Schokkende peiling: Marine Le Pen ruim aan de leiding, Nicolas Sarkozy op grote achterstand

Het Front National kon de volgende president van Frankrijk weleens leveren.

Populistische partijen blijven de boel op zijn kop zetten in… nou ja… overal. Volgens een nieuwe peiling van Ipsos is Marine Le Pen van het Front National nu namelijk één van de favorieten om de Franse presidentsverkiezingen te winnen. Dat komt met name door de val van de Socialisten én het gebrek aan populariteit van Nicolas Sarkozy, de leider van centrumrechts.

De peiling toont aan dat Le Pen op de steun van maar liefst 29% van het Franse electoraat kan rekenen als de verkiezingen een strijd opleveren tussen haarzelf, Sarkozy, en Jean-Luc Mélenchon. Hoewel 29% natuurlijk niet voldoende is om de strijd in één dag te winnen gaat ze wél ruimschoots aan de leiding. Sarkozy kan in dat scenario namelijk slechts op 21% rekenen, en Mélenchon moet zelfs genoegen nemen met een magere 14%.

Het is natuurlijk geweldig nieuws voor Le Pen die maar weer eens bewijst dat ze anders is dan haar vader; niet alleen omdat ze gebroken heeft met zijn overduidelijke antisemitisme, maar ook omdat ze een veel groter deel van het Franse volk aan zich kan binden.

Toch betekent dit niet automatisch dat ze daadwerkelijk de volgende president wordt. Niet Sarkozy, maar Alain Juppe is namelijk dé grote favoriet om de officiële presidentskandidaat van Les Républicains te worden. Met hem als lijsttrekker staan de Republikeinen maar liefst zeven procentpunt voor op het Front National. Het is dus zeer wel mogelijk dat Juppe wél in staat is om Le Pen te verslaan, zeker als de tweede ronde uitmondt in een strijd tussen hemzelf en Le Pen.

Maar toch… Toch is het establishment allerminst zeker van zijn zaak. De Franse filosoof Bernard-Henri Levy ‘waarschuwt’ bijvoorbeeld al dat een monsterzege van Le Pen echt tot de mogelijkheden behoort:

“Als Trump mogelijk is, dan is alles mogelijk. Van nu af aan is niets ondenkbaar. Wat Le Pen betreft is het niet waarschijnlijk dat ze wint, maar het is wel degelijk mogelijk. En dat komt deels doordat mensen niet meer geïnteresseerd zijn in beleid, maar alleen nog maar bezig zijn met persoonlijkheden.”

Vervolgens bewijst ook deze filosoof dat hij de opkomst van het populisme nog altijd niet écht begrijpt:

“Het volk luistert steeds meer naar beleidsplannen en lijkt zelfs niet meer geïnteresseerd te zijn in de vraag of een kandidaat de waarheid vertelt. Ze zijn meer geïnteresseerd in een theatervoorstelling, in de kwaliteit van het optreden en niet in of het al dan niet waar is wat gezegd wordt. En zoals we weten zijn fascisten experts in het geven van shows.”

Natuurlijk is het helemaal niet zo simpel. De reden dat steeds meer ‘populisten’ het goed doen is juist dat het establishment de kiezer al decennialang voorliegt. De opkomst van het populisme is niet de doodsteek van ‘de waarheid,’ maar voor het liegende establishment. Zo lang de élite dat feit ontkent zullen populisten steeds populairder worden en, jawel, de ene na de andere verkiezing winnen.

Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor Geert Wilders, Nederlands eigen populist. Hij kan vrijwel zeker profiteren van zowel Donald Trump als Marine Le Pen. Hij heeft goede contacten met hen allebei en spreekt hetzelfde soort kiezers aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Wachteres

  Als Marine le Pen wint, gaat Frankrijk uit de EU.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/09/doek-de-eu-maar-op-marine-le-pen-belooft-frexit-referendum-als-ze-de-verkiezingen-wint/

  De mensen die op haar stemmen moeten namelijk niets van de EU hebben en zullen zeker voor een Frexit gaan.

  Na jaren, bemoedigende tijden! Weg met de communistische, dictatoriale EU!

 2. Harrie T.

  De oude Le Pen lokte het volk met Jodenhaat. Zijn dochter doet net of de harde kern van de partij daar nu anders over denkt.
  Een vlag op een modderschuit.

  1. Wim

   Zou ze daarom alle stemmen van de islamieten krijgen Harrie.

   1. Wim

    Of Harrie ben je in de war met de SP.

    1. Sniper666

     @ Wim

     HarrieT is permanent in de war.

  2. Wachteres

   Ja hoor Simon. Je vergeet erbij te zeggen dat Marine haar vader uit de partij heeft geschopt.

   Niet meer dan drie woordjes gebruiken, anders word je zo herkend.

   1. Harrie T.

    Klopt, Marine moest haar vader er uit schoppen. De mensen moeten geloven dat iedereen die op haar vader stemde er nu anders over denkt Jij zit daar niet mee. Jij wilt linkse kranten verbieden. Je bent een fascist en dat is Le Pen ook.
    En de Joden trekken straks aan het kortste eindje.

    1. Wachteres

     Poeh poeh, bedenk eens een ander scheldwoord, Simon.

     ‘Fascist’ is zo afgezaagd.

     Waarom duik je trouwens steeds onder met een andere identiteit.

     Heb je je weer misdragen? Iets lelijks over Michael gezegd?

     1. Harrie T.

      Ik weet niet waarover je lult. Verder niets inhoudelijks te melden?

     2. zomaar

      harriet , toch meid , je hebt hier nog nooit iets inhoudelijks (gezegd) geschreven !.

      ja, ja , ik weet het , ik kan niet schrijven , rustig maar meisje .

    2. toetssteen

     @Harrie
     Mond spoelen! Over een gedecoreerd veteraan spreekt men zo niet! Hij is geen politicus, akkoord.
     Inzake uw vermeende uitlatingen van antisemitisme, dat is opgeklopte humbug. Op het totaal aantal doden van de tweede wereldoorlog, zijn 6 miljoen doen een gruwelijk detail. Wat klopt daar in vredesnaam niet aan?
     Ow, en dat andere dingetje dat ontstond omdat 99% te beroerd Frans spreekt om het correct te vertalen? Man stop deze onzin, voor u het weet gaat u onze spreekwoorden en gezegden letterlijk vertalen.

     1. Sjonnie

      U lijkt te gaan voor de 1e plaats mbt goed praten wat stinkt? Dat is op zich prima natuurlijk, iets wat stinkt niet erg vinden. Maar om dan o’n grote broek aan te trekken is ook wel weer grotesk. Overigens is het opvallend dat alle PVV stemmers hier hard wegrennen wanneer er in een ander topic keihard wordt aangetoond dat de PVV compleet anders temt dan wat ze roepen en PVV stemmers laten geloven. Hetzelfde zullen we gaan zien bij Trump. Geef het een jaartje of wat en men zal ontdekken wederom op een man te heb vertrouwd die niets voor ze heeft betekend. De PVV gaat hem al voor. Het is medelijden wekkend dat men dat niet in wil zien of op z’n minst vraagtekens durft te plaatsen bij keihard bewijs. Over wegkijken en politiek correct gesproken.

     2. Harrie T.

      Net zoals je geen benul had van de leugens van Trump weet je ook niks over de antisemiet Le Pen. De oude viezerik heeft voortdurend antisemitische uitspraken gedaan. Dat valt niet goed te praten.
      De antisemieten van toen zijn de moslimhaters van nu. Het is hetzelfde bruine fascistische volk. En daarom dekt Wilders Le Pen.

      Lees eens een krant, druiloor.

     3. zomaar

      Harrie T.    4 minuten ago   
      Net zoals je geen benul had van de leugens van Trump weet je ook niks over de antisemiet Le Pen. De oude viezerik heeft voortdurend antisemitische uitspraken gedaan. Dat valt niet goed te praten.
      De antisemieten van toen zijn de moslimhaters van nu. Het is hetzelfde bruine fascistische volk. En daarom dekt Wilders Le Pen.
      Lees eens een krant, druiloor.”.

      over welke leugens heb jij het toch?, omdat de Clintons en aanhang roepen dat Trump leugens verkondigt heeft , is dat de waarheid .

      ben wat duidelijker ?.

     4. zomaar

      “Sjonnie    25 minuten ago   
      U lijkt te gaan voor de 1e plaats mbt goed praten wat stinkt? Dat is op zich prima natuurlijk, iets wat stinkt niet erg vinden. Maar om dan o’n grote broek aan te trekken is ook wel weer grotesk. Overigens is het opvallend dat alle PVV stemmers hier hard wegrennen wanneer er in een ander topic keihard wordt aangetoond dat de PVV compleet anders temt dan wat ze roepen en PVV stemmers laten geloven. Hetzelfde zullen we gaan zien bij Trump. Geef het een jaartje of wat en men zal ontdekken wederom op een man te heb vertrouwd die niets voor ze heeft betekend. De PVV gaat hem al voor. Het is medelijden wekkend dat men dat niet in wil zien of op z’n minst vraagtekens durft te plaatsen bij keihard bewijs. Over wegkijken en politiek correct gesproken.”.

      op elk forum en in elke discussie, zijn het de linkse sociaal democraten aanhangers , die telkens waarschuwen als de tegenstander aan het bewind komt dat , het slecht afloopt .

      nu met mij weten hebben wij hier vier partijen gehad , die om toerbeurt de regering vormde , meestal bestaande ui twee partijen.

      afin wat blijkt door de media benoemde rechtse partijen , worden vertegenwoordigd door link denkende mensen!, zelfs de huidige besturen van deze partijen zijn links denkend .

      kort samengepakt worden wij al ruim 4 decennia bestuurd door links , en ben ik blij van geworden totaal niet!!, jij wel?.

     5. toetssteen

      @Zomaar
      Laat dat stel maar aan de struiken hangen, de moeite van het plukken niet waard. Weten zijn veel dat die ouwe zijn borst vol met lintjes heeft hangen, weten zij veel wat dat zelf kruipen door de modder met je doet? Weten deze hufters veel van de Franse context. Weten zij wie de beste vrienden zijn van monsieur Le Penn, weten zij veel dat de veteranen kotsen op Hollande en zijn ehhh, dat dus.
      Blijf weg met die linkse besmeurde klauwen van veteranen! Zij weten wat het is om te vechten voor volk en vaderland.

     6. Harrie T.

      Toetsie, probeer eerst maar de naam van Le Pen correct te typen.
      Geborneerde dyslect.

    3. Seneca

     Wie er ook aan de macht komt, Joden zijn altijd het haasje!

   2. Harrie T.

    Omdat je geen kranten leest vertel ik je maar even dat de oude antisemiet nog steeds ere-voorzitter van de partij is. Daarnaast zit hij voor die club in het Europees Parlement.
    Dat noem je uit de partij geschopt.
    Zwetser.

  3. Anna

   Harrie T. Dat volk zit bij DENK en SP

  4. Wachteres

   Ach gut, de echoput van Simon – hij heeft dat ook net beweerd – of de echte in een simpele vorm?

   “Wees uzelf zij ik tot iemand, maar hij kon niet, hij was niemand”.

   P.A. de Genestet.

   1. Harrie T.

    Waar leuter je over, rare snuiter?

 3. Wim

  Ik noem het verheugend.

 4. nienke

  Schokkende peiling, waarom? dit is juist schitterend.
  Als het anders is dan links dan is het plotseling schokkend, waanzin.
  Ik hoop dat zij de grootste wordt en uit de EU.
  Links heeft al jaren de boel verziekt en van Europa een puinhoop gemaakt.

 5. Sandra

  Het populisme komt op omdat het establishment de kiezer voorliegt? Het populisme komt op omdat heel veel mensen inderdaad graag kijken naar een theatervoorstelling, naar realityTV, zoals deze Franse filosoof ook al zegt.

