LIVEBLOG: Vrachtwagen rijdt in op Kerstmarkt in Berlijn. Vermoedelijk aanslag, meerdere slachtoffers

In Berlijn is vanavond een aanslag gepleegd op een kerstmarkt. Een vrachtwagen reed in op het pleintje waar verschillende stalletjes en standjes staan. De ravage is enorm, en er zijn vermoedelijk slachtoffers gevallen.

Update 22:19: SP-leider Emile Roemer heeft er allemaal geen woorden meer voor: “Afschuwelijk allemaal…..” Behalve de aanslag in Berlijn, verwijst hij daarbij ook naar de moord op de Russische ambassadeur in Turkije en gebeurtenissen in Zürich.

Update 22:13: EU-President Donald Tusk biedt namens de Europese Unie zijn diensten aan:

“Diep bedroefd door het nieuws over doden bij de Breitscheidplatz kerstmarkt. Mijn gedachten zijn met de slachtoffers. Europa staat klaar om te helpen.”

Update 22:04: Ooggetuigen zeggen dat de dader(s) een “Oost-Europees uiterlijk” had(den).

Update 22:02: De eigenaar van de vrachtwagen doet van zich spreken. Hij zegt dat z’n neef die dag reed met het vervoersmiddel en noemt hem een “ervaren” en “betrouwbare” chauffer. Gaat ervanuit dat de vrachtwagen door een terrorist gestolen is.

Update: 21:58: Zojuist heeft premier Rutte telefonisch gesproken met bondskanselier Merkel, en namens het Nederlandse volk zijn condoleances aangeboden. Zijn hele statement:

“Berlijn treurt. En wij treuren mee om de vele doden en gewonden. We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst van zijn geliefde. Ik heb mijn Duitse collega Angela Merkel namens Nederland ons medeleven overgebracht en aangeboden te helpen waar het kan.”

Update 21:54: Het was ISIS! De islamitische terreurorganisatie heeft de aanslag zojuist opgeëist:

Update 21:50: Ook in Duitsland roeren nu politici zich. Marcus Pretzell, een woedende lokale politicus van anti-immigratiepartij AfD, wijst met de beschuldigende vinger naar bondskanselier Angela Merkel: “Het zijn Merkels doden!”

Update 21:47: Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers laat van zich horen, en geeft aan te zullen bidden voor de getroffenen en allen die gevaar lopen: “Zoveel mensen die uitzagen naar Kerst en nu zoveel verdriet. Heer, ontferm U over ons..”

Update 21:41: In navolging van Jesse Klaver heeft ook D66-leider gereageerd op de aanslag in Berlijn. Over aanslagen als deze zegt hij: “Het zal en mag nooit wennen!”

Update 21:39: De dader van de aanslag is dus gearresteerd, maar hij had in de vrachtwagen een bijrijder. Die is tijdens de aanslag om het leven gekomen.

Update 21:37: Eindelijk goed nieuws! De Duitse politie meldt de vermoedelijke aanslagpleger te hebben opgepakt:

Update 21:35: De Belgische premier Charles Michel laat weten mee te leven met de slachtoffers: “Een kerstmarkt wordt een rouwplek. Mijn gedachten en condoleances gaan naar de slachtoffers en hun families.”

Update 21:29: De eerste politieke cartoon over de aanslag is ook al een feit. NRC-tekenaar Ruben Oppenheimer maakte dit plaatje om de gesloopte kerstmarkt in Berlijn weer te geven…

Update 21:26: De vrachtwagen was eigendom van firma Zurawski uit Gdansk, in Polen. Vermoedelijk is de vrachtwagen ofwel gehuurd, ofwel gejat. Het is immers onwaarschijnlijk dat dit Poolse autobedrijf achter de aanslag zit.

Update 21:23: De Nederlandse journalist Jeroen Akkermans is in Berlijn, en filmt met zijn telefoon live wat er allemaal gebeurt bij de Breitscheidplatz:

Update: 21:19: De herkomst van de dader is onbekend, maar de vrachtwagen waarmee hij op de mensenmassa inreed had een Pools nummerbord.

Update 21:16: De Duitse politie verhoogt het dodenaantal nu. Volgens hen gaat het nu om 9 mensen die de dood vonden bij deze aanslag.

Update 21:14: Jesse Klaver is de eerste Nederlandse politicus die een reactie achterlaat. “Hoe gestoord kun je zijn!” Aldus een furieuze GroenLinks-leider: “Inrijden op mensen die met familie en vrienden een feest van vrede vieren. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.”

Update 21:12: Terwijl de politie nog achter de daden aanzit, is medisch personeel als een bezetene aan het werk om de gewonden te verzorgen. Foto’s van hun dappere en goede werk komen nu mondjesmaat naar buiten..

Update 21:09: Tofik Dibi is de eerste bekende Nederlander die reageert op de aanslag. Hij zegt dat rechtse mensen als Annabel Nanninga ‘bidden op een kleedje’ dat de dader een moslim is.

https://twitter.com/TofikDibi/status/810938913498034177

Update 21:06: De dader is zoals reeds gerapporteerd nog altijd voortvluchtig, maar de politie is begonnen met een “klopjacht” op de terrorist, zo meldt Radio 1.

Update 21:05: Over het aantal gewonden kan voor het eerst iets gezegd worden. Persbureau AFP gaat uit van een stuk of 50 (!) mensen.

Update 21:03: Kerstmarkten in Europa werden door de VS al enkele maanden gezien als een potentieel doelwit voor jihadistische aanslagplegers, aldus Amerikaanse veiligheidsdiensten. Zij waarschuwden dat de strijd tegen ISIS in Syrië zich dreigt te verplaatsen naar Europa, en de ‘christelijke’ kerstmarkten die populair zijn in landen als Duitsland en Oostenrijk, zijn daar “geschikte” doelwitten voor.

Update 20:58: Van de dader van de aanslag ontbreekt ieder spoor, meldt CNN nu. De man is kennelijk uit de vrachtwagen gestapt na de kerstmarkt te hebben kapotgereden en op de vlucht.

Update 20:57: Inmiddels is het dodental opgelopen tot twee, aldus de Daily Mail.

Update 20:55: Nieuwe beelden laten zien dat hulpdiensten bijzonder hard werken om alle gewonden van de zorg te voorzien die ze nodig hebben:

Update 20:52: Videobeelden van de eerste momenten na de aanslag maken hun weg naar het internet. Sirenes loeien, mensen lopen in paniek en shock rond, maar de maker van de video blijft kalm:

Update 20:50: De Duitse politie gaat uit van een aanslag. Rond 20.00u zou het gebeurd zijn.

Bij een kerstmarkt in Berlijn op de Breitscheidplatz is vanavond tenminste één dode gevallen toen een vrachtwagen inreed op het idyllische gebeuren. De ravage is enorm, zoals te zien is op verschillende foto’s:

Deze post zal worden geüpdate met nieuwe informatie zodra die beschikbaar is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Wim

  BERLIJN – Een vrachtwagen is maandagavond ingereden op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij is zeker een dode gevallen en raakten meerdere mensen gewond. De politie gaat uit van een aanslag.

 2. Wim

  Best dom van Duitsers hadden ze het maar winterfeest moeten noemen.

  1. denktenk

   Wimpie is een beetje dom.

   1. Adriaan

    denkdenk, dit is wel een heel domme reactie. Je begrijpt er echt helemaal niks van.

  2. marjo012

   Wim das vast nog niet verplicht geweest op dat moment dat die vrachtwagen die markt omver reed.

 3. marjo012

  Ik denk dat de maat nu wel langzamerhand vol is in Duitsland, eerst de kerststal verbieden, op verschillende plaatsen al de kerstbomen vernield op markten in Duitsland nu een aanslag op een kerstmarkt. De mensen hebben veel moeten slikken wat hun door de politiek en Merkel is aangedaan maar denk toch dat de Duitsers nu wel in actie zullen komen, zoals ik al eerder op TV hoorde. Het zal wel genoeg zijn voor hun nu wat dit betreft.

 4. Seneca

  Wederom toont de islam haar vriendelijk gezicht vol liefde en vrede.

 5. Wachteres

  Ach, alles went, moeten we maar denken.

  Onthoud één ding: de islam is vrede.

  1. marjo012

   Amen, of moet ik dat bekende woord zeggen wat hun altijd roepen als ze alweer mensen vermoord hebben.

 6. Wim

  Men zegt dat het een Pool was. Of wel het was een Poolse vrachtwagen. Dronken Pool?

 7. Ruud562

  Ik citeer: “Waar de islam verschijnt is het de vrede die verdwijnt!”
  En niet alleen de vrede!

 8. Seneca

  Wat denken jullie van de smerige islamitische reactie van die smerige Tofik Dibi, die zo met mensen is begaan, dat hij niet naast een Jood wil/kan zitten? Dat stuk vullis krijgt elke maand een mooi bedrag om dit soort vuiligheid te spuien en wij mogen betalen. Een typische Marokkaan waar de politiek en rechterlijke macht nog enkele miljoenen wil binnenhalen. Wat een verschrikkelijk land is ons land geworden.

  1. Adriaan

   Citaat: “Tofik Dibi is de eerste bekende Nederlander die reageert op de aanslag. Hij zegt dat rechtse mensen als Annabel Nanninga ‘bidden op een kleedje’ dat de dader een moslim is.”
   Hoe ziek kun je zijn om dit te twitteren.

   1. Wachteres

    Nou, daar hoeven wij niet voor te bidden. Tot nu toe waren bij alle grote aanslagen moslims betrokken en alleen maar moslims.

    Maar dat weet Tofik waarschijnlijk niet.

  2. marjo012

   Nou vind ik zeker dat ze hem op het vliegtuig moeten zetten naar Marokko en dat hij daar kenbaar rond moet lopen dat hij homo is anders komen we er ooit meer vanaf.

 9. Wachteres

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4049442/Terror-attack-fears-lorry-ploughs-Christmas-market-Berlin-leaving-two-people-dead.html

  BREAKING NEWS: Lorry ploughs into crowd of shoppers killing one at Christmas market in Berlin sparking fears of a terror attack

  A lorry has ploughed through a Christmas market, killing several shoppers
  At least 50 more feared injured after the truck sped through crowd of shoppers
  German police at the scene indicated the incident is likely to be a terror attack
  Terrified market-goers have tweeted horrifying images from the scene

  Veel foto’s – zoals te verwachten – op mailonline.

 10. bas v straten

  al die gaste verdrijven uit Europa weg er iedereen begind er nu onder hand van overtegeven van dat schorum entuig wandt ze worden toch zo gediscrimineerd he

  1. Donald Troef

   Nederlands is natuurlijk een lastige taal.

 11. Wim

  Geen aanslag dronken Pool.

  1. Wachteres

   Dream on, Wim. De wagen was verhuurd. Aan wie, denk je?

   1. toetssteen

    @Wachteres
    De werknemer (de echte, een Pool) is vermoord. Wie wel reed is nog niet bekend.
    Inmiddels 9 doden en 50 levensgevaarlijk gewond.

    https://twitter.com/WashTimes/status/810948553669562372

    Mmmmhhh, IS?

    1. Wachteres

     Op de duitse TV wordt al verteld dat mensen niet teveel moeten inschakelen op de alternatieve media omdat veel wat daar bericht niet altijd waar is. Ze blijven maar herhalen dat het nog niet zeker is dat het een aanslag is. Het kan ook een ongeval zijn!

     Of een lone wolf of een gestoorde geest.

     1. toetssteen

      Voor de sterke maag:

      https://vid.me/RXDj

    2. Wachteres

     Bah, wat denk jij toch slecht. Toets. Hoe kom je erbij? 😉

 12. Leonidas

  niet zeiken
  gewoon een hoogopgeleide apotheker
  wiens Tom-Tom niet goed de weg aangaf

  soort lone wolf , een dronken lone wolf

  Allah zij geprezen ,

  Ja kerstmarkten he, ik heb ze nog zo gewaarschuwd

  gaat u maar rustig slapen , Frau Adolfa waakt over U

 13. Wim

  Vreemd, bijrijder dood, zo beschadigd is de wagen niet.

  1. marjo012

   Bij rijder is helaas n moslim.

 14. Ni28

  Iedereen zal zijn afschuw uitspreken en dan gaan wij tot de orde van de dag. Jammer voor de slachtoffers, nabestaanden en toekomstige slachtoffers en nabestaanden. Het zijn criminelen maar noem vooral niet de nationaliteit mocht het een jihadistische aanslag zijn en ga door met Europa te verpesten.

 15. Wim

  Volgens de eigenaar van de truck was deze verhuurd, aldus RTLZ..

 16. marjo012

  Net op de Duitse tv gehoord dat het n Poolse vrachtwagen is die vandaag gestolen is door de vermoedelijke terroristen die deze aanslag gepleegd hebben. Het Duitse volk roep hard das Ferkel (varken)Merkel deze slachtoffers op haar geweten heeft. De Duitsers roepen es ist genug gewezen jets. Ziet er best gruwelijk uit de beelden die je ziet, je zou er maar gelopen hebben op dat moment. Als het zo door gaat dan kunnen de moslims straks beter snel terug vluchten gaan naar hun zandbak, de Duitsers te kennen die zijn nu wakker geworden en pikken dit niet meer van de import.

 17. Wim

  Die reactie van Tofik is misselijk, schandalig en walgelijk,

  1. nick

   Zegt genoeg! Spreekt boekdelen! Walgelijk…

 18. Wim

  In navolging van Jesse Klaver heeft ook D66-leider gereageerd op de aanslag in Berlijn. Over aanslagen als deze zegt hij: “Het zal en mag nooit wennen!”

  Nou wen er maar aan en was je handen niet in onschuld.

  1. Wim

   Ik bedoel te zeggen jullie twee partijen hebben mede van Europa een open riool gemaakt.

 19. Sniper666

  Mijn gedachten gaan uit naar alle mensen die nu dood zijn, gewond geraakt zijn, er goed afgekomen zijn maar hevig geschrokken. Naar familie die mensen verliezen, die in de rats zitten om de gewonden.

  1. van Urk

   U ziet wie het hardst huilen! Diegenen die het terreur in Europa geimporteerd hebben onder het nom als vluchteling.

 20. Gustaafff

  Afschuwelijk. Ik heb er geen andere woorden voor.

 21. Wachteres

  “Aanslagen het zal en mag nooit wennen!” Alexander Pechtold

  We zullen er wel aan moeten wennen, Pechtold.

  Hoe zou dat nu toch komen???

  Heer, ontferm U over ons..” Gert-Jan Segers

  Misschien vraagt de Heer van ons dat we ons gezond verstand gebruiken, Segers.

  Dat hebben we niet voor niets gekregen.

  De grenzen open houden en een ongecontroleerde stroom ‘vluchtelingen’`binnenhalen, van wie we weten dat een (groot?) deel ons haat, is vragen om problemen.

  Toch nog maar het Oude Testament eens lezen en wat God zegt over vijanden.

  Wanneer zeggen jullie nu eens dat Wilders gelijk heeft? Dat zal jullie helpen om in de juiste richting te leren denken.

  Nog een vraagje: Voelen jullie je in geen enkel opzicht mede verantwoordelijk voor die aanslagen?

 22. Donald Troef

  We hebben de neiging deze ellende te bezien vanuit het perspectief van onschuldig slachtofferschap: hullie (de moslims, de Arabieren, de vluchtelingen, de immigranten) zijn de daders en wij zijn het onschuldige slachtoffer van hun agressie. De realiteit is echter dat we het terrorisme naar ons toe hebben gebombardeerd.
  Het Westen heeft van het Midden Oosten een hel gemaakt, een regio waar we voortdurend onwettig en imperialistisch alles naar gort hebben geschoten wat er was: de cultuur, de economie, de politiek en de infra-structuur. Dat doen we al vanaf de 19e eeuw en ook nu vliegen er dagelijks bommenwerpers en drones rond die steden vernielen en burgerslachtoffers maken in een omvang en aantal waar we angstvallig niet over geïnformeerd mogen worden.

  Als we die zieke relatie niet doorgronden zal het terrorisme in Europa toenemen. We zijn daders en slachtoffers, maar vooral daders die de rekening gepresenteerd krijgen van de ennialang immoreel en onverstandig handelen.

  1. zomaar

   je zit weer eens goed te praten waarom de moslims ons dit aan doen , en ja voor de zoveelste keer schrijf ik de moslims !!, het blijkt of je hen nu helpt !, knuffelt en hen meer rechten geeft dan de autochtoon .

   zij uit en mede door hun geloofsovertuiging tot moorden op anders gelovigen overgaan !, heeft niets met die oorlogen te maken die daar gevoerd zijn , (ook al ben ik tegenstander van die linkse gekkies die vonden , en vinden dat daar een democratie komen moet ), iedere moslim die een andere stroming binnen de islam aanhangt , wil via terreur (moorden) bereiken dat zijn stroming de wereldheerschappij verwerft , onderling slaan deze stromingen zich al eeuwen de harses in .

   afin en dit heb ik meer geschreven elke moslim (ook je buurman/vrouw), kan door invloed van de islam je moordenaar of beul zijn , ik weet dat en bijna iedereen weet het !!, behalve van die gekkies in de regeringen , en zoals jij .

   1. Donald Troef

    Ik praat het niet goed, zomaar, ik verklaar het.
    Het mechanisme is eenvoudig: wie wind zaait, oogst storm.

