Aju, paraplu! Jacques Monasch stapt uit de PvdA, en regering verliest daardoor hun meerderheid

Het is over en klaar. Vanochtend stopte Jacques Monasch al als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA, maar vandaag geeft hij ook z’n partijlidmaatschap op. Het beeld is er één van een partij in totále chaos.

De PvdA heeft vanmiddag een nieuwe blamage opgelopen: het is voor de derde keer sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen een lid kwijtgeraakt, en wel één die om deze tijd gisteren nog lijsttrekker was. Ik heb het natuurlijk over Jacques Monasch, die vandaag in Amsterdam aankondigde zijn PvdA-lidmaatschapskaart te zullen verscheuren. Hij herkent zich naar eigen zeggen te weinig nog in de van origine sociaal-democratische partij en gaat tot aan de verkiezingen het op eigen houtje doen:

“Door het vertrek van Monasch verliest de coalitie van VVD en PvdA de meerderheid in de Kamer. De partijen beschikken nu nog over 75 zetels, precies de helft. De politicus gaat zich nog beraden op zijn toekomst. ,,Met zo’n Partij van de Arbeid kan ik niet verder’, gaf hij vanmiddag te kennen. Hij heeft ook zijn lidmaatschap van de partij opgezegd.”

Het opstappen van Monasch is meer dan alleen een PR-blunder voor de PvdA en voor het tweede kabinet-Rutte. Want doordat eerder al Johan Houwers de VVD verliet, en Nederturken Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de PvdA inruilden voor een eigen fractie, beschikte tot vanmiddag de VVD-PvdA-coalitie nog over een dunne meerderheid van 76 zetels. Doordat nu ook Monasch onafhankelijk Kamerlid wordt, zakt dat aantal naar 75.

Het gevolg is dus dat Rutte en Asscher hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn. Dat is echter vooral op papier vervelend voor ze – opzeggingen laten immers geen beeld van inspirerend leiderschap beklijven – maar in de praktijk hoeft de soep niet zo heet te worden gegeten als die lijkt te worden opgediend. Ex-PVV’er Roland van Vliet steunt het kabinet in dit soort kwesties meestal, en ook van Johan Houwers zal dit kabinet waarschijnlijk mogen blijven zitten.

Wat Monasch’ zet wel duidelijk maakt, is dat dit kabinet strompelend naar de finish gaat. Het dak lekt, de leidingen zijn gesprongen en de stroom is ook nog eens afgesloten.

Eigenlijk zou niemand het Jacques Monasch ook kwalijk moeten nemen dat hij in een reddingsbootje springt en zo snel mogelijk bij deze politieke ramp probeert weg te peddelen. Ik wens je de aankomende tijd sterkte, man!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Enige mogelijke stap als je eigen principes niet wilt verloochenen zoals de partij het al lang doet. Zijn ruggengraat is sterker dan die van de partijtop. Wie durft hem te volgen?

 2. umhz

  Hij stapt uit de partij.
  Ja, dat doen alleen mensen met een ruggengraat zoals……………
  Nee, vandaag laat ik het welbekende lijstje voor wat het is.

 3. Gustaafff

  Nog een figuur dat straks lekker wachtgeld kan gaan scheppen. Samson is gewoon een slecht leider. En Monasch een huilebalk die niet kan verkroppen dat hij keihard gefaald heeft. Ik zou hem adviseren onmiddellijk over te stappen naar de PVV.

  1. Sarko

   36 maanden wachtgeld.
   80% eerste jaar en tweede jaar 70%

   1. Wim

    Heb jij het nu over die vijf weglopende SP’ers die zeggen te gaan stoppen in de kamer..

  2. umhz

   En Monasch een huilebalk die niet kan verkroppen dat hij keihard gefaald heeft.
   Ik zou hem adviseren onmiddellijk over te stappen naar de PVV.

   U bedoelt dat daar plaats is voor falende huilebalken?
   U zult hier vast veel steun krijgen voor uw idee.

   1. Gustaafff

    Wat betreft zijn islamkritische standpunten zou hij prima passen in de Wilders-clan.

 4. Floris

  Applaus voor Monasch! Hij laat zich niet piepelen door de Spekman communisten. Hopelijk verlaten nog meer leden deze door en door verrotte regentenpartij.

  1. Ali Yas

   In feite vertegenwoordigt Jacques Monasch in zijn eentje de sociaaldemocratie. Nu nog wachten op PvdA’ers die uit de kast komen en zich bij hem aansluiten.

   Niet dat we behoefte hebben aan nóg een linkse partij trouwens, maar deze ontwikkeling is wel het loon dat de PvdA ruimschoots heeft verdiend.

 5. Geah

  En nu als de bliksem de zetels meenemen en een betere PvdA oprichten onder leiding van Jacques Monasch……Leve de nieuwe PvdA 😉

  1. Sniper666

   @ Geah

   NIKS nieuwe PvdA, totaal weg ermee!

 6. Beukman

  Lijkt een beetje op Fortuyn en Leefbaar Nederland. Monasch zijn radicale programma past niet goed binnen de partij, hij stapt op, en…. kondigt binnen een paar dagen aan een nieuwe partij op te richten.

 7. tq1991

  Oh jee, alweer een nieuwe PVDA zetelrover! Dat word weer veel kritische artikelen schrijven voor Tim tegen de nieuwste zetelrover die Jacques Monasch heet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.