Het verraad is compleet: Rutte krijgt toestemming van Kamer om te onderhandelen in Brussel

Het ‘nee’ van het referendum is definitief veranderd in een ‘ja, mits.’

Goed nieuws voor het handjevol eurofielen dat rondloopt in Nederland: de Tweede Kamer heeft premier Rutte toestemming gegeven om in Europa te onderhandelen over een zogenaamde ‘extra bijlage’ bij het associatieverdrag met Oekraïne. Volgens een meerderheid in het parlement wordt er dan rekening gehouden met de neem-stem bij het referendum, en mag Rutte zijn handtekening dus alsnog onder het verdrag zetten.

Enkele partijen probeerden zich hier nog tegen te verzetten. Zo diende Kamerlid Louis Bontes (VNL) een motie van wantrouwen in tijdens het debat hierover gisteravond. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is in de politiek kreeg die motie geen meerderheid. Rutte kon dus lekker blijven zitten.

Op zich is dat al erg genoeg, maar vervolgens gaf de Kamer hem dus ook nog eens het groene licht om alsnog over het verdrag te ‘onderhandelen.’ De oplettende lezer denkt nu vast: ‘Huh, onderhandelen bij een nee-stem in een referendum? Als je onderhandelt laat je de deur toch openstaan voor een ja?’

Nou dat klopt. Ik twijfel er dan ook geen moment aan dat het verdrag uiteindelijk gewoon getekend wordt door onze premier. En ja, de Tweede Kamer laat dat gewoon gebeuren. Dat is nu wel duidelijk. VNL, PVV, SP en het CDA verzetten zich weliswaar (die laatste overigens alleen in de Tweede Kamer, in de Eerste Kamer gaan ze wel akkoord met de aanpak van het kabinet), maar dat is niet eens bijna voldoende om Rutte tegen te houden.

We kunnen er vergif op innemen: Nederland gaat het verdrag uiteindelijk gewoon goedkeuren. Ons referendum zal er uiteindelijk dus helemaal niets toe doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Gustaafff

  Hoe kan het dat dhr. Van Galien – die zo hard is over Rusland – Poetin de lacher van zijn lifetime placht te bezorgen?

 2. Wachteres

  Er werd in het nieuws al gezegd dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen niet zozeer pro-Trump was, maar meer anti-de zittende elite.

  Ik denk dat dit waar is. Het volk is het zat om geregeerd te worden door mensen die zich niets meer van hen aantrekken, maar die gewoon doorgaan met het naar de pijpen van de EU dansen, omdat dit voor henzelf beter is: pure eigenbelang dus.

  De elite weet ook wel dat zij het wel kan schudden, als zij tegen de wil van de EU ingaat.

  Geen lucratieve baantjes meer, noch in de EU, noch bij het bedrijfsleven.

  Niet voor niets zijn de meeste partijen pro-EU en hebben ze lak aan de mening van het volk.

 3. J.C.

  Hoe liggen de stemmen werkelijk? Welke partijen staan nog echt achter “het volk”, dat met 61% NEE zei, en welke partijen huichelen met Rutte mee?

  Overigens is er inmiddels wel heel wat af te dingen op het betoog van Rutte (we met de de 27 van de EU meegaan in het associatieverdrag met het wel zeer corrupte Oekraïne), want stabiel EU (tegenover dreigende Rusland). Nu, God zij gedankt, Trump een terechte grandioze overwinning heeft behaald bij de presidentsverkiezingen in de USA, lijkt de door Rutte gesuggereerde dreiging vanuit Rusland en de noodzaak om zo verkrampt EU te klonteren veel minder groot geworden.

  Brexit, Trump, Wilders, Nexit………………..

 4. garriet60

  dus ?? dit betekend dus gewoon dat wij op 4 partijen + de democratiche partij moeten gaan stemmen en dat we dus NIET??? meer op de andere moeten stemmen !! want deze hebben ons de NEDERLANDERS ?? verraden aan de E U

 5. garriet60

  Wachteres daar slaat mijn betoog ook op de partijen die nu vrij afgeven om de euro te verblijden met de Oekraine ;trekken zich ook geen moer meer aan het???? NEDERLANDSE volk dus moeten volgend jaar 2017 maar flink op hun donder krijgen om er NIET ?? meer op te stemmen .

  1. Wachteres

   Ik heb vaak gezegd dat iedereen die op de partijen stemt die pro-EU zijn, in elk opzicht mede verantwoordelijk is voor de ellende die ons zal overkomen, @garriet60

   Dan denk ik niet alleen aan de aanslagen en ander geweld dat ons te wachten staat, maar ook aan de economische problemen.

   De EU is gedoemd om in elk opzicht te mislukken.

   Dictators houden zich niet bezig met de belangen van hun volk

 6. Ni28

  Nu is Rutte geen Trump maar een leugenaar. Het parlement op een paar na heeft weer geblaft voor de bühne en dan braaf toegegeven. Wij hebben namelijk geen oppositie gevormd door grotere partijen. Dat wordt dus thuis blijven in maart.

 7. Ali Yas

  “Ons referendum zal er uiteindelijk dus helemaal niets toe doen.”

  Jawel, het heeft Nederland opnieuw de gelegenheid gegeven de les te leren dat bepaalde partijen in de Tweede Kamer meer respect hebben voor de ondemocratische EU dan voor de Nederlandse wet en de Nederlandse kiezer. Of we die les nu echt hebben geleerd zal moeten blijken uit het resultaat van de verkiezingen in maart. Voor mijn gevoel is dit een van de laatste keren dat dat nog zin kan hebben.

 8. LieverKipsLeverworst

  Het verbaast mij eigenlijk helemaal niks. #lapzwansen

  1. Sniper666

   @ LKL

   Altijd maar alles verkwanselen die Rutte. Hoop dat de rekening hier ook komt zoals in de USA.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.