Haha! Zittende PvdA-Kamerleden doen huiliehuile: ze staan allemaal laag op de kieslijst

Lodewijk Asscher geeft de voorkeur aan PvdA’ers met wie hij zelf samen heeft gewerkt in het kabinet. Dit betekent dat zittende Kamerleden genoegen moeten nemen met een plekje onderaan de lijst, op een welhaast onverkiesbare positie.

De PvdA staat op zo’n 10 zetels in de meest recente peilingen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Nederland, maar het is nogal problematisch voor huidige Kamerleden. Die zijn immers bang dat ze hun baan gaan verliezen. En ja, dat gaat vrijwel zeker gebeuren. Op dit moment zitten er immers 38 PvdA’ers in het parlement. Als er daar maar tien van overblijven kunnen minimaal 28 PvdA’ers op zoek naar een andere carriere.

Schrijf ik nou ‘minimaal’? Ja, dat klopt. Asscher heeft de top 10 namelijk volgestopt met mensen die hem al tijden steunen. En daar zijn de overige Kamerleden absoluut niet blij mee:

Voor veel PvdA-Kamerleden is het na de verkiezingen einde oefening. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat slechts 12 van de huidige 35 PvdA-Kamerleden in de top 25 staan…

FNV-bestuurder Gijs van Dijk is de hoogste nieuwkomer op de lijst. Hij staat op nummer drie. Lijsttrekker Lodewijk Asscher had hem gevraagd. Nummer twee wordt Khadija Arib, zo werd vorige week al bekend…

De nummers vier en vijf op de kandidatenlijst zijn voor oude rotten Sharon Dijksma en Jeroen Dijsselbloem. Op de zesde plaats volgt de huidige fractievoorzitter Attje Kuiken.  Financieel specialist Henk Nijboer staat op zeven. De plekken acht en negen zijn weer voor twee nieuwkomers: publiciste Kirsten van den Hul en de Groningse gedeputeerde William Moorlag.

Volgens RTL-correspondent Roel Schreinemachers zitten veel PvdA-Kamerleden er dan ook helemaal doorheen. “Een groot deel van de huidige PvdA-Kamerleden,” legt hij uit, “wilde door, maar omdat de partij er zo beroerd voor staat in de peilingen was al wel duidelijk dat er bij de samenstelling van de lijst veel slachtoffers zouden vallen.”

Dat was natuurlijk al duidelijk, maar ieder individueel Kamerlid hoopte natuurlijk dat hij of zij het persoonlijk wel zou redden. In verreweg de meeste gevallen is dat dus niet zo… en dus is de hele fractie depressief. Dat geldt met name voor Mei Li Vos (die niet eens in de top 30 staat), Jan Vos, en de Nederturkse Yasmine Cegerek. Die laatste twee kondigden gisteren al aan dat ze uit het parlement zouden stappen. Dat deden ze kort nadat ze te horen hadden gekregen op welke plek zijn zouden staan.

Kortom, ze stapten op omdat ze of niet op de lijst stonden of zo laag dat het een persoonlijke belediging was.

Nou zal ik zelden een feestje vieren als iemand zijn of haar baan verliest, maar je moet toegeven: dit is natuurlijk dolkomisch. Deze mensen hebben er de afgelopen vier jaar een enorme puinhoop gemaakt omdat Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Hans Spekman dat eisten. Hun beloning? Ze mogen straks op zoek naar een andere baan.

Als de PvdA zo omgaat met haar eigen Kamerleden, hoe denk je dat de partij ons kiezers zal behandelen als ze er toch weer in slagen om deel te nemen aan een volgend kabinet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  Hij vergat de top te vervangen. De vis begint bij de kop te rotten, toch?

 2. Wim

  Eerst je kiezers in de kamer voor L”L zetten en nu huilen. Ja boontje komt om zijn loontje.

 3. Leonidas

  p.v.darmoede losersssssssssssss van nederland verzamelen !!!
  het duurt effe , maar het wordt steeds geiniger !

  nou de CDA 1e kamer nog effe ruzie zoeken met de 2e kamer leden .

  Kan Balkenende effe tussenbeiden komen , is die nog niet opgehangen trouwens ?
  en willen ze straks ineens ALLEMAAL met mijn Geert samen werken .

  als u Jesse zoekt , die is even spijkers op laag water aan het zoeken, en de volgende niet zelf geschreven toespraak uit zijn hoofd aan het leren

  Ja, nederland heeft het de laatste 8 jaar GEWELDIG gedaan .

  Ik wil u wel even herrrinneren dat Putin onze vriend was, de staatsschuld zeg maar verdubbeldd is, en dat het gas zo goed als op is !

  Dus wie gaat Vlady om goedkoop gas vragen straks ???

  Uw inzendingen voor de oplossing kunt u opsturen naar Pinokkio

  Een geweldig mooi land volledig in opdracht naar de kloten geholpen ,
  en dan zie ik hier mensen die dat bejubelen ??

  laaterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  1. Gustaafff

   Leonidas is de knettergekke ome bob, wiens wangedrag hier zonder meer wordt getolereerd.

 4. jennifer

  Wat een armoede in die partij zeg, kunnen ze beter nu alvast gaan kijken naar een andere baan in plaats van te huilen, lekker solliciteren verplicht 5keer in de week heb ik ook gemoeten toen.

  1. bommetje

   Door het vertrek van die grachtengordeldieren wordt Nederland STERK & SOCIALER !

 5. bommetje

  Ja, daar gaat mijn baan van 1,5 ton. Ik krijg gelukkig nog heel lang heel veel wachtgeld.

  1. jennifer

   Is dat zo??? ze zijn dan gewoon toch niet herkozen en werkeloos dan toch. Dan hebben ze toch geen recht op wachtgeld lijkt mij Weet niet precies hoe dat dan is met hun.

 6. Sniper666

  Asscher gaat voor een vazallen team.

 7. Wachteres

  http://politiek.tpo.nl/2016/12/21/stem-strategisch-pvv-vnl-en-forum-voor-democratie-zijn-te-klein-om-het-verschil-te-kunnen-maken/

  Ik kan deze uitvallers maar één advies geven:

  Stem strategisch: VNL en Forum voor Democratie zijn te klein om het verschil te kunnen maken. Trek aan de noodrem

  STEM PVV!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.