Schaaksters verklaren Iran de oorlog om belachelijke hoofddoekplicht: boycotten wereldkampioenschap

Laat het maar over aan bijzonder intelligente dames om de gekke Mullahs van Iran in hun hemd te zetten.

Nazi Paikidze is een buitengewoon goede schaakster. De Amerikaanse kampioene is trots op haar vele overwinningen en wil volgend jaar maar wat graag meedoen aan de wereldkampioenschappen. Helaas is er een probleem: die worden gehouden in Iran.

En Iran, tsja, dat is bepaald geen land waar je voor de lol naartoe gaat — zeker niet als je je het lot aantrekt van religieuze minderheden, homoseksuelen, en vrouwen. Daarom heeft Paikidze eigenlijk geen zin om een vlucht naar Teheran te boeken. Sterker nog, ze is van plan om het wereldkampioenschap van volgend jaar te boycotten. De voornaamste reden: de idiote mullahs willen haar en alle andere vrouwen verplichten om een hoofddoek te dragen.

Paikidze is niet van plan om daar aan mee te doen.

“Het is volstrekt onacceptabel om een van de belangrijkste vrouwentoernooien te houden op een lokatie waar, tot op de dag van vandaag, vrouwen gedwongen worden zich te bedekken met een hoofddoek. Ik begrijp en respecteer culturele verschillen. Maar weigeren je aan te passen kan leiden tot gevangenisstraf en vrouwenrechten worden er in het algemeen zwaar beperkt. Het voelt voor vrouwen wereldwijd niet veilig om hier te spelen. Ik ben vereerd en trots om de VS te mogen vertegenwoordigen op de Vrouwen Wereldkampioenschappen. Maar als de situatie niet verandert, doe ik beslist niet mee aan dit evenement.”

Paikidze wordt gesteund door de voormalige pan-Amerikaanse kampioene Carla Heredia uit Ecuador. Zij legt uit:

“Geen organisatie, geen overheid, en ook geen Wereldkampioenschap Schaken voor Vrouwen heeft het recht om vrouwen te dwingen om een hoofddoek op te zetten óf af te doen. Dit druist in tegen alles waar sport voor staat. De sport zou vrij moeten zijn van discriminatie op basis van geslacht, religie, en seksuele geaardheid.”

Daarnaast zijn Heredia en Paikidze (volkomen terecht) woedend dat een vrouw niet samen met een man in een kamer mag zitten in Iran — tenzij ze getrouwd zijn. Voor een schaakster is dit natuurlijk een onwerkbare situatie:

“Wat gebeurt er met deze vrouwen als ze een kamer willen delen met hun mannelijke coach of als ze hun coach kort voor een wedstrijd privé willen spreken?”

Het antwoord moge natuurlijk duidelijk zijn: in Iran betekent dit dat de vrouw ernstig in de problemen komt óf dat er de hele tijd een overheidsofficial mee moet met de vrouw, waar ze ook gaat of staat. Ze zal dan dus geen privacy hebben.

Volgens politiekcorrect links is dat ongetwijfeld geen al te groot probleem — links wil alles immers maar wat graag opofferen op het altaar van het multiculturalisme, vrouwenrechten incluis — maar gelukkig denken deze intelligente én zelfbewuste dames daar heel anders over. Nu hopen dat alle andere schaaksters hun voorbeeld volgen en het wereldkampioenschap van volgend jaar in Iran zo massaal geboycot wordt dat het niet eens door kan gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Nog1

  Ik vind dat de heren dit moeten ondersteunen door het WK ook te boycotten.

  1. Houtlijm

   Geheel mee eens.

 2. Wachteres

  Van deze vrouwen kan politiek-correct nog heel veel leren.

  Geen milligram toegeven aan de dictatuur van het Midden-Oosten ten opzichte van vrouwen [ en welke andere voorschriften ook maar].

  Ons koningshuis heeft zich trouwens ook intens belachelijk gemaakt door zich te kleden volgens de daar geldende voorschriften voor vrouwen.

  1. Mar

   “Ons koningshuis heeft zich trouwens ook intens belachelijk gemaakt door zich te kleden volgens de daar geldende voorschriften voor vrouwen.”

   Bij het bezoek aan een moskee, ja. Niet de gehele dag bij andere gelegenheden.
   Bezoek sultan Oman:
   http://www.ad.nl/buitenland/opgewekte-sultan-oman-ontvangt-koningin-beatrix~a6ae1e90/22369948/

   1. Seneca

    Zoals gewoonlijk heeft het koningshuis i.c. Bea en Max de zaak zwaar overdreven. Om hun links gedachtegoed – als er iemand van het kon.huis links is dan is het wel Bea – te tonen hebben zij zich zo uitgedost. In een woord schandalig! De Oranjes zijn goede vrienden van de diverse ‘vorstenhuizen’ in de regio en zij spinnen daar goed garen bij. Dat dit ten koste gaat van de mensenrechten, homo-en vrouwenrechten, ach dat is goed om goede sier te maken bij het klootjesvolk dat hier intrapt. Pure lippendienst bedrijven dit soort lieden want de inkomstenbronnen mogen niet verdrogen, toch?

 3. Ni28

  Boycot is de beste middel. Dat de organisatie hier niet eens over nagedacht heeft is kenmerkend voor de politieke correctheid in het algemeen. Laat ze met hun islamitische dwang in hun gesloten kooi blijven maar offer daarvoor niet onze vrijheden. Respect van beide kanten, graag.

  1. Nog1

   @ Ni28

   Het zit een beetje anders; de voorzitter van de FIDE (de schaakbond) is de voormalige president van Kalmyk Kirsan Ilyumzhinov . Een miljardair, ondergeschikt aan Poetin en bondgenoot van Syrië en Iran. Hij staat zelfs op de sanctelijst van de VS ivm zijn steun aan Syrië.

   Het WK in Iran is dus geen toeval, maar teken van het triumviraat tussen Rusland, Syrië en Iran.

   1. Ni28

    Oké, dat wist ik niet. De Russen zijn net een octopus overal hebben zij een poot. Het sportgebeuren is al behoorlijk aangetast door de politiek. Het vervelende van de Russen is dat zij beschikken over de beste diplomatie ter wereld, daar zij zijn meesters in.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.