Bart Nijman van GeenPeil haalt hard uit naar Geert Wilders

De man van de partij zonder standpunten heeft blijkbaar wel een mening als het over Geert Wilders gaat.

Bart Nijman van GeenPeil legt in Intermediair uit wat hij van plan is met GeenPeil, zijn nieuwe politieke partij waarvan Jan Dijkgraaf de lijsttrekker is. Om het gesprek goed te beginnen legt hij nog maar eens uit dat GeenPeil zelf verder geen mening heeft; het is de achterban die moet bepalen hoe de GeenPeil-Kamerleden gaan stemmen.

Je zou denken: Dat is een interessant fenomeen. Maar dan komt het. Even later spreekt Nijman zichzelf namelijk op epische wijze tegen:

Heb je voorheen op Wilders gestemd of dat overwogen?

‘Nee, juist vanwege zijn uitspraken. En nu weer met z’n verkiezingsprogramma van een A4’tje, rot op man! Kom eens met een goed verhaal, onderbouw eens iets. Er is een goede zaak te maken tegen de gevaren van de islam, maar ik wil geen korans verbieden en moskeeën sluiten, dat zijn geen oplossingen.’

 

Huh? GeenPeil heeft geen eens een programma van een A4’tje. De partij heeft immers ‘geen mening,’ behalve dan dat er meer democratie moet komen. Dat is leuk en aardig, maar het is wel een tikje hypocriet dat je het een ander dan kwalijk neemt dat hij ook een weinig ontwikkeld verkiezingsprogramma heeft.

En waarom zegt hij dat hij geen “korans [wil] verbieden en moskeeën” wil sluiten? Als de GeenPeil-achterban dat wél wil zal Nijman akkoord moeten gaan. Daar staat hij toch voor: democratie? De wil van het volk enzo? Als je dit interview leest zou je bijna tot de conclusie komen dat hij net een PvdA’er is: heel hard roepen dat je de wil van het volk wil uitvoeren, maar snel van mening veranderen als het volk anders denkt dan jij. Knap hoor, Bart, je bent nu al een soort van tweede Diederik Samsom. Geen geringe prestatie; je zit immers nog niet eens in de Kamer.

Alsof dat nog niet genoeg is haalt Nijman ook uit naar zijn oud-collega’s bij GeenPeil, Jan Roos en Thierry Baudet:

‘Nee, ik vind het jammer dat ze vanuit een onafhankelijk initiatief lijsttrekker zijn geworden van een politiek initiatief ter rechterzijde. Jan Roos roept alles te gaan veranderen, maar wordt lijsttrekker van VNL, waarmee hij uiteindelijk niets kan en zal veranderen aan het systeem.’

 

Maar wacht eens even! Toen Roos lijsttrekker werd van VNL was GeenPeil nog helemaal geen politieke partij. Sterker nog, Roos was ervan overtuigd dat GeenPeil dat ook nooit zou worden. Waarom is het dan “jammer” dat hij zich ging inzetten voor een rechtse partij?

En dan nog wat: waar haalt Nijman de arrogantie vandaan om te roepen dat VNL niets voor elkaar gaat krijgen en niets gaat “veranderen aan het systeem”? Als ik zo naar de peilingen kijk heeft VNL een betere kans om in de Tweede Kamer te komen dan GeenPeil. En ja, ook VNL is voor meer democratie. Anders dan GeenPeil hebben zij echter wel een intellectueel fundament om op te bouwen. Dat is geen zwakte, maar een kracht.

Nijman kan Wilders en Roos zoveel bekritiseren als hij wil, maar elke keer dat hij dat doet wordt alleen maar duidelijker dat juist GeenPeil een probleem heeft, niet de PVV en VNL. Opmerkelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. nick

  BAM.. door de mand.

 2. nick

  En een ding is zeker, waar je mee moet beginnen, hier in ons land en in alle westerse landen, is de islam als minimaal ongewenst te betitelen in onze westerse beschaafde samenleving en daarmee niets Isalmistisch te faciliteren.

  Erkennen dat de Islam al vanaf het ontstaan een geweldadige veroverings en oorlog ideologie is met een bedenkelijk en zeer minimaal godsdienstig sausje.

  Moskeeën dus verwijderen en geen nieuwe laten plaatsen. Uitingen van Islam verbieden, minimaal in overheidsdienst en gebouwen maar beter, overal in het openbaar.
  Daar moet je mee beginnen in de stijd tegen de islaminserening.
  Doe je nu nog steeds niets, dan verlies je het! Dan zal europa en zeker ons land sluipenderwijs maar sneller dan je denkt, een door de Islam geregeerd land worden met alle verschrikkleijke gevolgen van dien.

  Dit is geen ongenuanceerde voorspelling maar een al bewezen feit! Ken de geschiedenis!!

  Geen Peil zal dus niets kunnen betekenen voor ons land.

  1. jennifer

   Zo waar als wat, alle Europese landen vechten nu met dat probleem wat dankzij de linkse over al geimporteerd is.

 3. Gustaafff

  “‘Nee, juist vanwege zijn uitspraken. En nu weer met z’n verkiezingsprogramma van een A4’tje, rot op man! Kom eens met een goed verhaal, onderbouw eens iets. Er is een goede zaak te maken tegen de gevaren van de islam, maar ik wil geen korans verbieden en moskeeën sluiten, dat zijn geen oplossingen.’”

  Gut, de man heeft zowaar is een punt. Verder is dat hele GP gewoon niets. Weg ermee.

  Overigens jammer dat VNL Roos heeft opgenomen in de gelederen. Bontes en Van Klaveren waren prima vakmensen. Waarom één van hen de lijst dan niet ging trekken -.

  1. jennifer

   Guustaf Korans en haarhutten verbieden zou juist de oplossing zijn en een begin van het einde van de Islam in Europa. Lijkt wel of ook Geen Peil dit soort ellende binnen de Europese grenzen wil houden. Nou dat is dan echt geen partij wat iets oplost. Niet voor Nederland en ook niet voor de rest van Europa.

   1. Gustaafff

    @Jennifer, Nijman erkent het islamiseringsprobleem wel, maar twijfelt of een verbod de juiste oplossing is. Just like me.

    1. Ni28

     Wat is dan de juiste oplossing? Zijn wij hiermee niet al jaren bezig, met die juiste oplossing? Zonder succes, in tegendeel, het wordt steeds erger. Wat is dus de juiste oplossing, verbod niet volgens u maar gedogen zoals blijkt ook niet. ?

 4. jennifer

  Heb hem wel eens anders horen praten over dit thema. NU al voor de verkiezingen zelfs 180 graden omdraaien ineens. Nou de betrouwbarheid van Geen Peil zakt hier ook mee tot het 0 niveau. Het zou toch een partij zijn die nergens een mening over zou hebben, of heb ik het verkeerd begrepen dan wat hun bedoelingen zijn.

 5. Ome Ga

  Nou Bart, bedankt. Twijfelde nog, maar GeenPeil valt nu zeker al af!
  Alleen al dat negatieve weer, en zo te gaan zieken tegen een van de weinige gezonde politici zoals die dappere, eerlijke Geert, die trouwens zeker geen nepvertegenwoordiger is! Iets dat bij jou niet gezegd kan worden, nog niet en straks ook niet en dat komt dus nu al naar boven. Engerd.

  Alleen de echte VUIST, alleen de PVV is functioneel, praktisch, dapper, resistant gebleken om mijn stem opnieuw, nog steeds na tien jaren, uit te brengen.

 6. ErTussenIn

  Ik weet niet waar ze mee bezig zijn, maar het kan zomaar dat ze juist willen dat Wilders helder blijft, niet vlak voor de verkiezingen met iets als kopvoddentax weer gaat aankomen.

  1. jennifer

   Dat mag ie van mij daarna best in voeren, de opbrengst hiervan kan aan de ouderen besteed worden. Dat zullen die toddebakken die zo rond lopen niet erg vinden toch.

 7. maarjuna

  Lijkt me logisch, geen peil gaat voor onmiddellijke invloed van de burger. Daar past geen enkele politicus tussen, ook Wilders niet. Of het uitvoerbaar is, is vraag twee.

  1. ErTussenIn

   GeenPeil lijdt aan waandenkbeelden, een land regeren is toch echt wel wat anders dan journalistje spelen.

 8. Anna

  Geen Stijl is veranderd in Geen Peil. Afblazen die troep die van de ene op de andere dag op de rug klimt van Geen Peil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.