    1. zomaar

     wat hebben deze 12 doden en 48 gewonden , deze moordenaar aangedaan ?, ik denk dat zij alle via hun belasting afdracht grof meebetaald hebben , om de moslims in Duitsland levenslang vakantie te laten vieren .

     deze mensen hebben niks gezaaid , ik denk dat vele (ik zeker) de linkse dromers vervloeken , die vinden en gevonden hebben dat in deze landen er een (hun) democratie komen moet .

     eeuwenlang slaan de moslims (diverse stromingen binnen de islam , elkaar daar de hersens in , niemand had er last van !) , toch nu met de inmenging vanuit de linkse politiek en hun democratie , (en mensenrechten ect,ect) , zit de gewone burger met de gebakken peren !, en moet offers brengen .

   2. Wachteres

    Zelfs IS is onschuldig, volgens Simon. Wij zijn alleeen maar schuldig. Helaas heeft IS het niet over ‘wat wij hen hebben aangedaan’, maar wel hebben aanhangers het over ‘de islam, die moet regeren over de hele wereld’, desnoods ten koste van vele doden. Maar vanzelfsprekend is dat ook onze schuld. Die wijsheid halen ze niet uit de koran.

    O, en nu snap ik waarom Merkel c.s. de grenzen open zetten en iedereen binnen laten, dat zijn schuldgevoelens die doorlopen tot in de 19e eeuw. Toemaar!

    Die open grenzen hebben niets te maken met de droom van een multiculturele samenleving., waar wij met elkaar aan worden opgeofferd.

    1. Gustaafff

     @wachteres, “simon” heeft wel degelijk een punt. De Irakinvasie zorgde voor de opkomst van IS. De interventie in Libië veroorzaakte chaos. De steun aan rebellen in Syrië heeft geleidt tot een burgeroorlog. Westerse bemoeienis – want Bush, Obama en de EU konden er niet met hun handen van af blijven – maakte van het Midden-Oosten een kruitvat.

     1. Wachteres

      Ach gunst en toch adoreren de linksen Obama, hoe is dat nu mogelijk?

      IK ben nooit voor het Amerikaanse internationale beleid geweest, Guus, ook niet onder Bush. Ik moest niets van Bush hebben.

      Maar hoe kan ik je duidelijk maken dat de handelingen van IS daar niets mee te maken hebben? Overal waar zij komen – ook in het Midden-Oosten – willen zij het voor het zeggen hebben. Er zijn genoeg voorbeelden van. Zodra zij een land binnendringen willen zij macht en invloed.

      De islam is – net als het nazisme – een ideologie die de wereld wil veroveren.

      En is wat jij hierboven beweert een argument om IS in de EU binnen te halen?

      Dat lijkt me een tamelijk gestoorde opvatting.

     2. Gustaafff

      @wachteres, je snapt m’n punt niet. Men zegt dat de oorzaak van deze ellende bij de islam ligt, naar deze ligt grotendeels bij het buitenlandse wanbeleid van Westerse leiders. Daardoor hebben we een vluchtelingenstroom op gang gebracht die niet te stuiten is. Al hadden de grootmachten in deze wereld beter hun best gedaan, dan hadden we deze migrantencrisis nooit gezien.

  2. Wim

   Ja en de man die de burgenoorlog heeft veroorzaakt in Syrie voor olie belangen door de rebellen met wapens te ondersteunen jou beste vriend Obama heeft de Nobel prijs voor de vrede gekregen.

   1. Gustaafff

    @wim, de ondersteuning van rebellen door inlichtingendiensten en wapens – of deze steun door president Obama persoonlijk is georganiseerd is me niet duidelijk – is inderdaad een misser geweest. Daar ben ik – als voorstander van de regering-Obama – nooit voor weggelopen.

 23. ko vadis

  Alexander Pechtold; “het mag en zal niet wennen”
  Nee, dat zal het zeker niet, en dus maar weer een T shirt met “Je suis Berlin” ?

 24. Gustaafff

  De verwijten van een aantal mensen hier vliegen weer door de zaal. Voor deze terreurdaad is niemand (mede)verantwoordelijk dan de dader zelf. Die kerel is zo achterlijk geweest om op een mensenmenigte in te rijden. Er zaten geen wereldleiders, ministers of kabinetten achter het stuur.

  Onthoudt dat.

  1. zomaar

   @Gus , de wereldleiders hebben de moslims tegen de wil!!, van het volk massaal geïmporteerd!, ruim 40 jaar terug waren vele mensen in de steden , wijken, straten al niet zo gecharmeerd van de islam (moslims), vele zeg maar gerust het merendeel zag deze mensen liever niet dan wel , en dat komt en kwam uit de ervaringen die de burger had met hen , ervaringen die niet zo goed waren.

   afin de regeringen (wereldleiders) hebben deze afkeur altijd genegeerd !, onder het motto het zijn maar tokkies die ontevreden hiermee zijn , zij zagen het totaal anders.

   net als nu ! , er miljoenen moslims geïmporteerd blijven worden!, alle hoogopgeleide volgens de elite !, ondanks dat bekent is (al jaren) dat er ook moordenaars (oud-strijders) meekomen , laten zij elke moslim binnen die aanbelt omarmen en knuffelen hem als zijnde de verloren zoon/dochter !.

   wat eruit voortvloeit zie je nu weer!, dus ja jou wereldleiders !!! , zijn de moordenaars van deze slachtoffers en alle toekomstige slachtoffers die nog vallen gaan door de islam (moslims).

   1. Gustaafff

    @zomaar, de regering zat niet achter het stuur van die truck en is per definitie onschuldig. Hen treft geen enkele blaam.

    1. Wachteres

     Guusje, als jij willens en wetens criminelen in je huis haalt en ze vermoorden je vrouw en kinderen, ben jij dan verantwoordelijk of niet?

     Doe niet zo dom! De EU weet dat er IS aanhangers tussen zitten en ze weet ook dat die zeer gewelddadig zijn.

     1. Gustaafff

      @wachteres, de EU heeft vertrouwen in de binnenlandse inlichtingendiensten. In ons land hebben we een gecontroleerde vluchtelingenopvang. Ongetwijfeld zal de AIVD geradicaliseerde nieuwkomers nauwlettend in de gaten houden.

      Het lijkt erop dat jij geen vertrouwen meer hebt in onze veiligheidsdiensten, terwijl ze – met premier Rutte voorop – dag en nacht aanslagen voorkomen.

     2. zomaar

      @Gus, ben je nu zo naïef, of doe je maar alsof ?.

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/27271203/__Overzicht_terreurgeweld_Duitsland__.html

      in een jaar in Duitsland, in deze zelfde periode in België en Frankrijk, Engeland, Amerika , efin in de gehele westerse samenleving plegen deze ratte aanslagen .

      wanneer raak jij overtuigt ?, als je vrouw/kinderen/familie slachtoffer is !, ben jij dan pas overtuigd dat de wereldleiders de moordenaars zijn .

     3. zomaar

      @Gus , zo staat de moslim (islam) binnen onze samenleving , daar kan jou veiligheidsdienst niks!!, ik zeg niks aan veranderen !.

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/27271203/__Overzicht_terreurgeweld_Duitsland__.html

      alleen jou wereld leiders en Rutte hier voorop !!, alle moslims terug trappen en er niet een meer binnen laten , nog niet om vakantie te vieren .

     4. Wachteres

      Tja Guusje, eerst criminelen binnenhalen en dan de BVD erop zetten lijkt me enigszins de verkeerde volgorde.

      Weleens gehoord van: “Voorkomen is beter dan genezen?”.

      Is dat niet logischer?

     5. ErTussenIn

      @Gustaaff

      Ze hebben iemand met geen paspoort en na verschillende valse nationaliteiten opgegeven te hebben, zomaar op straat laten belanden.

      De EU vertrouwen heeft in bla bla bla, maar de bevolking krijgt keer op keer ermee te maken, wat doen die binnnenlandse inlichtingendiensten er dan nog toe, ze falen keer op keer, een bevolking gaat een keer terugslaan.

    2. zomaar

     ik zeg jou dat elk partij lid , in welk land ook die voor is om deze stroom moslims binnen te halen , tevens verantwoordend zijn voor de slachtoffers die vallen en gevallen zijn , van dit soort aanslagen .

     jarenlang is bekent dat onder dat gebroed (massa)moordenaars zitten , toch laat men hen met miljoenen Europa binnen stromen , geeft er honderden miljarden belastinggeld aan uit .
     en zeggen nu dat zij dit niet konden voorzien !, tja elke boef of moordenaar of medeplichtigen , zegt van niks te weten.

     de partijen en regeringen binnen elke westerse samenleving zijn verantwoordelijk voor dit soort moorden !, en zouden hierop terecht gesteld moeten worden , als moordenaars !!!, immers zij hadden weet van deze moorden .

     een heler is even schuldig dan de steler !, ken je dit gezegde ?.

 25. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=rGsFGvLNEGA

  The Truth About the Berlin Christmas Market Attack

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.