Trieste Volkskrant-columnist zet PVV’ers weg als hypocriete fascisten

Het politieke genie van de fascisten is dat zij gebruik maken van de hypocrisie van de burgerij, aldus de scribent. Want ach, PVV’ers zijn nog nooit uitgescholden voor fascisten, natuurlijk! Ja, dit gaat vast werken om de PVV klein te houden jongens! Geweldige strategie!

Dirk Jan van Baar — die in het verre verleden ook stukken schreef voor De Dagelijkse Standaard — is helemaal van de leg. Dat blijkt wel uit zijn nieuwste column voor de Volkskrant waarin hij PVV-kiezers en de partij zelf voor de goede orde maar weer eens wegzet als een stel opperfascisten. Zelfs Pim Fortuyn moet het ontgelden. Hoewel hij eerst ontkent dat Fortuyn een fascist was legt hij vervolgens toch de link met Mussolini. Want rechts:

Pim, voorloper van Geert, was geen fascist, hij was juist anti. Hij werd alleen als fascist verketterd, en met hem zijn aanhang, die daardoor nog meer werd gekwetst. Maar Pim was wel bewonderaar van Berlusconi, woonde in het Palazzo di Pietro op het Burgerplein in Rotterdam-Zuid, en heeft zich in Italië laten begraven.

Je mag het niet zeggen, maar je moet dan wel blind zijn om niet aan Mussolini te denken.

Vervolgens moet Silvio Berlusconi, die jaren aan de macht is geweest in Italië en daar op geen enkele manier dan ook een fascistisch regime heeft gevestigd, het ook ontgelden. Jawel, predikt het oraken Van Baar, Silvio was feitelijk een kleine Benito Mussolini. Maar dan net een beetje minder effectief.

Tenslotte eindigt hij zijn stuk met de volgende conclusie:

Het politieke genie van de fascisten en stuntwerkers type Berlusconi is dat zij gebruik maken van de hypocrisie van de burgerij, die met de stroom meedrijft en op de eigen respectabiliteit is gesteld. Fascist zijn ze niet, dat is altijd de ander. Het zijn de nette mensen die de schaamteloosheid vrij spel geven. Als de politiek incorrecten ineens echte verkiezingen winnen, ook in serieuze landen als het VK en de VS, is de ban gebroken en komen er meer. Het springtij is fascistisch – maar zeg het niet hardop, want dit is onze grootste nachtmerrie en wie weet blijft het (zie Silvio) bij show.

Kortom, de PVV is een fascistische partij, Geert Wilders is opperfascist, en PVV-kiezers zijn ofwel zelf fascistisch of ze tolereren het fascisme (omdat ze bang zijn statusverlies te lijden, wat?). Lekker makkelijk: meneer de historicus doorziet het allemaal!

Het meest trieste aan dit soort columns is natuurlijk dat zo’n scribent en zijn redacteuren ook nog denken dat dit soort beschuldigingen effect zullen sorteren. Helaas heb ik slecht nieuws voor ze: Nederland is moe van dit soort lasterlijke praat. Er zijn gegronde redenen om kritiek te leveren op het populisme, maar het slaat volstrekt nergens op om dat soort partijen en hun achterban massaal weg te zetten als (crypto-) fascisten. Sterker nog, door dat soort retoriek zorg je er alleen maar voor dat ze groeien omdat de gemiddelde kiezer doorheeft welke spelletjes er gespeeld worden en daardoor juist rebelleert.

Als Wilders en de zijnen de verkiezingen van maart volgend jaar winnen doen ze er dus verstandig aan om columnisten als Van Baar achteraf even een dankbriefje te sturen. Oh, oh, sweet irony.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Peter Selie

  Wilders-hater Ahmed Marcouch heeft leuke plannen in petto, een eigen moslim- stadsdeel voor het grondpersoneel van Allah, tja door komt deze islamist best ver mee.

