Ja hoor, daar gaan we: kabinet krijgt grote tegenvaller te verwerken door hogere zorgpremie

Je gelooft het niet: de cijfers zoals die op Prinsjesdag bekend werden gemaakt door het kabinet kloppen niet.

De reden? De impact van de hogere zorgpremies is behoorlijk groot. Gek genoeg had minister Schippers daar geen rekening mee gehouden. En dus moet het kabinet rekening houden met een behoorlijke tegenvaller volgend jaar.

Hoe groot die tegenvaller wordt, vraag je? Ha-ha! Dat wil het kabinet natuurlijk nog niet zeggen. De verkiezingen komen er immers aan. Daarom moeten we nog even ‘tot het voorjaar wachten.’ Lees: waarschijnlijk dus tot 16 maart.

De reden dat de hogere zorgpremies een impact hebben op de uitgaven van de staat is dat hogere premies ook hogere subsidies betekenen. De zorgtoeslag van mensen die het niet ruim hebben gaat dus omhoog. Dat wordt betaald met belastinggeld, oftewel: uit de staatskas.

Bij de berekeningen voor Prinsjesdag hield het kabinet rekening mee een gemiddelde zorgpremiestijging van 3,5 procent. Volgens Schippers zou het daar écht niet overheen gaan. Nee hoor! Niets aan het handje!

Nou, dat blijkt toch een beetje anders te lopen. Alle zorgverzekeraars hebben hun nieuwe premies bekendgemaakt, waardoor het ministerie de gemiddelde zorgpremie heeft kunnen berekenen. Het eindresultaat? Het gaat om een gemiddelde stijging van… 7,5%. Dat is dus meer dan twee keer zoveel als Schippers ons enkele maanden geleden nog vertelde.

Al met al zal de gemiddelde verzekerde met de gemiddelde verzekering in 2017 maar liefst 1290 euro betalen, oftewel zo’n 107 euro per maand. In 2016 was (is) dat nog geen 100 euro.

Deze stijging zal niet alleen een negatieve impact hebben op de uitgaven van de staat, maar ook op het koopkrachtenplaatje van de gemiddelde Nederlander. Omdat we meer moeten uitgeven aan onze verzekering hebben we immers minder om uit te geven aan andere zaken, wat weer slecht voor de economie is.

Kortom, we kunnen alle mooie beloftes van het kabinet — en zeker van Schippers — voorlopig maar beter in de ijskast zetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. poldi

  Plagiaat
  ———
  Mijn vrouw en ik zijn beiden gepensioneerd en hebben al 7 jaren geen pensioenindexatie gehad..
  Heb de nieuwe zorgpolis binnen gekregen. Verhoging van 2 kee 8,5%.
  Ook het bericht gekregen dat de gemeente precario belasting gaat heffen over de kabel welke door de grond lopen voor stroom e.d.
  De afvalstoffenheffing gaat 6% omhoog en de OZB wordt, naast de verhoging nog eens extra met € 30,- verhoogd om tegenvallende gemeente inkomsten te compenseren.
  Daarnaast wordt ons gevraagd om zelf de groenvoorziening bij te gaan houden in de straat.

  Hoeveel werd ons ook weer wijsgemaakt dat we vooruit gingen in 2017 ?

  Als ik die zelfvoldane grijns van Rutte zie, krijg ik heel primitieve gevoelens.

 2. van Urk

  Ha,ha tegenvallers. Dat hoor ik iedere 4 jaar weer met het bijhorende woordje: bezuinigingen. Maar goed..zolang de cursussen in Marokko maar betaald kunnen gaan worden heeft onze regering in ieder geval hun best gedaan voor het eigen volk.

 3. Ni28

  De burger heeft met elke regering een grote tegenvaller. Maar deze was de grootste tot nu toe. En dat noemen zij succesvol. En da tandeloze oppositie echoot het verder.

 4. Peter Selie

  Tja wat kan men anders verwachten van dit Nep-kabinet, geld toe krijgen? Natuurlijk vallen de kosten van het asiel en immigratiebeleid van de z.g.n. asielparasieten tegen, de kruik gaat net zó lang te water tot ze barst.

  1. Peter Selie

   O ja is er al een oplossing voor de ruim 300.000 zorg-premie wanbetalers, of gaat het bed, bad en brood ellende voor?

 5. Sniper666

  Wat te denken van de mensen die er ook nog eens huurverhogingen bij hebben..

