Btw op zonnepanelen terug te vragen bij belastingdienst

Geen categoriedec 06 2016, 7:00
Nu de rentes op spaarrekeningen historische dieptepunten bereiken zoeken steeds meer mensen naar alternatieven om rendement op hun spaartegoeden te maken.
Op spaarrekeningen, waaraan banken geen voorwaarden gekoppeld hebben, schommelt de rente op dit moment rond de 0,5%. En geld beleggen in aandelen is ook niet echt een uitkomst. Sinds begin dit jaar steeg de AEX index slechts enkele procenten, niet echt een royale beloning voor de grote risico’s welke je met beleggen loopt.
Steeds meer mensen komen in hun zoektocht naar rendement uit bij het investeren in zonnepanelen. Met een eigen zonnepanelen installatie kan je zo’n 10% rendement op jaarbasis maken. Veel meer dan andere beleggingsvormen en dat terwijl de risico’s relatief laag zijn.
Zoals met iedere vorm van investeren zijn er ook bij het investeren in een zonnepanelen installatie risico’s. Het rendement welke voortkomt uit het hebben van een zonnepanelen installatie komt door het terug leveren van energie aan het energienet. De prijs van stroom bestaat voor bijna 75% uit btw en milieuheffingen. Door energie aan het energienet te leveren mag je dit salderen met de energie welke je afneemt. Hierdoor is de prijs welke je voor het leveren van energie krijgt hetzelfde als de prijs welke je betaald voor het afnemen van energie.
Met een zonnepanelen installatie zal je, normaal gesproken, overdag energie aan het energienet leveren en in de avond zal je dit afnemen. Door het salderen van het verschil tussen stroom afname en levering ontstaat het rendement welke je met zonnepanelen kan maken. Zonder de mogelijkheid van salderen zou je geen rendement op je zonnepanelen maken. Dan zou je alleen besparen op je energienota. In dat geval zou je een investering in zonnepanelen kunnen overwegen puur voor het milieu, financieel gezien zal je er niet op vooruit gaan.
Het risico is dat de overheid de salderingsregeling gaat terugdraaien of wil gaan afbouwen. Zoals het er momenteel naar uit ziet blijft de salderingsregeling in ieder geval van kracht tot 2020. Waarna er misschien een overgangsregeling komt.
Om rendement op de zonnepanelen te kunnen maken zijn nog een aantal andere zaken belangrijk. Zo is het mogelijk om de btw van zonnepanelen terug te vragen bij de belastingdienst. De btw van de gehele installatie mag bij de belastingdienst terug gevraagd worden. Dit is geen belastingtruc of iets dergelijks, de belastingdienst heeft er zelfs een speciale pagina voor ingericht. Je mag de btw (21%) terug vragen van de gehele installatie inclusief het arbeidsloon voor de installatie. Dit doe je door je bij de belastingdienst aan te melden als ondernemer, een administratieve handeling.
Om rendement op een zonnepanelen installatie te maken is het natuurlijk ook van belang om de kosten van zonnepanelen zo laag mogelijk te houden. Bij een lagere investering zal de terugverdientijd korter worden en het rendement hoger. Op de kosten van zonnepanelen kan worden bespaart door leveranciers met elkaar te gaan vergelijken. Het is gebleken dat de prijzen welke installateurs hanteren veruit elkaar kunnen liggen, het loont daardoor om te gaan shoppen voor de scherpste aanbiedingen.
Tot slot zijn er nog subsidieregelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden. In het verleden gaf de Rijksoverheid nog subsidie op zonnepanelen. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn echter wel vanuit de regionale overheden regelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden. Dit zijn dan geen subsidies voor zonnepanelen maar subsidies voor energiebesparing, waar zonnepanelen onder vallen. De hoogtes en voorwaarden van deze subsidies verschillen per gemeente.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten