Bemoeizuchtige Tweede Kamer zet oorlog tegen tabak voort: sigaretten moeten uit het zicht

Want stel je voor dat mensen sigaretten zien. Blijkbaar kunnen ze zich dan massaal niet inhouden en gaan ze allemaal aan de nicotine.

De bemoeizucht van Vadertje Staat is werkelijk onbeperkt. Kijk maar naar het nieuwste plan van de Tweede Kamer:

Pakjes sigaretten moeten in elke supermarkt zo snel mogelijk uit het zicht van de klant worden opgeborgen. Die wens heeft een Kamermeerderheid gisteren neergelegd bij het kabinet.

Staatssecretaris Van Rijn kan zich daar helemaal in vinden. Volgens dit licht (ahem) zullen jongeren namelijk minder snel gaan roken als ze sigarettenpakjes niet zien liggen in de winkel. Want: uit het oog, uit het hart.

Het is natuurlijk je reinste onzin. Sterker nog, de kans is groot dat jongeren alleen maar méér gaan roken als ze zien dat roken gezien wordt als de ultieme daad van rebellie. Als tiener was ik zelf een (zware!) roker. Tegenwoordig ben ik al een jaar of acht rookvrij. Daar ben ik buitengewoon blij mee, maar ik weet ook dat het verstoppen van tabakwaren absoluut geen impact zou hebben gehad op mijn rookgedrag. Nou ja, geen positieve impact. Net als andere pubers was ik namelijk een rebel pur sang (en eigenlijk ben ik dat nog steeds). Hoe meer sigaretten weggedrukt werden, hoe meer ik er juist eentje wilde opsteken. Dat geldt ongetwijfeld voor veel meer pubers; rebellie is immers wat een puber… puberaal maakt.

Daar komt bij dat er ook nog eens zoiets is als vrije wil, vrije keuze, de vrije markt en kapitalisme. Het is niet aan de staat om mensen te vertellen welke producten ze wel en niet mogen gebruiken; dat is aan de consument zelf. Meneer van Rijn en vadertje Rutte mogen roken slecht vinden — wat het objectief gezien natuurlijk ook is — maar het is niet aan hen om er vervolgens maar voor te zorgen dat mensen niet meer kúnnen roken, of dat het lastiger voor ze wordt om sigaretten te kopen.

Het grootste probleem in Nederland is niet dat de overheid te weinig doet (om mensen ‘tegen zichzelf te beschermen’), maar te veel. Het kabinet én de Tweede Kamer moeten eens leren om ons met rust te laten — en met ‘ons’ bedoel ik zowel rokers als niet-rokers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. zomaar

  ach je zegt tegen je omgeving , dat je een lekker stickie rookt , tja dan mag het weer wel .

  wiet is immers gedoogt , en geest verruimend zeggen de verslaafde .

  dus dat moet dan wel goed zijn al die tabaksrook gemixt met de geuren van de wietplant, niemand heeft daar immers last van , toch?.

 2. Ome Ga

  “Het grootste probleem in Nederland is niet dat de overheid te weinig doet (om mensen ‘tegen zichzelf te beschermen’), maar te veel.”

  Spijker op de kop. Van hoge(re) tot lage(re) overheden geldt dat. Een ramp en helemaal als ze hun ‘creativiteit’ overschatten, dan is hun tevreden pretentie volmaakt geworden.

  Ik meen dat Wilders deze betutteling en overschot aan volks’vertegenwoordigers’ en ambtenaren (èn kosten èn irritatie èn sterker worden van de linkse macht) flink wilde terugschroeven? Zoals in elk geval zijn vriend, en mijn vriend en van de meerderheid van gezond denkende mensen, Donald Trump ook toezegde. Wordt tijd!

 3. Beukman

  Het terugdringen van het roken is een zaak van de nationale volksgezondheid, zoals het terugdringen van cholera dit anderhalve eeuw geleden ook was. Roken heeft niets te maken met vrije wil. Nicotine is immers verslavend, wat betekent dat mensen er niet vanaf kunnen blijven. Vandaar ook dat de meeste rokers wel één of twee stoppogingen hebben gedaan.

  We kunnen ook wel crystal meth gaan verkopen bij Albert Heyn. Nou, leuk, vrije markt, kapitalisme en zo, en iedereen moet zelf maar weten of ie het wil gebruiken.

  Feit is dat er dankzij alle maatregelen om het gebruik van tabak te ontmoedigen er nu twee keer zo weinig verslaafden rondlopen als een paar decennis geleden, dat niet-rokende mensen tegenwoordig redelijk makkelijk gevrijwaard blijven van rook, iets wat vroeger wel anders was, en last but not least, de ouders van kinderen die nu opgroeien veel meer mogelijkheden hebben om te voorkomen dat hun kinderen gaan roken, en DUS later longkanker krijgen, keelkanker, slokdarmkanker, een hartaanval, dat hun ledematen moeten worden afgezet of dat ze heel langzaam stikken aan een longemfyseem.

  1. afca1900michel

   @beukenootje

   Ik steek er nog eentje op;-) en net als met die verplichte plaatjes kijken…..dacht het niet hè we pakken de oude leren shagzak van heul oud weer uit de doos en weg plaatje;-D roken gevaarlijk voor de gezondheid ja dat klopt maar diezelfde roverheid stelt ons dagelijks bloot aan isis tuig!
   Niet meer roken na een heerlijk gerecht in een restaurant…..toppie dat regelen we dan voortaan zelf wel….hoe heel simpel we laten met ons vaste groep een cateringbedrijf komen(is nog goedkoper ook haha) gaan lekker eten en de 1 rookt lekker een sigaretje en de ander een sigaartje na het eten!….de roker de dupe nope.
   Ons vaste stamkroegje die regelmatig een leuke bon krijgt van de rookpolitie;-) wel we rookte daar lekker binnen en dat doen we nog steeds……hoe heel simpel hoor na elk bezoek stopt iedereen een juutje in het rokerspotje en we gaan vrolijk verder met paffen….wat is de volgende stap niet meer roken op straat net als in de VS…..haha daar heb je dan wel de nodige mensen op straat voor nodig……en daar is geen geld voor….lol!
   De enige die er last van heeft is de ondernemer……ach die kunnen ook de ……. krijgen van de overheid die zegt dat ze er zijn voor de gewone man!
   Blijf maar denken dat het gestopt kan worden….de ArenA is ook rookvrij zegt men heel trots…….haha think again….op zuid wordt nog steeds en dat zal ook zo blijven nog een sigaretje jointje gerookt…..of denk je echt dat je daar met je bilmaatje CP(Ajax fan zegt hij haha) iets tegen gaat doen…..kleine hint de vlucht richting de gracht is mooi…..kort dat dan weer wel…..als je wakker wordt zie je wel hele mooie sterretjes om je goedhoofdje cirkelen!
   Maar blijf vooral de gewone hardwerkende Nederlandse man(zoals ik) tarten…….succes en niet gaan janken als we een keertje terug schoppen….wie uitdeelt moet ook kunnen ontvangen of hebben de linkse mietjes daar nog nooit van gehoord!

   1. Beukman

    Je hebt helemaal gelijk, @Michel, sinds de hardcore verslaafden zijn opgesodemieterd, is het een stuk beter toeven in het restaurant. Daar heb ik als hardwerkende Nederlander natuurlijk ook recht op, om me vreten op te vreten in een rookvrije omgeving. Daar heb ik per slot voor betaald.

    Het valt me verder steeds meer op dat jullie altijd veel praatjes hebben over zero tolerance, maar als puntje bij paaltje komt, lappen jullie zelf de wet aan je laars, en hebben jullie schijt aan hardwerkende mensen, kinderen en bejaarden die geen zin hebben om te lijden onder jullie verslaving.

    Misschien moet de overheid jullie eens wat harder gaan aanpakken. Roken op een plek waar dit niet is toegestaan? Een week papiertjes prikken, of wasknijpers knutselen in een werkkamp.

    O ja, jij schijnt nogal verstand te hebben van bilmaatjes. Althans, dat denk je. Schijn bedriegt, knul.

    1. afca1900michel

     @Beukenootje

     Er is destijds een restaurant in Amsterdam geweest die voordat de roverheid zich ermee ging bemoeien om de niet rokende lees klagende bezoekers een plek te geven en daar tegen over was een restaurant waar je wel een sigaartje mag roken…..wie oh wie was binnen een half jaar failliet 😉
     En betalen de rokers dan niet voor hun maaltijd ? nogmaals laat de mensen zelf kiezen of komt dat toch niet helemaal lekker uit voor het kleine zeurgroepje;-P en laat de regering zich lekker bezig houden met zaken die er wel om doen!
     En hoe kom je erbij dat we de wet aan onze laars lappen(desbetreffende kroeg 1 manszaak eigenaar rookt zelf) en iedereen en dan ook iedereen rookt daar! wie heeft daar dan last van laat staan een gevaar voor de gezondheid! bemoei je lekker met je eigen zaken dat doen namelijk kerels en knul haha man je weet echt niet waar je het over hebt 😉 tegen CP ook al gezegd kom maar IRL gaan we gezellig babbelen biertje en peukie erbij en dan komt het allemaal goed;-))
     Afin zaterdag mag de cateraar weer opdraven die zoals gewoonlijk weer heerlijk eten neerzet voor een tafel van 12…..we zullen proosten op je;-))
     En de overheid……haha in het rokerspotje zit onderhand al ruim 3K we wachten nog steeds op de rookpolitie…..of komen ze daar ook al mensen tekort…..is onderhand alweer bijna een jaar dat ze geweest zijn;-P ga je het al melden bij de politie….haha

 4. Seneca

  Ik rook zelf niet maar heb geen probleem als er iemand in mijn directe omgeving een sigaret opsteekt. Zo erg kan het echt niet zijn. Het doet mij denken aan de zure regens (er zou geen boom meer blijven staan) het gat in de ozonlaag (is weer dicht en niemand die er nog aandacht aan besteedt) de door de mens veroorzaakte klimaatverandering (dat wat mij betreft eveneens naar het rijk der fabelen kan worden gestuurd) en nu weer een nieuwe methode om angst aan te jagen (naast de hysterie omtrent het milieu) roken!
  Waar ik mij zorgen om maak zijn de toevoegingen die de levensmiddelenindustrie gebruikt, om de e-nummers waarvan niemand weet wat de gevolgen op de lange termijn zijn, de flessen die van ‘pet’ gemaakt zijn en dat materiaal scheidt xeno-oestrogeen af; m.a.w. men drinkt lekker fanta, cola of span noem maar op je krijgt die troep wel naar binnen maar daar hoor je niemand over. Consequentie van dit type oestrogeen: de man feminiseert in hoge mate en bovendien komt die rotzooi ook in het milieu terecht wat eveneens de manlijke dieren laat feminiseren met alle gevolgen voor de voortplanting. Daar maak ik mij druk over. Waar ik mij ook druk om maak is over het plastic dat in de oceaan drijft en nu schijnbaar een oppervlakte heeft gelijk aan Frankrijk. Om dat op te ruimen moet een Nederlandse jongen die een uitvinding heeft gedaan om die rotzooi te verwijderen, crowdfunding gaan doen om zijn idee te realiseren. Daar moet van Rijn cs iets aan doen! Maar neen, dat is te moeilijk want dat gaat letterlijk boven de pet van de man om over Rutte maar niet te spreken. Als al die landen die op de conferenties zitten te neuzelen over ‘maatregelen’ dit niet in de besluiten betrekken, heb ik mijn conclusie reeds getrokken. Het gaat alleen maar over geld en besluiten waarmee zij de burgers over de gehele wereld, geld uit de zak kunnen trekken en anders niets.

  1. Beukman

   @Seneca
   Je kan je natuurlijk druk maken over van alles en nog wat. En als je je ergens niet druk over wil maken, zeg je gewoon dat je andere dingen erger vindt.
   Roken heeft niks te maken met mannelijkheid. Marloboro Man 1 en 2 zijn allebei doodgegaan aan longkanker. Van roken kan je impotent worden. 1 op de 2 rokers sterft uiteindelijk aan de gevolgen van het roken. Er is een heel arsenaal aan akelige manieren om aan roken dood te gaan. Langzaam stikken, bijvoorbeeld. Of jezelf doodhoesten.

   Ik heb mijn jeugd grotendeels in andermans rook doorgebracht, en daar heb ik niet om gevraagd. Ik ben heel blij dat mijn kinderen dit lot bespaard is gebleven. Dat hebben ze te danken aan een gestaag voortschrijdend maatschappelijk inzicht, met overheidsbeleid als aanduwende factor.
   Wij bidden hier elke ochtend in dank tot dokter Meinsma en tot Els Borst. Roken is een plaag waarmee vergeleken overlast door bontkraagjes niets voorstelt. Deze twee grootheden hebben die plaag bedwongen.

   1. Norman Corinth

    @Beukman,
    Een mooie bijdrage!

    1. Beukman

     Dank. Niet-rokers die zeggen geen last van rokers te hebben tonen niet zelden gedrag dat verwant is aan het Stockholmsyndroom.

     1. Norman Corinth

      @Beukman,
      Rokers beseffen niet of het interesseert ze geen donder dat voor niet rokers het ontzettend smerig is als iemand naast je zit te paffen. Op terrassen moet je ontzettend uitkijken waar je gaat zitten anders ben je de klos.
      Het is inderdaad een grote zegen dat het roken in cafés en restaurants verboden is. Nu de terrasjes nog.

     2. van Urk

      Ze mogen ook wat meer aandacht gaan besteden aan alcoholische dranken. Op die flessen kunnen net zo goed van die “schokkende” plaatjes op de etiketten gedrukt worden om te laten zien wat drank met je doet.

   2. Seneca

    Begrijpend lezen is – evenals bij uw alter ego – niet uw sterkste punt. Ik spreek niet over roken dat de manlijkheid zou aantasten, neen ik heb het over de zgn. petfles. U vergelijkt de terreur van de bontkraagjes met roken. Wat mij betreft mag u zich door dat tuig laten terroriseren, misschien dat uw kinderen dat niet met u eens zijn, ik kies voor rook. Dat beslis ikzelf en wordt mij niet opgedrongen door dat tuig in kamer en kabinet.

 5. Ome Ga

  Seneca, “Het doet mij denken aan de zure regens (er zou geen boom meer blijven staan)”

  Ik had het er vandaag nog over met zo’n linkse globalist, dat grote Z-Duitse “totaal verzuurde” bos, dat ook overlapt in Tjechië, daar hoorde je o.a. ook nooit meer wat van. Ik herinner me de foto’s nog… het bleek alles totaal mee te vallen haha. Maar groenlinks fakenieuws (ev. met gefotoshopped beelden) te over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.