Op weg naar maart: GroenLinks wordt groot links monster, einde aan krimp PVV nog niet bereikt

Geen categorieokt 13 2016, 15:43
De PVV levert voor de zoveelste keer zetels in en vooral Groenlinks en de VVD profiteren.
Geert Wilders moet zich langzamerhand echt zorgen gaan maken als we de nieuwste politieke barometer van Ipsos mogen geloven. Op het eerste gezicht is er weinig mis: met 23 zetels zou hij nog steeds aan het roer staan van de tweede grootste partij van Nederland. Wie echter kijkt naar de ontwikkelingen kan niet anders dan lichtelijk medelijden krijgen met de PVV-voorman. Waar de partij aan het begin van de maand nog voorstond op de VVD, wordt het gat tussen Rutte en Wilders met de week groter: maar liefst 7 zetels moeten er op dit moment overbrugd worden.
[caption id="attachment_149380" align="aligncenter" width="457"]Bron: Ipsos Bron: Ipsos[/caption]
De groene rakkers van GroenLinks lijken echter betere zaken te doen. Inmiddels zijn ze de SP voorbijgestreefd, waarmee ze hét afschrikwekkende gedrocht op links zijn geworden. Met deze uitkomst zou hun zetelaantal meer dan verdrievoudigen, waarmee er dus héél veel extra plek zou zijn voor de kompanen van Jesse Klavers.
Over doorzettende trends gesproken: als deze lijn aanhoudt tot aan maart, moet de PvdA in negatieve zetels gaan tellen. Voor de zoveelste week op rij levert men daar een plekje in de Tweede Kamer in, om tot het schrikbarende aantal van 11 miezerige zeteltjes te komen: evenveel als 50Plus (7) en de Partij voor de Dieren (4) bij elkaar opgeteld. Het is eigenlijk niet voor te stellen dat Samson na maart volgend jaar zijn gezicht nog zal durven vertonen in die Kamer. Zijn periode in de regering heeft Nederland weinig overgeleverd, maar de partij zelf al helemaal niet.
Het is duidelijk dat de stemmers de negatieve aspecten uit deze regeringsperiode vooral toeschrijven aan de arbeiderspartij, en in veel mindere mate aan de partij van Mark Rutte. En laten we eerlijk zijn: kun je ze dat echt kwalijk nemen als je denkt aan de ministers die de PvdA geleverd heeft? Ik dacht het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten