Rotterdammers laten hun overleden hond klonen. Het gevolg: een enorme controverse

Is het klonen van je favoriete huisdier acceptabel of niet?

Een stel uit Rotterdam vindt van wél. Sterker nog, toen BNN een oproep deed uitgaan met de vraag of er mensen waren die hun huisdier wilden klonen reageerden zij bijzonder positief. Ze meldden zich aan en lieten weten dat ze hun hond, Joep, maar wat graag wilden laten namaken.

Omdat het klonen van huisdieren illegaal is in de Europese Unie nam BNN het dna van de dappere viervoeter mee naar Zuid-Korea. Daar werd Joep vervolgens gekloond. RTL Nieuws legt uit:

Het ‘origineel’, Joep, is dood maar het Rotterdamse stel is dolblij met kloon Pipo. “Het zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken die nagenoeg identiek zijn. We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zóveel punten overeenkomt met onze oude hond. Dat is niet te geloven”, zeggen ze.

Je zou denken: als deze mensen dat graag willen, tja, laat ze. Persoonlijk vind ik het niet verstandig om levende wezens te klonen — het is totaal niet nodig, we spelen ermee voor God — maar het gaat wel weer ver om het daadwerkelijk te verbieden. Daar komt bij dat als het legaal is in een ander werelddeel het uiteindelijk toch wel gebeurt. Daar doe je niets aan.

Helaas heeft de kloonactie voor enorm veel ophef gezorgd:

“Een ethisch argument zou al voldoende moeten zijn om te zeggen, dit willen we niet”, zegt een woordvoerder van De Dierenbescherming. De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) vindt het klonen op bestelling een ’bizarre ontwikkeling’. „De dierenopvang puilt uit met honden die soms jarenlang moeten wachten op een baasje”, zegt Mechtild Stavenuiter. „Wij vinden het beter om een opvanghond een kans op een fijn leven te geven.”

Ook de politiek reageert woedend. Van D66 tot de PVV, en van het CDA tot de Partij voor de Dieren: stuk voor stuk vinden ze dit absoluut niet kunnen. Waarom D66 het niets vindt is mij een raadsel — die partij is immers militant atheïstisch — maar blijkbaar is dit opeens een prioriteit voor de ‘Democraten’ (die hun democratische denkbeelden al lang hebben afgeschud).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Gustaafff

  Helemaal eens, onverantwoord.

 2. zomaar

  er kan in de toekomst zomaar (door de politiek) een heel leger van gelijkgezinden gekloond worden , wat voor leven krijgen zij dan , die niet gelijkgezind zijn ?.

  moeten deze mensen dan door het leven als bejaagbaar wild ?, wat zij nu al zijn , geen democraat dan ben je de sjaak!!.

  1. Beukman

   Ik heb begrepen dat Marcel van Dam ook wat DNA heeft afgestaan.

   1. zomaar

    zie je nu daar begint het gedonder al !!, van Joop.v.Riessen (die linkse fascist) , zal er ook wel een potje bewaard zijn ,oke men zal diep het riool daarvoor in moeten , toch zal het nog wel te vinden zijn ?.

 3. Beukman

  The Boys from Brazil. Het boek, de film. Immer actueel.

  1. ome Bob

   je kan lezen ?????????????????

   of heb je alleen de film gezien ???

   ome bob

 4. Nog1

  Eigenlijk weet ik niet wat ik hiervan vind. Zonde van je 50.000 euro, dat wel.

  Maar welk inhoudelijk argument is er eigenlijk tegen? Het ethisch argument stoelt op een Goddelijk scheppingsverhaal dat evident een verzinsel is.

  1. Beukman

   Eens.
   Ik snap de emotie ook niet zo goed: als over een jaar of wat mijn erg leuke, vriendelijke en knappe kat doodgaat, zou ik daar toch geen kloon van willen hebben om helemaal opnieuw te beginnen. Wat zijn dat voor mensen die dat wél zouden willen?

   In ieder geval kunnen ze beter honden van Rotterdammers klonen dan Rotterdammers zelf.

 5. ikweetwatikwil

  Wat gruwelijk. Zijn die mensen wel bij hun volle verstand?

 6. Ni28

  De techniek maakt steeds meer mogelijk. Het is altijd het misbruik die het twijfelachtig maakt. En het niet kunnen bevatten van de hele materie. Hetzelfde geldt voor de kunstmatige intelligentie die de onze voorbij zou kunnen streven zoals Stephen Hawkins onlangs waarschuwde of weer door kwade geesten misbruikt worden. En dan nog de vraag waarom moet je eigenlijk klonen? Om te bewijzen dat het kan?Je oude hond het eeuwige leven geven? Of jezelf. Bij sommige mensen denk ik asjeblieft niet nog een keer. Voor God spelen is het niet want er is geen God. Ook die hebben wij zelf gemaakt.

 7. Ni28

  DNA van Marcel van Dam? Arme hond!

  1. Beukman

   Haha! Een rijke rode hond in een villa dus.

 8. Sniper666

  Ik wil 100 kloons van Sylvie Meis en dan op marktplaats verkopen.

 9. ome Bob

  Ik ben pas tegen als ze 135 landverraders en NSBer willne klonen ,

  en niet te vergeten :

  wat denkt u als zakkos G. gekloond wordt ???

  krijg je 19 zuigende zeikertjes met 1 hersencel erbij ,

  DE 20e KLOON die Penis aqua rosa binnenbrengt , NOEMEN WE DAN ACHMED
  3 HOEK , the suicide bomber

  Ome Bob

  Ja dat moeten we voorkomen !!

 10. ome Bob

  JAA KOMT TIE ;

  PIPO DE KLOON

  jahoor weer door voor de koelkast

  ome Bob

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.