  1. Harrie T.

   Ja, populisme floreert bij leugen en bedrog. Niet de feiten tellen maar de onderbuikgevoelens.
   Trump en Wilders zijn pijnlijke voorbeelden.

   1. Wim

    Welke leugen en bedrog Harry.

    1. Harrie T.

     Als je niet gemerkt hebt dat Trump in de campagne alles bij elkaar loog kan ik je ook niet helpen.

     1. cmsuijkerbuijk

      Dan heb je kennelijk Kenau Clinton niet gevolgd. Die leeft van leugens en bedrog, kuiperijen, moord, corruptie machtswellust en vriendjespolitiek! Maar dát mag natuurlijk, want zij is links en dus “goed”!

     2. toetssteen

      Zelfs op de Joop schaamt het gros zich voor zulk een oerdom antwoord Har.

     3. Harrie T.

      Toets en Suiker lazen jullie de afgelopen tijd wel eens een krant?
      http://www.politico.com/magazine/story/2016/10/one-month-253-trump-untruths-214369
      Dom volk.

   2. cmsuijkerbuijk

    Daarom lul jij dus vanuit je onderbuik! Feiten tellen niet, want niet één feit dat Trump of Wilders en Le Pen wordt aangewreven, is ook maar in de verste verte bewezen. Slechts aannames! Onderbuik dus!

 6. Anna

  Hoezo “schokkende peiling.” Geweldig Marine. Kom op. Eerste vrouw President van Frankrijk, Marine Le Pen.

 7. Ali Yas

  “Het volk (…) lijkt zelfs niet meer geïnteresseerd te zijn in de vraag of een kandidaat de waarheid vertelt. Ze zijn meer geïnteresseerd in (…) de kwaliteit van het optreden (…). En zoals we weten zijn fascisten experts in het geven van shows”

  Bernard-Henri Levy heeft het hier over de populariteit van het FN, maar slaat de plank volledig mis. Hoe kan dat?! “Populistische partijen blijven de boel op zijn kop zetten”, schrijft Michael, maar het zijn juist de heersende partijen die de zaak omdraaien. Burgers zijn de mooie praatjes zat, ze willen gewoon dat er naar ze geluisterd wordt. En ze zijn het ook zat dat er tegen ze gelogen wordt: voor de verkiezingen mooie beloftes, daarna komt er niets van terecht. Of het FN het programma wél trouw zal zijn moet nog blijken natuurlijk, maar kennelijk oordelen veel Fransen dat het niet veel erger kan worden. Net als Nederland had Frankrijk een referendum over de “EU-grondwet”, en net als de Nederlanders stemden de Fransen tegen. Beide volken zijn geschoffeerd en nu komt de rekening.

 8. Wim

  Al enkele jaren geleden werd in een Duits universitair onderzoek geconstateerd dat maar liefst 86% van de journalisten een (ultra)linkse / linksgroene (=globalistische) visie op het nieuws weergeeft (rood gekleurd).(6)

  Afgelopen vrijdag besteedden we opnieuw aandacht aan de aanval die de gevestigde orde in de politiek en reguliere media heeft geopend op het alternatieve en onafhankelijke nieuws. Na de verkiezing van Donald Trump in de VS begint het establishment ook hier nattigheid te voelen. President Obama noemde ‘valse nieuwssites’ een gevaar voor de democratie, en gisteren plaatste de NOS een artikel getiteld ‘Nep-nieuws op internet ook in Nederland potentieel gevaarlijk’. Wat ons betreft: hartelijk dank voor het compliment dat ook wij als een gevaar worden beschouwd voor de reguliere media, op enkele uitzonderingen na de échte valse nieuwssites van ons land, omdat ze nog vrijwel uitsluitend politiek-correcte propaganda verspreiden.

  We konden het met het politieke proces tegen PVV leider Geert Wilders al zien aankomen: ook in Nederland is de gevestigde orde steeds minder bereid om een andere mening dan de eigen politiek-correcte standpunten aan te horen en te tolereren.

  Wie zijn de echte propaganda verspreiders?

  Eén van de vele harde bewijzen dat het juist de reguliere media zijn die nepnieuws verspreiden was de extreem eenzijdige verslaggeving over de verkiezingen in de Verenigde Staten. NU.nl liet de kop ‘Trump maakt geen schijn van kans’ wekenlang staan, en ook de immer volgzame NOS / NPO nam trouw de misleidende peilingen van de Amerikaanse media over, die vrijwel zonder uitzondering berichtten dat ‘Hillary 98% kans heeft op de overwinning’.

  X nieuws

 9. Sjonnie

  Zomaar, dat je de slimste niet bent was al duidelijk. Dat je de Nederlandse politieke geschiedenis niet kent is nu ook duidelijk. Had je maar een beetje opgelet op school of je wat beter laten informeren. Ga nu maar even opzoeken wat de laatste vier decennia de leiding over ons land heeft gehad. Misschien weet meneer toetssteen het wel, al mag er inmiddels ook sterk getwijfeld worden aan zijn algemene ontwikkeling. Dus ook hij zal wel met een stompzinnige modderkruipend verhaaltje komen dat rechts al veertig jaar heel zielig is geweest. En nu geloof je in de rechtse sprookjes dat de PVV alles voorstaat waar jij behoefte aan hebt. Al een beetje eerlijk inzicht gekregen van het PVV stemgedrag? Of heb je samen met toetssteen vlug weer even weg gekeken? Ik gok, nee ik weet het zeker, je kijkt liever een beetje dom weg. En maar klagen dat je straks wéér in de kou staat omdat bleek dat je je alwéér voor de gek liet houden.

  1. Sniper666

   @ Sjonnie

   Beste man, niemand gelooft hier dat de PVV alleen echt alles recht kan trekken wat scheef is. at iedereen wel weet dat het zoals het nu gaat, niet door kan gaan. Dan verzuipt dit land. We moeten het hoe dan ook NIET van de oude politiek hebben.

   1. Sjonnie

    Sniper, niet alles recht kunnen yrekken of lijnrecht stemmen tegenover wat je politieke doelstellingen zijn is nogal een wereld van verschil. Ik begrijp de boosheid want zelf ben ik ook flink kwaad. maar ik maak me nog veel kwader als ik merk en gewoon kan ZIEN dat een partij die het ene zegt steevast het andere doet. Zo kom ik van de regen in de drup. Is Wilders met zijn jarenlange lidmaatschap (is hij inmiddels niet het langst zittende parlementslid van de tweede kamer) zelf ook niet van de oude politiek? Als ik naar zijn retoriek luister en kijk naar wat de PVV zowel in de tweede kamer als op lokaal niveau daadwerkelijk stemt dan zou de PVV zich tegenover de gewone man/vrouw diep moeten schamen. Maar misschien kunt u me uitleggen waarom dat van Geert Wilders wel wordt geaccepteerd en van elk willekeurig ander politicus niet? Als kritisch gezien wordt als linksch dan moet men me maar links noemen. Het zal me een biet wezen. Liever kritisch dan domweg stilzwijgend tegen beter weten in blind volgen.

 10. Ome Ga

  “Weg met de nice, political correct liberal bullies!
  “OUR time has come; of the true liberals!”

  Volg Alex Jones op deze uitstekende reality tv vol met keiharde feiten over de Losers van Amerika, die het maar niet kunnen verkroppen dat zíj niet de baas (meer) zijn over de Engelse taal, Amerika’s waarden, de zorg, opvoeding enz.

  http://www.infowars.com/alex-go-fk-yourself-screamed-the-tolerant-liberals/

  Nog beter, stuur deze link door. Wij zullen links Europa, net ‘nette’ bullies voorbereiden op volgende ‘schokken’ (voor hen dan) en duidelijk maken dat dingen heel anders liggen door onze stemmen en referenda.

 11. Wachteres

  http://www.nu.nl/buitenland/4353656/sarkozy-uitgeschakeld-in-voorverkiezingen-republikeinen.html

  Sarkozy uitgeschakeld in voorverkiezingen Republikeinen

  Gepubliceerd: 20 november 2016 14:51 Laatste update: 21 november 2016 01:13

  De voorverkiezingen bij de centrumrechtse partij Les Républicains in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen zijn voor het voormalige staatshoofd Nicolas Sarkozy op een deceptie uitgelopen. Hij eindigde op de derde plek.

  In de tweede ronde komende zondag gaat de strijd tussen de voormalige premiers François Fillon en Alain Juppé.

  1. Harrie T.

   Fillon wordt dus de volgende president van Frankrijk.
   Appeltje eitje.

 12. Wachteres

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/20/het-maakte-niet-uit-dat-clinton-een-vrouw-was-5381116-a1532722

  Het maakte niet uit dat Clinton een vrouw was

  Stemgedrag vrouwen VS Blanke vrouwen stemden vooral op Trump. Sinds 2004 wint onder hen de Republikeinse kandidaat. Dat was deze keer niet anders.

  De Amerikaanse verkiezingen zijn voorbij, dus kan de NRC opbjectief zijn.

  Een interessante analyse.

  1. Harrie T.

   Clinton kreeg 1.7 miljoen stemmen meer dat Trump. De meerderheid van de Amerikanen had dus liever Clinton gezien als president.
   Tja.

   1. Wachteres

    Daarentegen haalde Trump 302 kiesmannen en Clinton maar 232. Tja….

    God zij dank is Trump gekozen en niet de oorlogszuchtige Hillary.

    1. Gustaafff

     @wachteres, wacht jij nog maar even met God te danken. Het dictoriale regime in de VS heeft een narcistische seksistische ultra-racist aan de macht gebracht.

     Waneer gaan jij en je Trump-groupies dat nou eens inzien!!!

     1. Wachteres

      Het is te hopen dat de Hillary-groupies hun gezonde verstand nog eens krijgen.

 13. Gustaafff

  Dat Frankrijk antisemitisch was wisten we al, maar dat ze voor deze hopeloos antisemitische partij kiezen os belachelijk.

 14. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=O9Ab_46Nx6o

  Lt. Gen. Michael Flynn believes Islam is a ‘political ideology’

  Met Trump komt het gezond verstand in Amerika boven.

  Ongetwijfeld gebeurt hetzelfde met Frankrijk als Marine le Pen aan de macht komt.

  Na GB – BRexit – zal Frankrijk onze redding worden.

 15. Ome Ga

  Wachteres, de NRC had het allang verpest voor mij maar nu helemaal. Wat een droevig, bekakt en vooringenomen rotblaadje is dat geworden!
  De New York Times – ook zo’n linkse arrogante en foute baggerkrant – heeft tenminste schuld erkend, en bekend! Zij zou voortaan dus ‘meer objectief over Trump gaan berichtgeven’.

  Nou moet dat nog meemaken (graag gecheckt dus)! Uit deze opmerking schijnt het alsof zij eindelijk het licht hadden gezien bij die faalkrant, maar nee dus. Nog niet. Heb oook in eeuwigheid geen behoefte meer om dat ook nog bij de NRC te checken. Om weer ooit IETS van geloofwaardigheid bij mij – en velen met mij – te winnen! En in linkse, laffe huichelachtigheid trap ik al sinds de jaren 80 totaal niet meer in.

  1. Wachteres

   Ik ben ook zeer achterdochtig, @ Ome Ga

   Maar deze cijfers moeten wel juist zijn, omdat ze de linkse leugens tijdens de verkiezingen weerspreken.

   Bijvoorbeeld: Blanke vrouwen stemden vooral op Trump.

 16. Gustaafff

  “Zo lang de élite dat feit ontkent zullen populisten steeds populairder worden en, jawel, de ene na de andere verkiezing winnen.”

  ‘De elite’ bestaat niet, maar is een hersenspinsel van de populisten om zittende linkse regeringen in diskrediet te brengen.

  Iedereen is democratisch gekozen door het volk. Provinciale Staten, Waterschap en parlement.

  1. Wachteres

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Elite

   ‘De elite’ bestaat niet, Gustaafff?

   1. Gustaafff

    @wachteres, deksels!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.