik de Internationale zangers al zeggen, zeker niet voor 2 euro. Vooral geen veranderingen want onze stoeltjes willen wij warm houden. Desnoods zonder kiezers.

 2. Vabis

  Als die Monasch ook maar een beetje ruggengraat heeft zegt hij die zieltogende PVDA vaarwel, maar ja PVDA leden hebben nu eenmaal een scheepswand voor hun kop, dus dit zal wel niet gebeuren….

  Dit lag natuurlijk geheel in de lijn der verwachting, dissidente leden en dan ook nog partijvoorzitter willen worden, daar trapt het gestaalde PVDA kader niet in.

 3. Gustaafff

  Die man eindigt als Rita Verdonk; roemloos door de achterdeur van het parlement.

  1. zomaar

   tja elk rechts geluid , bij welke partij ook word teniet gedaan door de partij top !.

   partijen die onder elke noemer denkbaar , gewoon links waren en gebleven zijn .

 4. Viertel

  Hierin is duidelijk de hand van Asscher te ontdekken. Een bureaucraat pur sang die voorzitter Spekman heeft teruggefloten. Asscher gaat ervan uit dat hij tijdens het congres door de leden te worden gekozen zonder met rode rozen belletje te hoeven trekken.

  Voor Monasch geen medelijden trouwens. Hij zit 6 jaar in de Kamer en heeft al die tijd de PvdA en Rutte 2 door dik en dun gesteund. Zijn Nee bij het Oekraïne referendum is te weinig om hem nu het vertrouwen te geven.

 5. Wim

  Linkse streken. Bij de SP is het nog erger daar bepaalt net zoals bij het koningshuis het DNA profiel of je opvolger wordt. En natuurlijk het halve salaris inleveren bij deze rijke kapitalistische partij die met vel miljoenen in kas nooit genoeg heeft en ook voor de partij pot vulling het volk belastinggeld uit de zak klopt en als aalmoes af en toe tomatensoep ronddeelt.

 6. Beukman

  Wat zal behalve Monasch vooral Geenstijl balen zeg, want die doldwaze 2 euro-actie was voor hen DE manier om de PvdA over te nemen.

  Tegen de PvdA zou ik willen zeggen: denk de volgende keer nou eerst eens een beetje na voor je wat doet. Niet-leden laten meestemmen over het partijvoorzitterschap is gewoon een slecht idee.

  1. umhz

   Hamer, spijker….RAAK

  2. Wachteres

   Ik was zelfs van plan om na jaren [weer] lid te worden, @Beukie, zodat ik op Monasch kon gaan stemmen om de PVDA een hak te zetten.

   Maar meer dan twee euro is mij dat niet waard en ik moet er niet aan denken om gedwongen te worden een jaar lid te zijn.

   Elke maand twee Euro? Zonde van mijn geld.

   1. Beukman

    Ik snap de emotie wel, @Resje, maar zou het ook tamelijk onsportief vinden om op die manier de interne democratie van een partij te saboteren.
    Overigens hebben rond 1990 een paar extreem-linkse splintergroeperingen al eens geprobeerd om de macht binnen de PvdA te grijpen.

    1. Wachteres

     Je hebt gelijk …. maar de PVDA is zelf zo stom ….

   2. umhz

    Een politieke partij waar je lid van kan worden.
    De droom van velen.
    Helaas wordt hen die mogelijkheid niet gegeven.

    1. Beukman

     Lijsttrekkersverkiezingen bij de PVV. Een nachtmerrie voor velen.

     1. umhz

      Nee, de droom van velen, de nachtmerrie van een.

 7. luckybeeI

  Niet voor niets dat Drees de PvdA heeft verlaten. toen was Jan Pronk die de linkse slijmbal door zijn strot binnen duwd maar tegenwoordig zijn ze allemaal Diedereick Samsom Hans Speckman Lodewijk Asscher,En hoe heet hun lelijke wijven ?Kadija Arrieb de Marokkaanse,

 8. Wim

  König von Marokko zahlte 12 Millionen Dollar an Clinton-Stiftung
  Veröffentlicht: 24.10.16 03:01 Uhr

  Der König von Marokko hat einer Clinton-Stiftung im vergangenen Jahr 12 Millionen Dollar gespendet. Offenbar erhofft sich der Monarch dadurch einen privilegierten Zugang zur nächsten US-Präsidentin.

  1. Nog1

   @Wim

   Uiteindelijk is ze toch niet naar Marokko gegaan (Bill en Chelsea gingen wel).

   http://www.theatlantic.com/politics/archive/2016/10/hillary-clinton-foundation-morocco-wikileaks/505043/

 9. Nog1

  Monasch zeurt een beetje; toen hij zich kandidaat stelde bestond er geen lidmaatschap van een maand.

  En het is niet het partijbestuur die dat soort zaken beslist, maar het Congres. Dat weet Jack als trouwe PvdA-er dondersgoed.

  Het geld kan nooit een probleem zijn want volgens de statuten kun je ook gratis lid worden; als je lid wordt en daarna een verzoek doet aan je afdeling dat je vanwege je inkomenssituatie het lidmaatschap niet kunt betalen. Volgens mij heeft nog nooit een PvdA-afdeling zulke verzoeken geweigerd.

  Dat weet Jack ook dondersgoed, want hij zat in het Sneker afdelingbestuur en heeft meerdere van dergelijke verzoeken dus voor zich gehad.

  Ik ben het inhoudelijk al langer eens met Jack, maar hij moet niet kinderachtig gaan doen. Dat kan als je rechts bent en Trump heet, maar niet bij een partij als de zijne.

 10. taling_john

  Dan snap ik al helemaal niet waarom hij lid van de PvdA blijft en niet de rug toekeert. Hij wordt gewoon genaaid door z’n eigen partij , maarja dat is de PvdA Nederlanders naaien t.b.v. de allochtonen.

 11. toetssteen

  Monarch, de toetsbaar op Maidan? Kwestie hoe dom de gemiddelde PvdA stemmer is, maar ik neem aan dat ook hij/zij weleens kijkt op het internet.
  De PvdA is gewoon exit.

  1. Nog1

   @ Toetsteen

   Dat hoor ik nu al 25 jaar. Vier jaar geleden stonden ze op 14 zetels in de peiling maar ze werden de 2e partij van het land bij verkiezingen.

   http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/20/discussie-over-cohen-leidt-tot-chagrijn-in-de-pvda-12262628-a1016622

   Vooralsnog gaat het op dit moment precies hetzelfde als 4 jaar terug, een goed resultaat bij de verkiezingen behoort dus zeker tot de mogelijkheden.

   Of we daar blij mee moeten zijn is een andere kwestie

 12. Kees

  Jammer voor de partij, maar goed, het ontbindingsproces gaat dan gewoon verder.

 13. Peter Selie

  VIDEO: D66 en democratie

  https://youtu.be/8lFQp5MrjGo

 14. Sniper666

  Sjaak wees een vent en WALK AWAY with your head held high. Er is geen redden meer aan.

 15. pcreutzberg

  Dat is een tegenvaller.
  Het wordt dus geen PvdA.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.