Amerika kiest: kan Donald Trump Hillary Clinton verslaan?

Geen categorienov 08 2016, 8:00
Om maar meteen met de deur in huis te vallen...
Vandaag is de grote dag in Amerika: het Amerikaanse volk mag eindelijk stemmen. Wie zal Barack Obama opvolgen als leider van het machtigste land op aarde? Hillary Clinton of Donald Trump?
Gisteren berichtte onze eigen Tim Engelbart al dat de gezaghebbende website FiveThirtyEight Clinton een kans gaf van 66%. Tijdens afgelopen nacht is die kans nog verder gestegen: ze heeft nu minimaal een kans van 70,9%. Trump moet genoegen nemen met 29,1%, wat echt bijzonder laag is in een land dat erom bekend staat dat het tot op bot verdeeld is.
Toen ik gisteren naar de precieze cijfers van FiveThirtyEight keek had ik daar maar een enkele opmerking over, intern dan. Volgens de resultaten van gisteren was Trump namelijk licht de favoriet in Florida. Dat zag ik, zei ik, absoluut niet gebeuren omdat Democraten daar de afgelopen tijd op grote schaal nieuwe kiezers geregistreerd hebben: stuk voor stuk Latino's.
Dit was de kaart van gisteren:
clintontrump
Toen wij aan het slapen waren is de kaart echter aangepast. Dit geeft de website van Nate Silver nu aan:
screen-shot-2016-11-08-at-09-49-03
Dat lijkt me een betere kaart. Ik zou Florida en Nevada aan Clinton geven. Niet alleen heeft Trump dan geen schijn van kans, hij wordt zelfs vernietigd.
Maar goed, Silver heeft wel degelijk gelijk dat de peilingen nog altijd een nipte race laten zien. Trump moet dus hopen dat alles precies goed op zijn plek valt en dat (potentiële) Clinton-stemmers thuis blijven. Wonderen zijn de wereld echt nog niet uit... maar de kans dat hij Clinton verslaat is echt bijzonder klein, in mijn ogen zelfs significant minder groot dan de 29% die Silver hem geeft. Vier jaar geleden gaf hij Obama een kans van 91% om te winnen terwijl de peilingen toen veel dichter op elkaar zaten. Hij heeft zijn algoritme nu aangepast door peilingen nog eens extra te wegen, een beetje op de manier zoals Maurice de Hond dat ook doet in Nederland. Dit betekent dat zijn eigen intuïtie een grotere rol speelt in zijn voorspelling dan in het verleden.
Misschien dat hij gelijk heeft, dat kan. Silver is een absolute expert. Maar zelfs hij voorspelt dus een ruime overwinning voor Hillary Clinton. Aangezien zijn schatting hoogstwaarschijnlijk conservatief is kunnen we maar tot één conclusie komen: na vandaag zal Clinton zich vrijwel zeker president-in-spé mogen noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten