Samsom krijgt welverdiende concurrentie: Asscher opent strijd om roer van zinkend PvdA-schip

Hij heeft het lang gewild, en nu komt zijn wens dan eindelijk in vervulling: Diederik Samsom krijgt concurrentie in de strijd om het lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid.

Als er één ding zeker is over de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen, is het dat de PvdA veel, maar dan ook héél veel zetels gaat inleveren. Volgens de huidige peilingen houdt de partij van Samsom nog maar 11(!) van de 38 zetels over na maart, en dat is als de dalende lijn niet nóg verder doorzet in de komende maanden. Na het wanbeleid dat Samsom en de zijnen deze regering ingeslingerd hebben, is dat natuurlijk geen verrassing, wat de man zelf heel goed weet. Dit zag iedereen al lang vantevoren aankomen natuurlijk. Het is dan ook niet raar dat de leider van misschien wel de sneuste partij in de geschiedenis van de Nederlandse politiek al maanden hoopt dat iemand hem uitdaagt om het lijsttrekkersschap, zogenaamd “om zijn legitimiteit als leider te versterken”.

Een veel logischere verklaring is natuurlijk dat hij het zinkende schip wil verlaten voordat het helemaal onder de golven verdwijnt, wat ongetwijfeld gaat gebeuren binnen nu en vijf maanden. Nee, het laatste wat Samsom wil is verantwoordelijk gehouden worden voor de onvermijdelijke nederlaag die steeds dichterbij komt. Hij wil dan ook niet dat iemand hem uitdaagt: hij wil dat iemand hem verslaat.

Maar liefst twee partijgenoten lijken er nu echter toch in getrapt te zijn. Vice-premier Lodewijk Asscher en kamerlid Jacques Monasch durven het wel aan om de partij door de verkiezingen te loodsen volgend jaar, zoals ze donderdagmiddag aangaven. Niet dat dat ook maar iets uit zal maken voor de gedoemde partij, maar misschien weet het nog genoeg media-aandacht te creëren om Nederland eraan te herinneren dat de PvdA ook nog bestaat. Of dat veel zal uitmaken? Nee.

En zo kwam het allemaal toch nog goed met de PvdA, zelfs wanneer (niet “als”) ze driekwart van hun zetels inleveren: Samsoms schuld is het niet omdat hij helemaal geen leider was bij de verkiezingen, en Asscher of Monasch heeft toch nog helemaal geen tijd gehad om iets slechts te doen. Niemand hoeft zo te verantwoordelijkheid te nemen, en het wanbeleid kan nog jaren door gevoerd worden. Eind goed, al goed.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. toetssteen

  De PvdA was de partij van de arbeider. Maar ja die arbeider greep zijn kans en liet zijn kinderen studeren, maar de PvdA verzette niet de bakens en dat was en is uitermate dom!
  Deze veertig/vijftigers, betalen zich nu lam aan belastingen en worden afgedankt als een baal vodden. De PvdA heeft een nieuwe doelgroep, t.w. de zielige asielzoeker die kapitalen kost en overlast veroorzaakt.
  Goed gedaan PvdA!

 2. Sarko

  Wanbeleid regering, daar waren twee voor nodig.
  VVD komt sterk terug en de PVDA met Asscher komt wel tot 15/18 zetels.
  Ben geen PVDA man maar voor het evenwicht is dit een goede zaak

  1. CJD

   Nadat ze ingestemd hebben met CETA? No way!!

 3. Houtlijm

  PVDA heeft op het verkeerde paard gewed (zielige moslim-allochtonen) en verloren. Precies wat deze hypocriete bende verdient. Dit staat je te wachten als je je eigen, oude doelgroep (arbeiders, minima, ouderen) electoraal afdankt en ‘je oude veren’ (Kok) afschudt. Als ze zes zetels krijgen in maart, mogen ze hun handen dichtknijpen, de vuile Farizeeers. En schele Jood Asscher gaat daar niets aan veranderen.

  1. Freud

   Is dit je manier van argumenteren Houtlijm? Je wilt toch altijd feiten en argumenten? In je wanhopige en uitzichtloze positie van minimumleider verraad je zelfs je ouders die waarschijnlijk PVDA stemden. Zelfs stadionvuilspuiterij gebruik je om je perverse taalgebruik kracht bij te zetten.
   Dat jouw soort nimmer iets te zeggen krijgt in dit land met overwegend redelijke en fatsoenlijke mensen. Je lijkt Goebbels wel, man

   1. Houtlijm

    Domme Freud, ik GEEF feiten en argumenten, leer lezen. “PVDA heeft op het verkeerde paard gewed (zielige moslim-allochtonen) en verloren. (FEIT) Precies wat deze hypocriete bende verdient. (MENING/ARGUMENT). Dit staat je te wachten als je je eigen, oude doelgroep (arbeiders, minima, ouderen) electoraal afdankt (FEIT) en ‘je oude veren’ (Kok) afschudt. (FEIT).

    Enne… ik ben in Amsterdam opgegroeid, met veel Joden om me heen die m’n beste vrienden waren. Daar werd ‘schele Jood’ te pas en te onpas gebruikt, ook door Joden.

    Wat mijn “In je wanhopige en uitzichtloze positie van minimumleider verraad je zelfs je ouders die waarschijnlijk PVDA stemden” betreft: ik woon in het buitenland op een van de mooiste plekken in Europa in een boerderij midden in de natuur. En nee, mijn ouders stemden ook geen PVDA. Daar waren ze te fatsoenlijk voor.

    Voor de zielenknijper die je pretendeert te zijn, zit je er wel verdomd vaak naast. Maar je bent dan ook een enorme sukkel.

    1. Freud

     Houtlijm, dat zijn geen feiten en argumenten hoor. Dat zijn vooroordelen en scheldpartijen. En dan die grappige opmerking op een fatsoenlijke joodse man als Asscher. Natuurlijk wordt dat gezegd in een stad als Amsterdam. Maar dat zeg je hier niet. Dat is zeker geen argument in een discussie maar BIJNA rascistisch en anti-semitisch. En toen de PvdA opkwam voor de ouderen en de minima wat je zo ontroerend naar voren haalt was het toen wel een fatsoenlijke partij? Trouwens over fatsoen gesproken, je maatje staat nu voor de rechter, beschuldigd van rascistische opmerkingen. En ik ben liever een sukkel dan een domoor die meent met pervers taalgebruik zijn gelijk te halen. We zullen in maart wel zien Houtlijm.

 4. poldi

  Nu hopen dat men niet in de lulkoek van deze slijmjurk trapt.
  Pvda heeft als hoofdveroorzaker in welke combinatie met andere partijen dan ook, voorop gelopen om de boel hier naar de multiculti kloten te helpen.
  Wie er daar de baas speelt maakt niet uit.

 5. poldi

  Plagiaat
  ———
  Welnee, is onderdeel van een groter plan. Eerst gaat de linkse publieke omroep uitgebreid verslag doen van de ‘tweestrijd’ Samson-Asscher. Oftewel: gratis reclame voor de PvdA. Asscher gaat uiteraard winnen en dan volgt in maart, als Jeroen Pauw (PVDA) namens de VARA weer terug is met zijn talkshow, het slotoffensief. Want het is natuurlijk geen toeval met de verkiezingen in maart dat Eva Jinek alleen januari en februari mag doen, en dat Pauw het vanaf maart weer overneemt. KRO/NCRV zijn er weer mooi ingetuind.

 6. nienke

  Asscher, nog zo’n slapdrol en moslim knuffelaar hier wordt de PVDA. geen haar beter van er verandert niets aan hun beleid.

 7. Wachteres

  http://www.hpdetijd.nl/2016-10-13/breaking-lodewijk-asscher-deelt-pvda-genadeklap/

  Wie mag het licht bij de PvdA uitdoen? Liever Samsom dan Asscher

  “Hij doet het toch: Lodewijk Asscher gaat de strijd om het lijsttrekkerschap aan met – in elk geval – Diederik Samsom. Ik ben niet zo van de PvdA, ik denk dat de partij zichzelf heeft overleefd.

  Als ik zou moeten kiezen wie bij de PvdA het licht mag uitdoen, dan gaat mijn stem naar Samsom. Die is een stuk geloofwaardiger dan apparatsjik Asscher”.

  De PVDA weet altijd mensen te kiezen waarbij je van tevoren weet dat die ‘het niet doen’. Denk aan Cohen.

  Maar ondertussen trekken ze wel bij de verkiezingen weer stemmen.

 8. H.Vaes

  Dat zal weinig of niets veranderen binnen de pvda.
  Alleen Monash kan de knuppel in het hoenderhok gooien.

 9. Bes Tolen

  De PvdA is net als andere linkse partijen in de tachtiger jaren in de fout gegaan toen een fors aantal allochtonen de voorkeur kreeg voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Men was vooral stiekem bezig. Logisch want anders had men op het onderwerp kiezers verloren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.