Welke VPN service kiezen

Er zijn tal van redenen om een VPN service te gebruiken wanneer je het internet gebruikt.In dit artikel geven we wat handige tips en tools die je helpen tijdens het selecteren van de meest geschikte VPN dienst. Dit artikel is gemaakt met de hulp van VPNdiensten.nl waar de verschillende aanbieders uitgebreid besproken en gereviewed worden.

Onderstaande redenen zijn al van invloed op de uiteindelijke keuze die je zou moeten maken.

De meest gehoorde redenen dat mensen gebruik willen maken van een VPN zijn:
* Je maakt het advertentiebedrijven moeilijker een profiel van je te maken
* Het omzeilen van geografische content blokkades
* Wantrouwen naar de overheid en providers
* Data versleuteld verzenden, raadzaam wanneer je vaak gebruikt maakt van publieke netwerken

Privacy policy en locatie van bedrijf

Als jouw voornaamste reden om een VPN te gebruiken je privacy is, dien je goed na te gaan hoe er met jouw gegevens wordt omgesprongen.

Ten eerste kan je nagaan wat hun logbeleid is. Met andere woorden: hoeveel slaan ze op over jouw gebruik op internet. Sommige VPN diensten zeggen helemaal niks op te slaan, dat lijkt ons sowieso de beste keuze als je jouw privacy belangrijk vindt.

Als je dit vastgesteld hebt is het zaak dat je bekijkt wat het vestigingsland van de VPN aanbieder is. Sommige landen,kunnen bedrijven verplichten om data over hun gebruikers door te spelen. Andere landen die je beter kunt vermijden als je wilt dat jouw data geheim blijft zijn:

* Verenigde Staten
* Verenigd Koninkrijk
* Australië
* Canada
* Denemarken
* Frankrijk
* Nederland
* Noorwegen
* Duitsland
* België
* Italië
* Spanje
* Zweden

Dit zijn namelijk landen die op de 1 of andere manier toegang kunnen eisen tot jouw gegevens. Gelukkig zijn er voldoende VPN services die actief zijn in een land die niet in dit lijstje voorkomt.

Zijn er servers in het land waar jij ze nodig hebt?

Wil je geografische blokkades omzeilen? Wil je bijvoorbeeld de NPO uitzending gemist app gebruiken op vakantie, dan is het noodzakelijk dat de VPN service in ieder geval 1 server in Nederland heeft staan die je kunt gebruiken.

Wanneer je namelijk verbinding maakt via een server in bijvoorbeeld Italië, dan denken websites die jij bezoekt dat je je in Italië bevindt. Op deze manier kan je dus content bekijken die in dit voorbeeld alleen in Italië bekeken mag worden.

Een andere reden om te kiezen voor een server in bijvoorbeeld Duitsland is omdat je vaak in Duitsland werkt. Hoe dichter bij de server zich bevindt waarmee je de VPN verbinding opzet des te sneller het internet in de regel werkt.

Is er ondersteuning voor jouw device

Ervan uitgaande dat je je verschillende apparaten wilt verbinden via een VPN verbinding met het internet is het zaak dat er goede cliënt beschikbaar is voor betreffend besturingssysteem. Gelukkig hebben de meeste VPN services goede software voor zowel Apple devices, Android devices, Windows apparaten en sommige zelfs voor linux besturingssystemen.

In de reviews en beschrijvingen van de verschillende vpn service op eerdergenoemde website kun je gemakkelijk zien voor welke besturingssystemen de verschillende vpn services een cliënt hebben. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat ExpressVPN ondersteuning voor meest gebruikte devices biedt.

Is de versleuteling sterk genoeg

Er zijn verschillende manieren om dataverkeer over een VPN verbinding te versleutelen. Vroeger was de standaard PPTP, maar deze bleek achteraf toch onveilig. Het is daarom raadzaam om niet te kiezen voor een PPTP verbinding.

Als je wilt dat jouw data echt goed versleuteld verstuurd wordt kies dan voor een service die in ieder geval openvpn ondersteund. De versleutelingen die met dit protocol komen zijn allemaal zeer veilig gebleken.

Gratis of betaalde VPN dienst

Afgelopen tijd heeft de gratis VPN die Opera browser beschikbaar stelt aardig wat aandacht gekregen. Daarnaast zijn er ook nog andere “gratis” vpn diensten, Hola bijvoorbeeld.

Het grote probleem met veel gratis diensten op internet is dat jij, of beter: jouw data, het product dan is.
Bij de gratis VPN oplossing van Opera hebben we ook onze bedenkingen. Zo is de eigenaar ervan in Chinese handen. Dit betekent dat de overheid, wanneer zij wilt, al de gegevens van gebruikers op kan vragen.

Ook bij een andere gratis VPN dienst: Hola, bleek dat dat gratis niet helemaal gratis was. Wanneer je gebruik maakte van Hola werd jouw verbinding gebruikt door andere Hola gebruikers om te internetten.

Wij raden dan ook aan een betaalde VPN service aan te schaffen als je van plan bent een VPN verbinding te gaan gebruiken. We kunnen niet de garantie geven dat deze altijd integer met je gegevens omgaan maar ze hebben minder reden jouw gegevens te misbruiken aangezien er al aan je verdiend wordt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.