  Met de dag gekker: Amsterdamse stadsdeelvoorzitter en PVDA-er Marcouch wil ‘moslim stadsdeel’

  Politicus Ahmed Marcouch heeft plannen om een ‘stad op zich’ buiten de ring van Amsterdam op te richten. In dat stadsdeel zou een ‘bloeiende moslimgemeenschap’ moeten ontstaan

  De Amsterdamse stadsdeelvoorzitter schrijft dat in een interne brief aan andere stadsdeelvoorzitters in Amsterdam-West. De PvdA-bestuurder haakt in op de actuele discussie om het aantal stadsdelen in Amsterdam te verkleinen, meldt De Pers.
  Marcouch zou in plaats van die stadsdelen een ‘super-stadsdeel’ willen zien, een stad op zich: Nieuw West. ‘Er kan een bloeiende moslimgemeenschap ontstaan met voldoende sociaal kapitaal. De moslimminderheid wordt dan een pluspunt. Er is een wezenlijk verschil tussen west binnen de ring en west buiten de ring’, schrijft Marcouch.

  Tegenstanders
  Lang niet iedereen is blij met het plan van Marcouch. ‘Als hij bedoelt te zeggen dat hij de moslimgemeenschap wil versterken, of dat hij een specifieke moslimwijk in Amsterdam wil creëren, zou ik dat heel ongelukkig vinden. In een seculiere samenleving moeten bestuurders zich niet laten leiden door hun geloof’, vindt VVD-Kamerlid en integratiewoordvoerder Paul de Krom.

  Zijn PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem zegt niet te begrijpen wat Marcouch bedoelt. ‘Moslimgemeenschappen vormen zich om moskeeën en niet rond stadsdeelgrenzen.’

  Ook Clyde Moerlie, oud PvdA-lid, is verontwaardigd over de brief. ‘Een heel merkwaardige uitspraak. Maar het past wel binnen zijn denken. Ik zie weinig in het eenzijdige walhalla dat Marcouch wenst neer te zetten. Waarschijnlijk een stadsdeel waar ambtenaren vrouwen geen hand hoeven te geven, met islamlessen op openbare scholen. Wij dachten dat we bij de PvdA lid waren van een seculiere partij, maar Marcouch ziet het vooral als zijn plicht om als goed moslim de islam te verspreiden.’

  Bron
  https://jdreport.com

  1. Anna

   Peter Selie. De gewenste 17e provincie van Marokko. Een “bloeiende moslimgemeenschap” waar de sharia en de jihad kan zegevieren? Politie niet welkom. Dat ziet er zeer slecht uit voor andere bevolkingsgroepen.

  2. Ali Yas

   Marcouch: “Er kan een bloeiende moslimgemeenschap ontstaan met voldoende sociaal kapitaal”

   Wijselijk heeft hij het maar niet over dat andere kapitaal: geld. Het laat zich raden op kosten van wie de bloemetjes zullen worden buitengezet.

  3. Adriaan

   Ik vrees met grote vreze dat Marcouch zijn ideologie verwezenlijkt ziet op termijn. Waarom niet een ‘moslim-town’ naast een China-town. Dat Dijsselbloem het niet begrijpt zegt genoeg over die man. Een kalifaat in Nederland gaat er komen. Ik ga het niet meer meemaken, maar er komt een burgeroorlog in Nederland. In Nederland! Ik heb dat in heel mijn leven nooit voor mogelijk gehouden.

 2. Wim

  Het zijn linkse boksers ,bezig met een verloren gevecht en in hun wanhoop onder de gordel beginnen te slaan.

 3. Wim

  Het blijft vreemd dat zijn eigen doelgroep een politieke moord op hun geweten heeft, praat over tegenstanders de gaskamer in en deporteren en een politiek proces begonnen is tegen de PVV. Het is het fascistische handelen in topforma.

 4. NederNederlander

  Wat zijn ze toch bang voor wilders en zijn stemmers dat ze alles uit de kast moeten halen om die man in een kwaad daglicht te stellen man man man wat zijn dat toch kansloze acties!!
  Maar wel bevorderlijk voor wilders en zijn stemmers op dat gebied hebben ze nog steeds niet in de gate dat het in het voor deel voor wilders en zijn stemmers zijn ga zo door!!
  Geef die man en zijn stemmers hier mee maar een kans!!

 5. Anna

  Tegenstanders van Wilders/PVV hebben helemaal niks. Maar dan ook niks. Het enige wat ze hebben zijn smerige persoonlijke uithalen,neerhalen, demoniseren en kleineren. Op de reële ellende,problemen van islam,immigratie, onveiligheid en de gevolgen voor de toekomst schuiven ze al 50 jaar aan de kant.

