Jawel, automobilistje pesten begint weer: walgelijk rekeningrijden komt steeds dichterbij

Geen categorienov 18 2016, 15:00
Steeds meer organisaties lijken overstag te gaan voor milieugekken die de automobilist definitief van de weg willen krijgen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot de politiek hetzelfde zal doen.
Rekeningrijden: alleen het woord al doet bij veel bestuurders de haren recht overeind staan. En terecht: het idee, dat enkele jaren definitief verbannen leek naar de afdeling "waardeloze ideeën om voor altijd te vergeten", maakt een revival. En dat zal veel mensen, die elke dag in de spits van en naar hun werk moeten, niet al te vrolijk maken, om het lichtjes uit te drukken.
Ja, de financiële crisis bracht zowaar ook goede dingen. Het is een gegeven dat bij een lage economische groei het aantal gereden kilometers ook laag is, waardoor files vanzelfsprekend ook afnemen. Nu het voorzichtig weer de goede kant op lijkt te gaan, nemen die files echter weer toe. Dat is dan ook het paradepaardje geworden van organisaties die rekeningrijden het liefst gisteren al hadden ingevoerd: het flinterdunne excuus dat het files zou verminderen.
Natuurlijk vermindert het files. Als mensen nóg meer moeten betalen om te rijden wordt dat voor velen onbetaalbaar, waardoor ze de auto wel moeten laten staan. "Hoera!" zal autohatend Nederland denken, dan is het toch een goed plan? Ja hoor, als je alleen naar het aantal files kijkt wel. Maar dan kan het een stuk simpeler: verbied auto's helemaal, en je zult zien dat de files binnen een dag geschiedenis zijn.
Maar of we daar wat aan hebben? Natuurlijk niet.
Het aantal files is dan ook een waardeloze maatstaaf om te kijken naar de effecten van dit idee. Kijk liever naar de verminderde mobiliteit, die ervoor zal zorgen dat de Nederlander die nu al gaan baan kan vinden nóg beperkter zal worden in zijn keuze. Wat dat is wat er zal gebeuren als je opeens per kilometer gaat zitten betalen: het wordt nóg duurder om te rijden. En dat terwijl dat hele rekeningrijden eigenlijk allang bestaat, in zo ongeveer elk land ter wereld, in de vorm van accijnzen. Werkt precies hetzelfde: je betaalt alleen voor wat je rijdt, maar door er een andere naam aan te geven denkt men nog even wat extra geld uit de hardwerkende Nederlander te persen. Walgelijk.
En dat terwijl er zoveel betere opties zijn om files aan te pakken, en dan hoeven we nog niet eens zoveel extra asfalt neer te leggen. Investeer in slimmere wegen: zorg ervoor dat automobilisten bij files desnoods automatisch worden omgeleid. Maar stimuleer vooral de ontwikkeling van zelfrijdende auto's: zodra die er zijn en elke wagen altijd de optimale route kiest, zullen files als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gegarandeerd. En dat zal sneller gebeuren dan we denken: we kunnen nu wel jarenlang een duur systeem voor dat hele rekeningrijden gaan zitten ontwikkelen, maar tegen de tijd dat het af is, is het allang niet meer nodig. Pure geldverspilling dus.
Dus overheid, luister goed en wees wijs: negeer de onzinpraat van deze linkse gekken, en doe niet mee aan het pesten van onze automobilisten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten