Walgelijk en onacceptabel: D66-ambtenaren voerden campagne tegen Trump in Amerika

Walgelijk en onacceptabel: D66-ambtenaren voerden campagne tegen Trump in Amerika

Straks moeten sommige van deze ambtenaren met de regering-Trump om tafel gaan zitten om te onderhandelen over een handelsverdrag.

Compleet en totaal onacceptabel: een groep D66-ambtenaren besloot vorige week naar Amerika af te reizen om daar actief campagne te voeren voor Hillary Clinton en, vooral, tégen Donald Trump. De bemoeials, die betaald worden met jouw en mijn belastinggeld, vonden Trump namelijk zo 'gevaarlijk' dat ze er alles aan wilden doen om hem tegen te houden. Ja, zelfs als ze de Nederlandse staat daardoor voor gek zouden zetten.

De Amerikaanse website Philly.com schreef een artikel over de Nederlandse avonturiers. In plaats van zich te schamen voor hun bemoeizucht schepten ze erover op. Talitha Stam, een D66'er uit Rotterdam, legde uit:

"Als Hillary niet wint zijn we bang voor Trump. Hij is gevaarlijk, niet alleen voor Amerika, maar ook voor ons land en veel andere landen."

D66-collega Ilana Rooderkerk uit Amsterdam was het daar helemaal mee eens:

"Hij wil uit de NAVO stappen. Hij [red.: Trump] beslist over het verklaren van een oorlog of het gebruiken van nucleaire wapens. We willen niet dat hij die verantwoordelijkheid krijgt."

Jammer genoeg voor deze D66'ers krijgt hij die verantwoordelijkheid dus wél.

Dat is allemaal al erg genoeg, maar wat dit verhaal veel nog erger maakt is dat het niet alleen D66'ers waren, maar zelfs D66-ambtenaren. Zoals de Volkskrant uitlegt is één van hen zelfs betrokken bij de onderhandelingen van Nederland met Amerika over het handelsverdrag TTIP. Trump is daar een tegenstander van en het is niet ondenkbaar dat deze ambtenaar over een paar maanden met Trump moet onderhandelen. Trump zal misschien niet de meest intelligente president ooit zijn, maar hij is niet zo achterlijk dat hij nieuwsartikelen niet kan lezen; hij zal dus ook weten dat de ambtenaar hem tegen heeft gewerkt. Dat kon ons land weleens opbreken bij de onderhandelingen. Trump staat er immers om bekend dat hij totaal niet vergevingsgezind is.

De al eerder genoemde Volkskrant citeert dan ook verschillende experts die zeggen dat het gedrag van de D66-ambtenaren in kwestie "problematisch" is. Dat lijkt mij een understatement van jewelste. Dit is niet slechts "problematisch"; het is in potentie desastreus. Gewone burgers kunnen zich prima met buitenlandse verkiezingen bemoeien, maar als ambtenaar heb je je er buiten te houden.

Iedere D66'er die campagne voerde voor Hillary en tegen Trump moet wat mij betreft dan ook ontslagen worden. Een mening verkondigen mag als ambtenaar zijnde, maar die vrijheid is wel begrensd. Dt is maar goed ook: ze kunnen de Nederlandse staat immers schade toebrengen als ze politiek onhandig bezig zijn. En dat is precies wat deze D66'ers gedaan hebben.

Ongelooflijk genoeg hebben de betrokken ministeries geen enkel problemen met het wangedrag van de D66'ers in kwestie. Het zijn immers 'Democraten,' die zijn boven de wet en normale gedragsregels verheven. Dus ach, boeien!

Beste dames en heren in de Tweede Kamer: leest u mee? En bent u van plan om hier eindelijk iets aan te doen?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties