ChristenUnie-leider Gert Jan Segers reageert op winst Donald Trump: 'Het was een bijna onmogelijke keuze'

Geen categorienov 09 2016, 12:00
Het moge duidelijk zijn: ook Christen-Unie leider Gert Jan Segers was niet onder de indruk van de presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton.
Lees zijn reactie maar op Trumps verkiezingsoverwinning:

"Het was een bijna onmogelijke keus, maar de kiezers hebben dan toch Donald Trump aangewezen als hun nieuwe president."

Dit klopt natuurlijk wel degelijk. Zowel Trump als Clinton hebben te kampen met lage populariteitscijfers. Uiteindelijk werd dit een race tussen twee relatief impopulaire mensen, waarvan er eentje moest winnen. Het leek erop dat dit Trump zou zijn, maar dat liep dus even anders. Dat betekent echter niet dat de gemiddelde Amerikaan nu dolblij van vreugde is dat Trump zich 'president-elect' mag noemen.
Hoe dan ook, Segers' verklaring gaat verder:

"Zijn grootste opgave is om de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen in eigen land weer te overbruggen."

Ironisch, natuurlijk, maar het klopt wel degelijk. Tijdens zijn campagne heeft Trump letterlijk iedereen die hem niet steunde de oorlog verklaard. Zowel andere Republikeinen -- waaronder Ted Cruz en diens aanhangers -- als Democraten, zowel vrouwen als Hispanics; iedereen moest eraan geloven. Hij heeft mensen op grote schaal tegen elkaar uitgespeeld. Dat heeft hem uiteindelijk een overwinning opgeleverd, maar het betekent ook dat het erg lastig voor hem wordt om het land achter zich te verenigen. Sterker nog, ik denk niet dat dit mogelijk is. De verdeeldheid zal vrijwel zeker blijven: iets van 50% steunt hem, iets van 50% is fel tegen hem. Dat is nu zo en dat zal op zijn laatste dag als president waarschijnlijk niet anders zijn.
Terug naar Segers. Hoewel de ChristenUnie-leider dus niet overloopt van vreugde maakt hij wel meteen duidelijk dat Nederland en andere landen Trump nu op een goede manier moeten behandelen en zaken met hem moeten doen:

"Als een van Amerika's bondgenoten zal Nederland ook met deze president moeten blijven samenwerken om op te komen voor onze eigen vrijheid en die van zoveel anderen in de wereld die hun hoop op de Westerse wereld hebben gevestigd."

Zo is het maar net. Ik ben op zijn minst lauw naar Trump toe, maar feit is natuurlijk wel dat Amerika ook onder zijn leiding een belangrijke bondgenoot zal blijven. En, laten we wel wezen, qua buitenlands beleid kan Trump het bijna niet slechter doen dan Barack Obama. Die heeft er immers echt een enorme puinhoop van gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten