Schande: bejaarden moeten in veel meer verpleeghuizen plas ophouden of krijgen luier onder

David Shankbone (bron: Flickr). Luiers voor volwassenen, voor hem en haar, zijn normaal in Nederlandse verpleeghuizen.
Foto: David Shankbone (bron: Flickr). Luiers voor volwassenen, voor hem en haar, zijn normaal in Nederlandse verpleeghuizen.

Zoals wij in Nederland ouderen behandelen behandelt het gemiddelde baasje zijn hond nog niet.

Ik ben opgegroeid in een huis met huisdieren. Lange tijd hadden mijn ouders twee honden en drie katten. Later bleven er één hond en drie katten over. De hond overleed, er kwam een nieuwe voor in de plaats. Ook de katten overleden helaas, maar ook in dat opzicht kwamen er nieuwe bij. Nu hebben mijn ouders drie katten.

Waarom ze geen hond meer hebben na het overlijden van de laatste, Duco? Ze zijn te druk met hun carriere. Als gevolg daarvan hebben ze geen tijd om de hond regelmatig uit te doen. En dus nemen ze geen hond; het is immers mishandeling om het arme beestje de hele dag op te sluiten en hem te dwingen zijn plas op te houden.

Dat klinkt mij volkomen normaal in de oren, maar blijkbaar behandelen we bejaarden tegenwoordig heel anders in Nederland:

Er zijn veel meer verpleeghuizen waar bewoners niet naar het toilet kunnen als ze dat willen. Ze moeten hun plas een paar uur ophouden of krijgen een luier om, ook als ze niet incontinent zijn.

Staatssecretaris Martin van Rijn reageerde furieus toen gisteren bekend werd dat verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis een zogenaamd plascontract afsluit met bewoners. Dit houdt in dat ze maar drie keer per dag naar de wc mogen, in het geval van het gevonden document om 11 uur ‘s ochtends, 2 uur ‘s middags en 6 uur ‘s avonds. Tussen 6 uur ‘s avonds en 11 uur ‘s morgens moeten de arme bewoners hun poep en plas dus maar ophouden. Jammer dan, niet zeuren.

Volgens FNV Zorg en Patiëntenfederatie Nederland is de geschokte reactie van de staatssecretaris echter een beetje merkwaardig. Deze organisaties stellen namelijk dat het er in veel verpleeghuizen op precies dezelfde manier aan toegaat. Dat schijnt met name het geval te zijn in verpleeghuizen in Zuid-Holland en Brabant.

Ene Anja Koerten, die in een Haags verpleeghuis werkt, legt uit:

“Als personeel hebben we geen andere keuze. Als een bewoonster elk uur naar de wc moet, ook al is het maar een kort plasje, moet ik daarin schrappen. Van bovenaf hoor ik: sorry, mevrouw krijgt anders te veel zorguren.”

De menselijke maat is helemaal verdwenen. Volgens Koerten moeten veel bewoners een luier accepteren.

“In principe zou iemand die acht uur moeten kunnen dragen. ‘s Nachts is het beleid dat we niemand meer wakker maken voor een toiletbezoek. Het gevolg is dat bewoners soms in een drijfnatte luier wakker worden of minder gaan drinken.”

Al met al blijkt uit onderzoek van FNV Zorg dat maar liefst 73 procent van de zorgmedewerkers toegeven dat bewoners van verpleeghuizen lang moeten wachten om naar de wc te kunnen.

Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe vreselijk en beschamend dit is. Als Nederlandse samenleving moeten we ons echt kapotschamen dat we dit laten gebeuren.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

6 reacties

 1.   

  Het volledige parlement voor 24 uur opsluiten in de zaal en na 12 uur de luiers uitdelen. Daarna een discussie over de bejaarden voeren. Dan pas weet je waar je over spreekt. Dat weten zij nu niet want iedereen liet het zover komen.

 2.   

  24-uur luiers zijn al heel lang bekend. En onze regering kan zijn geld maar één keer uitgeven.

  Volgens hen zijn ‘vluchtelingen”, waaronder duizenden IS-aanhangers, belangrijker dan de ouderen die ons land na de oorlog mee hebben opgebouwd.

  De geschiedenis zal vol minachting neerkijken op deze politiek-correcte walgelijke periode.

  Als we tenminste nog een correcte gechiedenis hebben, want daar ontbreekt het ook al aan.

 3.   

  tja de sociaal democraat , vindt dit gewoon hij/zij ziet liever dat mensen uit andere werelddelen vertroeteld worden .

  hoe vaak heeft de PVV dit al aangekaart tijdens de debatten , en in de media onder de aandacht gebracht , toch blijft onze samenleving doof voor deze feiten.

  en steunen straks weer die partijen , (partijen die in de afgelopen 30 decennia, aan het roer gestaan hebben) , die gezorgd hebben dat de bejaarde mishandeld wordt , en de buitenstaander geknuffeld .

  dit is van de zotte !, 500 duizend werkeloze , en nog staan de grenzen open voor ieder die zonder werken riant leven wil , elke gelukszoeker cq vakantieganger , krijgt door bemiddeling van de oude sociaal democraten een uitkering oplopend tot 2000 euro netto per maand , plus kindertoeslag , subsidie, ect,ect.

  en onze oudjes na ruim 40 jaar werken, moet in een luier liggen , omdat Hoogervorst de marktwerking ingevoerd heeft bij de zorg .

 4.   

  UPDATE: Staatsomroep en RTL Unilever, die maandag wel boze rechters en de gekwetste aangiftekaravaan uitgebreid in beeld brachten, hebben vandaag de “journalistieke afweging” gemaakt om de verdediging van het vrije woord door Cliteur niet uit te zenden. Wat een faalhazen

 5.   

  “Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe vreselijk en beschamend dit is”

  En ondertussen schieten wij van DDS graag het initiatief Scherp op ouderenzorg af omdat het ons niet aanstaat met wie ze praten en/of op de foto gaan.

  Ga u schamen!

  https://www.scherpopouderenzorg.nl/

 6.   

  Ach die oudjes.., ze zijn totaal nutteloos voor de maatschappij en kosten ook nog eens veel geld. Logisch dus dat alles op de bon moet voor hen. Gewoon wettelijk regelen dat we tot 68 jaar moeten werken en met 70 jaar verplicht uitstappen. Dan moet het maar over zijn met al die kostenposten.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!