Jacques Monasch is gedraai over Oekraïne-referendum zat, dreigt met motie van wantrouwen

De rebelse PvdA’er wil een motie van wantrouwen tegen het kabinet steunen als Nederland het associatieverdrag met Oekraïne alsnog tekent. 

PvdA-Kamerlid Monasch is helemaal klaar met het gedraai van het kabinet over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Hoewel dat verdrag in het referendum van april door een grote meerderheid van de kiezers werd verworpen, wil het kabinet – Rutte voorop – het verdrag alsnog ratificeren. In feite geven de PvdA en VVD dus aan dat ze lak hebben aan de uitslag van een democratisch referendum, omdat ze de mening van de EU-bazen in Brussel belangrijker vinden.

Monasch moet daar niets van weten. Sterker nog: als het kabinet doorgaat met zijn pogingen om het associatieverdrag te ratificeren, dan zal hij een motie van wantrouwen steunen tegen de voltallige regering:

“De PvdA-fractie moet de lijn-Rutte niet steunen. Afspraak is afspraak”

Als Monasch daadwerkelijk zo’n motie steunt, zou dat een unicum zijn in de parlementaire geschiedenis. Monasch is dan ook een uniek Kamerlid: als één van de weinige PvdA’ers benoemt hij de negatieve gevolgen van immigratie, islam en de invloed van de Europese Unie. In de race voor het lijsttrekkerschap van de PvdA is hij het buitenbeentje ten opzichte van Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, die niet op de kritiek van Monasch zitten te wachten.

Want die kritiek is meer dan terecht: de PvdA beloofde eerder de uitslag van het referendum te zullen respecteren. Nu puntje bij paaltje komt, proberen ze om het verdrag er tóch door te krijgen. Hypocrisie ten top natuurlijk, en Monasch aarzelt niet om de vinger op de zere plek te leggen. De kans dat een motie van wantrouwen een meerderheid haalt in de Kamer is klein, maar de PvdA staat natuurlijk wel in haar hemd nu Monasch zo openlijk kritiek uit. Bovendien is het kabinet van andere partijen afhankelijk om een motie van wantrouwen tegen te houden: de coalitie heeft 76 zetels, en heeft zonder Monasch dus geen meerderheid.

De partijtop van de PvdA zal zich vast ergeren aan Monasch, maar eigenlijk moet ze het rebelse Kamerlid dankbaar zijn: Monasch laat zien dat er ook nog PvdA’ers zijn met het hart op de juiste plaats. Hij is een politicus die zegt waar het op staat, en die niet in de politiek zit om er zelf beter van te worden maar omdat hij echt ergens in gelooft. Daar kan de rest van de Tweede Kamer een voorbeeld aan nemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Wim

  Doorzichtig PVDA spelletjes na de kiezer toe

  1. CJD

   Ik denk niet dat u gelijk heeft. De PvdA is een walgelijke partij maar er zijn binnen die partij echt nog mensen die principieel zijn. Monarch is een van die mensen. Dat het een verkiezingsstunt zou zijn is natuurlijk onzin aangezien zijn kansen om lijsttrekker te worden vrijwel kansloos zijn en dat weet Monarch zelf heel goed. Ik geloof dat hij oprecht opkomt voor de democratische uitkomst van dit referendum

 2. Gustaafff

  Dit is natuurlijk niet kies. Eerst horen we niets van die Monash en houdt die het kabinet vier jaar in het zadel. En als de lijsttrekkersverkiezing er eenmaal is komt hij zich even uitsloven. Monash is uit op het leiderschap, maar knalt de eenheid binnen de arbeiderspartij aan diggelen. Tegelijkertijd ondermijnt hij de positie van het kabinet en trekt aan de fundering van de coalitie. Dwaas. Het zou hem sieren als hij over zou stappen naar PVV of VNL.

  1. CJD

   “Arbeiderspartij”? Ik plas bijna in mijn broek van het lachen.

   1. Wim

    Monash is uit op het leiderschap, maar knalt de eenheid binnen de arbeiderspartij aan diggelen. Tegelijkertijd ondermijnt hij de positie van het kabinet en trekt aan de fundering van de coalitie.

    Als dat waar zou zijn is dat prima.

 3. CJD

  Er zijn mensen die aan de oprechtheid van Monarsch twijfelen en dat is mij echt een raadsel. De strijd om de lijsttrekkerschap is al lang een besloten zaak en de kansen van Monarsch om lijsttrekker te worden is nog kleiner dan dat de wereld zal vergaan. Er zijn ook binnen deze verschrikkelijke partij principieele leden die wel hun hart op de goede plek hebben en voor rechtvaardigheid strijden. Aangezien dit kabinet zonder Monarsch geen meerderheid heeft zou hij Nederland nog een dienst kunnen bewijzen en dit kabinet op losse schroeven te slopen

 4. Ni28

  Monasch vergeet dat er in de oppositie genoeg verraders zijn die de meerderheid voor de regeringspartijen garanderen, neem D66 alleen maar. Hij zal dus voor behoorlijke ophef zorgen en het einde van zijn lidmaatschap voor de PvdA. Hij staat alleen en de partij zal hem de mond snoeren of hem op een of andere wijze compromitteren. Maar onrust in de PvdA tent is altijd goed.

 5. Sniper666

  Zou super zijn als Monasch de PvdAllochtonen verder opblaast van binnenuit zodat het een splinterpartij gaat worden of nog beter, verdwijnt. Dan moeten meteen al die PvdAllah kopstukken bij gemeenten, provincie, etc. weg. Zijn we daar ook vanaf.

 6. denktenk

  Monasch is gewoon een hypocriete hufter.
  Heeft waarschijnlijk iets teveel naar Trump gekeken.
  Bij voorbaat een verloren wedstrijd.

 7. H.Vaes

  Het oproer kraait.

  1. denktenk

   Als ‘s-morgens vroeg het haantje kraait, dan is er weer een …….. genaait.

 8. Ali Yas

  Jacques Monasch lijkt een wat meer traditionele PvdA’er dan de rest van de partij. Inderdaad, als de partij in de toekomst nog iets wil voorstellen, zal men terug moeten naar waar de partij ooit voor stond. Het kan zijn dat de partijleiding hem daarom zijn gang laat gaan. En omdat het verkiezingstijd is en de bulk van de regeringsperiode toch al achter de rug is, kan men zich wel een avontuurtje veroorloven. Het opblazen van het kabinet vlak voor de verkiezingen behoort óók tot de mogelijkheden. Met de rug tegen de muur van 9 zetels is een sprong naar klassiek links zo raar nog niet.

 9. Bes Tolen

  Afwachten wat de stelling van Monasch precies voorstelt en welke gevolgen hij daadwerkelijk zal aanvaarden. In ieder geval ziet zijn stellingname er beter uit voor Nederland, dat zich geen ondertekening van het verdrag kan veroorloven zo lang de oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig MH17 niet is vastgesteld. Die oorzaak kan als die duidelijk wordt, namelijk een wending geven aan de verstandhouding met de VS en/of de Oekraïne en Rusland. Dat mag niet bij voorbaat worden uitgesloten.

 10. Ali Yas

  Iemand op Elsevier.nl schreef terecht dat Monasch zich als “vrij van last” opstelt. Een onding als fractiediscipline voorkomt meestal dat Kamerleden stemmen waar ze persoonlijk achter staan.

  En nu realiseer ik me plotseling dat de regeringen van de EU-landen hetzelfde doen: parlementen die hun eigen mening geven vormen een uitzondering, de rest geeft gewoon het gewenste antwoord en tekent bij het kruisje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.