 6. Peter Selie

  Als “vluchteling” in Duitsland heeft men reden tot lachen

  (Vertaling: Theresa Geissler)

  Ik zou ook zo lachen als de “vluchteling” op de foto hierboven als ik zonder scholing, zonder opleiding en zonder geld een land binnenkom, mij daar voorstel en zeg: “Hier ben ik, zorgen jullie nu maar naar behoren voor mij.” Als de mensen mij daar dan een woning bezorgen en bekostigen, eten bekostigen, al het noodzakelijke om te leven bekostigen, voor een opleiding zorgen, mijn ziektekostenverzekering betalen, het rijbewijs voor mij financieren, als mijn kinderen meteen naar de kinderopvang mogen, als er een baan voor mij geregeld wordt, een taalcursus voor mij wordt betaald, verdere cursussen voor mij worden betaald en ik voor niets, maar dan ook helemaal niets hoef te zorgen, behalve te zeggen dat ik een “vluchteling” ben, dan zou ik ook de hele dag zo lachen.

  Geen enkele sollicitatiebrief zou ik hoeven schrijven, noch voor een woning hoeven zorgen, noch voor mijn eten hoeven zorgen, noch voor een baan hoeven zorgen. Ik zou niets, totaal niets hoeven doen, behalve zeggen dat ik een “vluchteling” ben. De mensen in het land zouden zich voor mij en voor mijn overleven in dit land zowat het vuur uit de sloffen lopen voor hulp. Mij zou alles achterna gedragen worden, zonder dat ik voor wat dan ook zou hoeven zorgen.

  Terwijl men als Duitser reeds op school prestaties moet leveren, om zich vervolgens voor dat alles het vuur uit de sloffen te lopen zodat men überhaupt een kans heeft, in Duitsland boven Jan te komen, en dat slechts door absolute eigen inzet, geldt dat niet voor de zogenaamde “vluchtelingen”, die in werkelijkheid geen vluchtelingen zijn. In Duitsland draven andere mensen voor hen. Waarom doet men dat niet voor de prostituees in het land, zodat ze niet langer voor walgelijke mannen met hun benen wijd moeten? Waarom zorgt men in Duitsland niet zo roerend voor hèn? Waarom wordt er voor de dakloze Duitsers niet zo roerend gezorgd? Waarom zadelt men Duitse moeders op met een dubbele belasting? Waarom hebben Duitse gezinnen steeds meer zorgen om hun kinderen groot te brengen? Waarom heeft in Duitsland niemand interesse in een vastgelopen Dúits kind? Waarom moeten gepensioneerden in het afval wroeten? Waarom vergaat het in Duitsland de “vluchtelingen” beter dan het iedere Duitser in Duitsland ooit vergaan is?

  Om in Duitsland voet aan de grond te krijgen, hoeven “vluchtelingen” zich nergens, maar dan ook echt helemaal nergens om te bekommeren. Wanneer de oorspronkelijke bevolking ze alles bezorgd heeft, mogen ze ook nog voor altijd in Duitsland blijven en is iedereen blij dat ze nu in Duitsland zo goed zijn geïntegreerd. Dat ze daarvoor geen enkele hand hebben uitgestoken, interesseert niemand. Inzet, om in Duitsland te kunnen overleven, wordt slechts verlangd van de Duitsers, wier voorouders hier sinds 1940 al waren. Tenzij een “vluchteling” of migrant vrijwillig, omdat het hem anders te saai wordt, een reeds van ambtswege aangeboden goede baan als bijvoorbeeld buschauffeur, taxi-chauffeur, pakketdienst-rijder etc. aan, omdat daarbij dan ook nog het rijbewijs inbegrepen is.

  Zo gemakkelijk is het verder voor geen mens op deze wereld om zonder eigen inzet in Duitsland te leven als God in Frankrijk. Zonder welke eigen prestatie dan ook een opleidingsplek, een woning, eten, kleding, arbeidsplaats, rijbewijs, ziektekostenverzekering, onderwijsplekken, kinderopvangplaatsen en aanbiedingen voor de vrijetijdsbesteding. Op die manier zou iedereen op deze wereld zo kunnen lachen als de vluchteling op de foto hierboven, ook de Duitsers.

  Bron:
  https://petraraab.blogspot.nl

 7. hans-e-pans

  De twee regeringen Rutte hebben zeker de laatste bijna vier jaar een flinke ervaring opgedaan hoe ze flinke financiele tegenvaller moeten wegbelasten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.