2016 was het jaar van het populisme. Deze top 5 populistische doorbraken bewijzen dat

Het was me het jaartje wel zeg! We gingen van de ene populistische overwinning na de andere. Jawel: het populisme is terug van weggeweest. En het establishment? Ach, dat kan alleen maar met knikkende knieën toekijken terwijl zijn macht en invloed steeds kleiner worden. 

Kan het mooier?

5. Daháág lakei van Brussel! Linkse Renzi stapt op na vernederende nederlaag voor hem én EU in referendum Italië
Boem! Dat was even een gevoelige nederlaag voor de linkse Italiaanse (nu oud-) premier Renzi én de megalomanen in Brussel, zeg. De EU-kopstukken eiste dat Italië haar grondwet even zou aanpassen zodat het ‘gemakkelijker zou worden om grootschalige hervormingen door te voeren.’ Lees: zodat het gemakkelijker werd voor de EU op haar wil op te leggen aan het Zuid-Europese land.

De Italiaanse kiezer had daar — gelukkig — totaal geen trek in. Renzi mocht opstappen, Brussel bleef geschokt achter, maar de Italiaanse kiezer nam het heft duidelijk in eigen hand.

4. Nederland stemt tegen het associatieverdrag met Oekraïne
Er werden miljoenen gepompt in een grote pro-EU campagne. Brussel ging all-in. Voorstanders van het associatieverdrag vertelden ons dat we het moesten steunen omdat Poetin anders zou winnen. Tegenstanders (van met name GeenPeil) werden stelselmatig afgeschilderd als gevaarlijke gekken en Poetin-lakeien.

De bevolking trok zich niets aan van die zwartmakerij, deed zelf onderzoek, en kwam tot de conclusie dat het verdrag absoluut niet goed was. Tegen de wil van het kabinet in stemde maar liefst 61,1% van de referendumgangers tegen. Het was een episch Hollands verhaal van een kleine meute underdogs die het probleem eerst aankaartte, vervolgens een referendum afdwong, en uiteindelijk met de overwinning aan de haal ging. Het establishment begrijpt nog steeds niet wat er precies gebeurd is en hoe het zo kon gaan.

3. Peilingen: Wow! PVV maakt megasprong van 12 zetels en is nu met afstand de grootste partij van Nederland
Ik weet het, ik weet het: peilingen zijn palingen. Peilingen doen er niet toe. Het gaat om verkiezingsdag.

Allemaal waar, maar tóch moet er in dit stuk aandacht besteed worden aan het virtuele succes van de PVV. De partij wordt immers met de dag groter en loopt week na week uit op de VVD. Hoe dat kan? Simpel: de PVV surft mee op de internationale populistische golf. Nou ja, misschien is dat niet helemaal eerlijk: de PVV is één van de bewegingen die deze golf veroorzaakt heeft. Wilders roept al meer dan een decennia hetzelfde, maar door de wanprestaties van het kabinet Rutte II moet hij er nu serieus rekening mee houden dat zijn partij in maart weleens de grootste van het land kon worden. Zelfs als dat uiteindelijk niet lukt is de opkomst van de PVV in de peilingen al bijzonder belangwekkend. Het Nederlandse electoraat heeft het gewoon gehad met de Haagse kaasstolp en wil dat er iets verandert. Wilders belichaamt dat sentiment als geen ander.

2. Britten stemmen voor Brexit
Het was een epische campagne die grote invloed zal hebben op de toekomst van de Europese Unie. Zoals gebruikelijk wilde de gevestigde macht dat kiezers vóór de EU zouden stemmen, en dus tégen de eigen soevereiniteit. Een paar rebellen van de Tories en UKIP waren het daar allerminst mee eens en openden het offensief tegen het volstrekt idiote Europese project. En ja, zij wonnen. De Britse kiezer nam het voortouw in de strijd tegen Brussel. Het was een overwinning van het populisme én van de democratie. Laten we hopen dat Nederland Groot-Brittannië in 2017 achterna gaat.

En op nummer 1…

1: Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen
Bijna niemand had het zien aankomen, maar Donald Trump won op verrassende wijze de race voor het Witte Huis. Voor een groot deel had hij dat te danken aan de ontstellend zwakke campagne en kandidatuur van Hillary Clinton, maar hij deed het natuurlijk ook deels op eigen kracht. Trump ontketende namelijk echt een populistische rebellie in Amerika. Hij sprak over dezelfde onderwerpen waar Geert Wilders het in Nederland het vaak over heeft, en schuwde het niet om zijn tegenstanders voor rotte vis uit te schelden. Uiteindelijk werd het hele establishment de grote vijand van Trumps campagne, zowel de Democratische als de Republikeinse elites moesten het ontgelden. Het gevolg: de blanke arbeider holde naar Trump toe en stemde op hem. Het volk overwon op die manier de gevestigde macht — zowel in politieke als in journalistieke zin.

Natuurlijk betekent dit niet dat ik onverdeeld blij ben met Trumps overwinning. Ik betwijfel nog steeds dat hij uiteindelijk een goede president zal worden. De man heeft een ego van jewelste, gedraagt zich maar al te vaak als een pestkop, en verandert elke dag weer van gedachten. Vandaag pleit hij voor een ban op alle moslimimmigratie, morgen zegt hij dat moslims natuurlijk van harte welkom zijn. Overmorgen roept hij dat hij een groot voorstander is van het kapitalisme, de dag erna meldt hij dat hij bepaalde bedrijven wil subsidiëren zodat ze in Amerika blijven. Er is werkelijk geen pijl te trekken op de man. Maar goed, dat doet er niets aan af dat hij natuurlijk wel degelijk een populistische revolte leidde. Dat deed hij wél… en het was ook nog eens de belangrijkste populistische revolutie van het jaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Gustaafff

  “De man heeft een ego van jewelste, gedraagt zich maar al te vaak als een pestkop, en verandert elke dag weer van gedachten. Vandaag pleit hij voor een ban op alle moslimimmigratie, morgen zegt hij dat moslims natuurlijk van harte welkom zijn. Overmorgen roept hij dat hij een groot voorstander is van het kapitalisme, de dag erna meldt hij dat hij bepaalde bedrijven wil subsidiëren zodat ze in Amerika blijven. Er is werkelijk geen pijl te trekken op de man.”

  Michaels uitstekende redernatie toont aan dat Trump een volkomen incompetente president zal zijn. Je hebt verschillende soorten populisten: geleerde modieuze intellectuele professoren als Fortuyn, sikkeneurige intelligente politici als Wilders en seksistische onberekenbare ultra-racisten als Trump. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste twee.

  1. Leonidas

   en terwijl je weer hersenloos je voorleesboek hebt open gedaan ,

   heeft hij met Mijn Oom vladimir gebeld
   zijn er afspraken gemaakt voor bezoeken aan het kremlin
   en !!!!!!!!!!!!!!!!
   Mijn Oom gaat naar de USA !
   heeft Trump toegegeven dat ze dat NIET goed gedaan hebben in Syrie
   is de oorlogs kans met 80 % afgenomen

   nog slecht 3 weken, en hij is nog niet eens aan het bewind

   BESTE GUUST FLATER, je bent en was hier op deze side een HELE GROTE NONONONO
   IN VOETBALTERMEN HEET DAT Guust FLATER kan alles met een bal !!!!

   OPPOMPEN EN LEEG LATEN LOPEN ,

   EN DAN OOK je hersenloosheid als 1e weer het net opgooien

   Beukieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

   1. Gustaafff

    Ome bob is een goede aanwinst voor de PVV. Zijn contacten in de psychische ofwel psychiatrische zorg, zijn welbekend. Zonder de verplichte medicatie, zit hij lekker dicht bij opa poetin. Met de medicamenten ingenomen, is de wereld natuurlijk een stuk minder leuk. Ik wens de goede man in het beste; in maart. Zijn specialiteit Ruslandzaken en Volksgericht, zullen hem mogelijk een ministerschap opleveren in Kabinet-Wilders. De droom om Donald Trump en Vladimir Poetin te ontmoeten, zullen dan hoogstwaarschijnlijk worden vervuld.

    1. Leonidas

     Oom Putin ontmoeten is geen droom ,
     whahahahaah
     maar dat kan je niet schrijven ,
     want dan weet iedereen dat je ook nog inbreekt op
     het face book van anderen !
     leuk he , dat ik alles van je weet , FLATERTJEEEEEEEEEE
     Moron ,

     en mijn fenomenale rake reactie was goed tegen

     HET ZERE BEEN ZIE IK !!

     WHAHAHAHAHA mooi dat was ook de bedoeling

     1. Gustaafff

      Ome bob is er abusievelijk nog altijd van overtuigd dat ik zijn facebook zou hebben gehacked. Wat een trieste kerel toch. Volgend jaar kun je uitgebreid je verhaal doen vanuit dd PVV-banken. Fijne jaarwisseling!

 2. Wim

  Weet je wat zo zielig is van Guus hij is zo gehersenspoeld in zijn jeugd dat hij wel SGP moet stemmen anders ziet zijn eeuwige leven er somber uit.
  Wie is eigenlijk de baas bij de SGP ik hoor nooit wat van die partij.

  1. Leonidas

   Een oud SS=er geloof ik
   met connecties vroeguhhhhhh met Benno Steekpenning ,

   de ouwe wereldwijde spermadonor, of je wilt of niet,

   Toch Flater ???

   goed volk hoor, HIJ KIJKT MEE, HIJ ZIET ALLES , !!

   EN FLATER DACHT DAT HIJ MIJN FACEBOOK BEDOELDE WHAHAHAHA

  2. Gustaafff

   Je bent net een socialist, @wim. Altijd afrekenen op andermans geloof. Natuurlijk staat jouw partij – dat was toch PVV? – altijd negatief in het nieuws. In het PVV-universum noemen ze dat – hou je vast – demoniseren. Voortaan maar beter de kranten lezen, @wim. In de sectie politiek zie je regelmatig de partijnaam staan.

   1. Wim

    Maar minder als afrekenen op iemands politieke mening en deze dan voor racist en Nazi uit maken.

 3. Wim

  Daar gaan we weer

  EU erlaubt Steuergelder für Skandalbank Monte Paschi

  Veröffentlicht: 29.12.16 23:46 Uhr

  Die Monte Paschi darf mit europäischen Steuergeldern gerettet werden. Das ist absurd – denn die Bank hat eine lange Skandal-Geschichte, deren Aufarbeitung mit jeder neuen Rettung teurer wird.

 4. Ali Yas

  “Bijna niemand had het zien aankomen, maar Donald Trump won op verrassende wijze de race voor het Witte Huis.”

  Dat was helemaal niet verrassend, alleen voor de MSM was dat zo. Die leven in de veilige cocon van het eigen gelijk, los van de realiteit.

  De winst van Trump – die zonder de (deels aangetoonde) manipulaties van het linkse kamp nog veel groter had kunnen zijn – heeft vooral bij de politiekcorrecten een aardbeving veroorzaakt. De rest slaakt alleen een zucht van verlichting dat die heks van een Hillary het niet geworden is.

 5. Lex

  Gustaafff je zit op de verkeerde forum. Je moet nodig naar JOOP gaan om je gal te spuien.

  Trump kan nog voor heel wat verassingen gaan zorgen “ten goeden van Amerika” Zo n zo stoppen met de oorlog lustige houding die nu juist door Obama word opgeklopt.

  Trump kan straks de rommel weer gaan opruimen.

  Deze taak staat Geert wilders ook hier te wachten puin ruimen van kabinet Rutten 1+2

  Weg met het huidige immigratie beleid en nieuw streng asielbeleid die gene die hier niet thuis horen uitzetten desnoods aan een parachute dumpen boven hun vaderland met op het doek de tekst “Never come back again”

  BTW weer naar 18%

  De ouderen weer terug naar het bejaardentehuis.

  Betere en goedkopere gezondheidzorg afschaven eigen bijdrage.

  Lagere loonbelasting.

  Betaalbare woningen voor de minima.

  Terug draaien het nieuwe ontslag recht.

  Kortom er is een hoop puin te ruimen.

  Op naar 15 maart de dag der waarheid en hopelijk verlossing.

  1. Gustaafff

   @lex, Rutte I werd bijna een jaar in het zadel gehouden door Wilders, dus dan zal hij zijn eigen puin moeten gaan ruimen. Nadat Wilders in 2012 afging als een gieter, hebben VVD/PvdA prima werk verzet – al ben ik het met bepaalde dingen niet eens.

   De dag van de waarheid? Zeker. Gaan we de geschiedenisboeken in als het eerste land dat stemde voor afschaffing van godsdienstvrijheid, of het land dat gewoon doet.

   Ik ben benieuwd.

   1. Leonidas

    zo te horen !!

    Is een LOBOTOMIE operatie niet bij iedereen geslaagd !

    dit geloof je toch niet,

    wat heb je nou in jezus , Manitou “s naam alle 8 jaar zitten doen

    op de voorste bank met je piemel zitten spelen ?
    en facebook zitten loeren ?

   2. Lex

    Gustaafff 24 minuten ago.

    En waarom was er ook al weer uitgestapt Hmmm.

    1. Gustaafff

     @lex, algemeen wordt aangenomen dat Geertje wegliep van huis, omdat hij van papa Rutte en mama Verhagen zijn zin niet kreeg.

     1. Mart

      Guusje…blijf nou eens van je pikkie af.Als er bloed mee komt bij al dat rukken, moet je daar ècht mee stoppen.Neem een geit in je achtertuintje …of op je balkonnetje.

     2. Gustaafff

      Mart heeft hele vieze gedachtes. Dat je een viezerik bent is jouw zaak, maar val mij er niet mij lastig. Waar ik het aan verdiend heb – ik constateer alleen wat half politiek Den Haag al jaren roept – is me ook niet duidelijk. De groeten.

     3. Lex

      Nee Gustaafff.

      Omdat de VVD ongenadig wreed op de ouderen wou bezuinigen, uiteindelijk hebben ze deze bezuinigingen er toch doorheen gedrukt en zijn er bejaardentehuizen gesloten.

      En lopen de oudjes rond met 24 uur luiers. Breek me de bek niet open word hier alleen maar woest over.

      De oudjes als melkkoe daar wou de PVV niet aan mee doen.

      En terecht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.