Te gestoord voor woorden: Bussemaker wil miljoen euro besteden aan ‘creatieve cursussen’ in Marokko, voor Marokkanen

Er wordt in Nederland op van alles en nog wat bezuinigd, maar de minister vindt het een geweldig plan om wel even een miljoen euro gratis en voor niets over te maken aan landen als Marokko en Mali. Voor kunstzinnige projecten, weetjewel.

Bejaarde Nederlanders mogen maximaal drie keer per dag naar de WC omdat het te veel kost om meer personeel in dienst te nemen dat hen kan helpen. De belastingen worden continu verhoogd omdat Vadertje Staat anders te weinig geld te besteden heeft. De zorgkosten blijven stijgen terwijl de consument daar steeds minder voor terugkrijgt. De krijgsmacht staat op het punt van omvallen. Criminelen worden niet gearresteerd (of zelfs maar gevonden) omdat er te weinig blauw op straat is.

Je zou denken: stuk voor stuk problemen waar eventueel best wat extra geld voor beschikbaar gesteld kan worden.

Helaas denkt het kabinet daar heel anders over. Bovengenoemde problemen zijn volgens Rutte II volstrekt irrelevant. Waar de dames en heren bewindspersonen zich dan wel druk om maken? Nou, aan het gebrek aan creatieve cursussen in landen als Marokko en Mali.

Wat? Ja, echt:

Minister Bussemaker (Cultuur) verdedigt het besluit van het kabinet om Nederlands overheidsgeld te stoppen in kunstprojecten in onder meer Marokko en Mali. Het geld gaat naar creatieve cursussen voor jongeren. Door games te maken of theater op te voeren zouden de jongeren ’uit landen aan de randen van Europa’ nader tot elkaar komen.

Volgens Bussemaker zijn de cursussen een voorbeeld van ‘soft power.’ Volgens haar zorgen ze er ook voor dat conflicten beter bestreden worden en dat de mensenrechten verbeteren. En dat allemaal door een paar jongeren in Marokko een kwast en potloden te geven.

Ja hoor, echt waar. Dat gaat de aarde ongetwijfeld veranderen in één groot vreedzaam paradijs.

Hoewel deze idioterie gesteund wordt door een meerderheid in de Tweede Kamer is niet iedereen er blij mee. Met name VVD, CDA en de PVV vinden het onwenselijk dat deze 1 miljoen euro aan belastinggeld (minimaal, bij de overheid valt alles uiteindelijk duurder uit dan oorspronkelijk gepland) op deze manier weggegooid wordt. Nou ja, de christendemocraten vinden het vooral problematisch dat het om Marokko gaat, omdat dat land geen illegale asielzoekers terugneemt. Wat Mali betreft hebben Buma en co. er dus veel minder problemen mee.

De PVV verzet zich er het hardst tegen, wat natuurlijk helemaal niemand zal verrassen. Je kunt zeggen wat je wil over de meeste economische standpunten van die partij — die zijn knettersocialistisch — maar als we het over dit soort onderwerpen hebben is de PVV één van de weinige partijen met een redelijke dosis gezond verstand. Kamerlid Martin Bosma noemt het dan ook “zinloze geldverspilling” en eist dat het plan alsnog in de prullenbak verdwijnt. Natuurlijk gaat dat niet gebeuren, maar het is aardig dat hij het in ieder geval probeert. Dat is meer dan wat de meeste andere Kamerleden doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. nienke

  Echt ongelooflijk, dit land wordt steeds gekker en gekker.
  Dagelijks op de TV. te zien kinderen in Nederland leven in armoede, ja U leest het goed in NEDERLAND,oudjes die moeten wachten om naar het toilet te gaan, geen personeel, bejaarden die thuis wonen en geen hulp meer krijgen enz enz en dan deze waanzin van Bussemaker compleet gestoord.
  Vind het een schande, onze regering wordt steeds gekker en gekker, wordt hoog tijd dat het zooitje opstapt.

 2. van Urk

  In zulke landen wordt gauw wat geblokkeerd als er wat door de hippe jongeren naar buiten gestuurd wordt wat niet in het dictatoriale of ideologische straatje van deze landen past. Deze landen staan niet alweer op een Arabische lente te wachten omdat de jeugd meer vrijheid en een vrije democratie wilden hebben. Inderdaad weggegooid geld. Cursussen kun je beter aan hun strenge en corrupte leiders geven.

 3. Sniper666

  Er moet helemaal geen geld meer naar wat voor buitenland dan ook. Daar geld uitdelen is helmaal geen taak van de roverheid. Punt.

  1. Adriaan

   Ik zal het nog sterker vertellen: er gaat geld naar Egypte, Mali en Marokko voor culturele experimenten voor jongeren. Echt waar!

 4. Ni28

  Eindelijk ontvoerd door een UFO, denk je als je de foto ziet. Helaas een UFO uit Marokko en Mali, twee van de vele bodemloze putten die weer gevuld moeten worden met schaarse belasting geld. De oude PvdA stokpaardjes waarmee kinderen daar blij gemaakt worden over de rug van de uitgeknepen burger hier. En straks komen zij toch hier naar toe want hier vandaan komen die leuke dingen. Het tekent deze regering die elkaar in het zadel houdt door elkaar pleziertjes niet te ontzeggen en de oppositie blijkt weer geen oppositie te zijn. Nu of na maart 2017 blijft alles bij hetzelfde.

 5. Peter Selie

  Tja ga eerst maar even een teiltje halen bij het zien van deze misselijkmakende foto van deze randdebiele PvdA muts.

 6. Ome Ga

  Nou kijk er echt naar uit; games uit de Hakbar landen.
  Boemmmm, bafff, weer een plofmuslimohambomgordel.
  Het leuke is dat ze altijd gaan juichen als het voor eggies is, zouden ze nu ook de straat op gaan en dansen als ze ‘winnen’?

 7. Wachteres

  Bussemaker bewijst – en heeft in het verleden bewezen – dat links KNETTERGEK is.

  LEVENSGEVAARLIJK GEK, zelfs.

 8. zomaar

  vlinders vangen ook al zo leuk , bootje varen (en afbreken) met de Eendracht ook al zo leuk iets wat uit de koker van links kwam , de schipper van de Eendracht zit nog op de bank te janken van ellende .

  ja, ja onze linkse ruiters weten wel wat goed voor de anderen is , helaas willen zij van niets weten wat goed voor ons is .

  1. Ni28

   PvdA, de partij voor de Anderen.

   1. Adriaan

    Lees: Allochtonen.

 9. peppie

  ha haha kost paar centen maar dan heb je ook wat kan niet wachten tot het maart is
  om dan te gaan stemmen en afrekenen met dit soort lieden en dan hopen dat we ze nooit meer terug zien die hele verziekende kliek

 10. Ni28

  Als ik mij goed kan herinneren had deze kabinet bezuinigd juist op cultuur. Men moest zich maar zien te bedruipen, dat was goed voor de ondernemingslust. En nu wordt een derde wereld put wel gevuld met cultuur. Misselijkmakend!

 11. Arachne

  Vroeger werden dit soort vrouwen iets van knutseljuf.

  1. Wachteres

   Wat vind je van een breiclubje, @Arachne?

   1. toetssteen

    @Wachteres
    Burka’s borduren? Kruissteek verboden…..

    1. Wachteres

     @Toets 😀

     1. toetssteen

      @Wachteres
      Je wordt zooo cynisch. Wat Bes hieronder zegt, vind ik overigens wel een doordenker. En zou het nu gaan om bèta afgestudeerden die hier aan de slag gaan, maar neen.
      Maar wat Bes zegt, en wat alle alarmbellen allang hadden moeten doen afgaan, en waar Bussemaker weer eens mee bezig is, zijn twee verschillende zaken die in het ene geval een lange neus verdient en in het andere Kamervragen.

 12. Bes Tolen

  Minister Bussemaker is een koloniaal, die er op uit is de Nederlandse bevolking zo veel mogelijk te schaden. Zo moeten de studenten of anders hun ouders 1 miljard euro per jaar meer aan heffing opbrengen. in werkelijkheid gaat het er om meer buitenlandse studenten te trekken terwijl het aantal Nederlanders dan overigens zal dalen. Meer van dat soort beleidsdaden. Op een dergelijke bewind past een zware straf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.