Indonesische moslims eisen aftreden christelijke gouverneur... omdat hij de Koran citeerde

Geen categorienov 04 2016, 21:00
Islamistisch fanatisme alleen een Midden-Oosterse aangelegenheid? Helaas: ook in het tot nu toe gematigde Indonesië krijgt het steeds meer aanhang.
Je vergeet het snel, maar Indonesië is nog steeds het land met de grootste moslimbevolking ter wereld: groter dan Iran, Saudi-Arabië of welk Midden-Oosters land dan ook. In tegenstelling tot in die landen belijden de bewoners van Indonesië hun geloof traditioneel op een wat meer gematigde manier, waardoor de interactie tussen hen en de andere - grote - groepen religieuze groepen doorgaans goed verloopt.
Helaas krijgt ook hier het extremisme diepere en stevigere wortels. De islamisten laten steeds vaker en steeds harder van zich horen, en spreken steeds meer in de lijn van onverdraagzaamheid die al op zoveel andere plekken ter wereld gepredikt wordt. Een triest voorbeeld hiervan zijn de protesten van deze vrijdag, waarbij tienduizenden extremisten - of in de woorden van de NOS: "conservatieve moslims" - de straten van Jakarta onveilig maakten, wat er zelfs toe leidde dat bedrijven en andere organisaties in de miljoenenstad hun personeel en bezoekers opriepen maar thuis te blijven voor hun eigen veiligheid.
En dat is niet onterecht: inmiddels is er al een dode gevallen bij dit 'vreedzame' protest. Wat duidelijk is, is dat ze wederom niets van doen hebben met de seculiere wetgeving in eigen land. Nee, de sharia staat boven alles, en volgens de sharia heeft de lokale gouverneur zich schuldig gemaakt aan godslastering. Het maakt niet uit of de Indonesische wet dit wel of niet strafbaar stelt: de wil van de Koran is wet, als het aan deze mensen ligt.
Interessant genoeg was het juist de Koran die leidde tot dit protest. De christelijke gouverneur zou het heilige boek beledigd hebben, door in te gaan tegen de soenna die zegt dat moslims in geen geval bestuurd mogen worden door niet-moslims. Een eventuele herverkiezing van de man is dan ook een rampscenario in de ogen van deze fundamentalisten. Liever arresteren ze hem ("als de politie hem niet arresteert, doen wij het wel!" en, als het even kan, veroordelen ze hem tot de dood. De gouverneur leeft vooralsnog nog, maar de eerste dode hebben ze al op hun geweten.
Niet dat ze dat wat zal schelen: elke ongelovige minder, is een betere wereld in de ogen van deze haatbaarden. En die strijd zullen ze niet snel opgeven, aangewakkerd door de wandaden van hun 'broeders' in het Midden-Oosten en Europa. Een bastion van relatief gematigde islam verdwijnt dan ook uit deze wereld: en dat is niet iets wat we lichtjes moeten opvatten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten