Rotterdammers laten hun overleden hond klonen. Het gevolg: een enorme controverse

Geen categorieokt 24 2016, 13:00
Is het klonen van je favoriete huisdier acceptabel of niet?
Een stel uit Rotterdam vindt van wél. Sterker nog, toen BNN een oproep deed uitgaan met de vraag of er mensen waren die hun huisdier wilden klonen reageerden zij bijzonder positief. Ze meldden zich aan en lieten weten dat ze hun hond, Joep, maar wat graag wilden laten namaken.
Omdat het klonen van huisdieren illegaal is in de Europese Unie nam BNN het dna van de dappere viervoeter mee naar Zuid-Korea. Daar werd Joep vervolgens gekloond. RTL Nieuws legt uit:

Het 'origineel', Joep, is dood maar het Rotterdamse stel is dolblij met kloon Pipo. "Het zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken die nagenoeg identiek zijn. We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zóveel punten overeenkomt met onze oude hond. Dat is niet te geloven", zeggen ze.

Je zou denken: als deze mensen dat graag willen, tja, laat ze. Persoonlijk vind ik het niet verstandig om levende wezens te klonen -- het is totaal niet nodig, we spelen ermee voor God -- maar het gaat wel weer ver om het daadwerkelijk te verbieden. Daar komt bij dat als het legaal is in een ander werelddeel het uiteindelijk toch wel gebeurt. Daar doe je niets aan.
Helaas heeft de kloonactie voor enorm veel ophef gezorgd:

"Een ethisch argument zou al voldoende moeten zijn om te zeggen, dit willen we niet”, zegt een woordvoerder van De Dierenbescherming. De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) vindt het klonen op bestelling een ’bizarre ontwikkeling’. „De dierenopvang puilt uit met honden die soms jarenlang moeten wachten op een baasje”, zegt Mechtild Stavenuiter. „Wij vinden het beter om een opvanghond een kans op een fijn leven te geven.”

Ook de politiek reageert woedend. Van D66 tot de PVV, en van het CDA tot de Partij voor de Dieren: stuk voor stuk vinden ze dit absoluut niet kunnen. Waarom D66 het niets vindt is mij een raadsel -- die partij is immers militant atheïstisch -- maar blijkbaar is dit opeens een prioriteit voor de 'Democraten' (die hun democratische denkbeelden al lang hebben afgeschud).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten