Surinaamse smokkelaars balen als een stekker: douane onderschept miljoenenlading cocaïne

Nee, dit is niet het beste nieuws als je je geld verdient met drugssmokkel.

De Franse douane heeft op 17 oktober, zo hebben ze bekend gemaakt, een topvangst gedaan in de haven van Duinkerken. Maar liefst 508 kilo aan cocaïne is daar onderschept, die afkomstig zouden zijn uit Suriname. De lading was verstopt in een container die rijst zou moeten bevatten, maar die uiteindelijk ander wit spul bleek te bevatten. Alles was al handig voorverpakt in sporttassen, zodat de ontvangende zijde onopvallend de waar mee zou kunnen nemen.

Helaas voor hen is dat dus niet doorgegaan, wat in dit geval extra pijnlijk is. Er worden natuurlijk wel vaker drugsvangsten onderschept, maar zelden zijn deze zo groot en waardevol als in dit geval. Maar liefst 15 miljoen euro had deze partij de smokkelaars moeten opleveren. Ja, dat is een bedrag waar zij wel even stevig van zullen balen. Toch komen ze er nog goed vanaf, aangezien het nagenoeg onmogelijk zal zijn om erachter te komen wie er achter het transport zat.

Helaas is dit alles slechts een druppel op de gloeiende plaat die drugsproblematiek heet. Voor elke kilo cocaïne die we onderscheppen missen we er waarschijnlijk 100 die wél op onze straten terecht komen. Het probleem wordt dan ook nog steeds van de verkeerde kant aangepakt: niet hier, maar in de producerende landen moet men nu écht eens voor een stevige, effectieve aanpak gaan. Dat is echter nog een verre droom.

Dus nee, de war on drugs is nog lang niet voorbij, en zal dat ook nooit zijn. Of dat een reden is om er mee te stoppen? Nee. We hebben nu eenmaal de plicht om dit soort rommel, die alleen maar kosten heeft voor onze samenleving, zo veel mogelijk weg te houden. Waarschijnlijk verkleinen we het probleem maar met een procent, maar toch geloof ik: een verbetering van één procent is beter dan niets.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. zomaar

    het is ook bijna niet meer te doen , om van een uitkering een nieuwe dikke BMW of Audi te rijden .

    dus moet er wat bijverdiend worden .

    ze moeten toch goede sier maken , nu zij levenslang op vakantie zijn !.

  2. Sniper666

    Die rommel gewoon in de apotheek verkopen. Is er controle, BTW over heffen, weet je wie gebruikt en wie niet, stort de hele teelt in elkaar en alle criminaliteit er omheen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.