  In Buitenhof ene Groenlinks Tom van der Lee die zich inzette TEGEN groot kapitaal,kernwapens en vooral KERK. Was dienstweigeraar, kraker en rechterhand van Halsema en Paul Rosenmöller. Heeft samen met Rosenmöler Pim Fortuin kapot gemaakt en nu zijn vizier gericht op Wilders. W/PVV persoonlijk aanvallen, kleineren en neerhalen. Dat doet Dirk Jan van Baar exact hetzelfde. Puur uit gebrek aan ook maar een tegenargument. We gaan nog wat meemaken met deze linkse verliezers.

 6. Ni28

  Fascisten zijn slecht. Als je iemand voor een fascist aanmerkt werkt het aanstootgevend voor de burger. Zie de goedkope linkse strategie om mensen voor zich te winnen door een ander te besmetten met de fascisten virus. De tragiek is dat het helaas vele niet goed geïnformeerde burgers beïnvloedt.

 7. Wachteres

  “Kortom, de PVV is een fascistische partij, Geert Wilders is opperfascist, en PVV-kiezers zijn ofwel zelf fascistisch of ze tolereren het fascisme”

  Ach, nu begrijp ik hoe Simon aan zijn uitspraken komt …. Hij leest de volkskrant.

  1. Wim

   Het is nu natuurlijk schandalig om iedere PVVV stemmer weg te zetten als onder staande man. Terwijl veel tegenstanders van de PVV zich uiten in uitroeien en deporteren van PVV’ers. Kijk naar de onderstaande interessante documentaire en zie wie de werkelijke fascisten zijn om basis van hun daden en hun wensen.

   https://www.youtube.com/watch?v=NLq91divKH0

   1. marjo012

    Dat vind ik ook wim, en het heeft mij zeker tot de conclusie gebracht dat ik de PVV ga stemmen in maart

  2. Anna

   Wachteres. Nu probeert Dirk Jan van Baar via de zielige Volkskrant zijn demoniseren tegen Wilders,PVV en kiezers voort te zetten. Kennelijk is die duivel nergens meer welkom.

 8. Peacepipe

  Ik hoop dat de komende maanden nog veel van zulke onzin in de media zal verschijnen. Het is een prachtige gelegenheid om als schrijver van zo’n stuk je eigen domheid te etaleren met als resultaat dat je de gene die bestrijd juist een duwtje in de rug geeft naar nog een beter resultaat.

 9. GetZappad

  Ik kan niet begrijpen waarom het benoemen van feiten op enigerlei wijze discriminerend
  zou kunnen zijn. Het zou verhelderend kunnen werken als de islamknuffelaars in ons
  land eens zouden kunnen uitleggen op welke wijze deze doodscult ons land voordeel
  heeft verschaft, op welke manier dan ook. Persoonlijk zie ik geen enkele toegevoegde
  waarde. Om mijn bescheiden betoog iets te verduidelijken geef ik U 2 links, die mijn’s
  inziens een hoop verklaren; https://www.youtube.com/watch?v=GvvvomANbRo&t=22s
  https://www.youtube.com/watch?v=YzRN1krq848&t=187s

 10. ribbie11

  Misschien een rare vraag, maar kan iemand mij de definitie geven van wie tot de elite hoort, of anders, wat de elite is? Ik geraak daar niet uit.

 11. toetssteen

  De commentaren op de Volkskrant maken duidelijk dat v. Baar niet op applaus hoeft te rekenen.

 12. Gustaafff

  De PVV begint steeds meer te radicaliseren

  1. Wim

   Wat bedoel je daarmee, juist de tegenstanders van de gaan PVV steeds meer radicaliseren en oproepen tot uitroeien en de gaskamers in.
   De PVV’ers worden weerbaarder, dat bedoel je en laten zich niet meer weg zetten door tegensander met smerige insinuaties als Nazis enz.

   1. Gustaafff

    @wim, vier jaar geleden had de PVV nog niet idiote idee om korans te verbieden. Dat Wilders c.s., evenals enkele figuren hier, dat toejuichen, is radicaal.

    1. Wachteres

     Willens en wetens IS en aanhang binnen laten is natuurlijk niet radicaal.

     Dat is menslievend. Ach, en af en toe een rits dooien moet je dan maar voor lief nemen.

 13. H.Vaes

  Ik blijf bij mijn stelling….dat zij die denken geletterd te zijn in heel veel gevallen niet nuchter meer kunnen nadenken.
  Zij zien alleen nog maar de theorie terwijl de praktijk aan hun voorbij gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.