Dat wordt gezellig! Maar liefst 14 partijen van de partij bij verkiezingsdebat NOS

Als vorige verkiezingsdebatten al een schreeuwfestijn waren, dan is dat nu al helemaal gegarandeerd.

Maak je borst maar alvast nat voor het aankomende verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart: de plannen zijn onthuld, en het belooft een chaos van jewelste te worden. In voorgaande jaren was het allemaal ietsjes overzichtelijker: in 2012 mochten we een debat met ‘grote partijen’ aanschouwen, en een apart debat voor de kleinere. Dat onderscheid wordt dit jaar echter niet meer gemaakt, en ergens zit daar ook wel wat in. De versplintering van de Tweede Kamer zal na 15 maart waarschijnlijk een historische hoogtepunt – of beter gezegd: dieptepunt – bereikt hebben, waardoor de term ‘grote partij’ wel erg relatief zal zijn. De PVV, die volgens de peilingen de grootste partij zou worden, kan op het moment net iets meer dan 30 zeteltjes verwachten, wat neerkomt op een dramatisch vijfde deel van ons parlement. Het verschil in ideologie tussen de partijen wordt groter, maar de zetelaantallen gaan steeds meer naar elkaar toe.

Toch zal dat niet eens de belangrijkste reden zijn geweest: de PvdA doet het in de peilingen tegenwoordig zó slecht dat de kans groot is dat ze bij de ‘kleine partijen’ zou moeten aanschuiven, en dat wil onze geliefde NOS natuurlijk niet. De pijn die de salonsocialisten daar op dit moment moeten voelen is goed te begrijpen: nog nooit stevende de partij die Diederik Samsom eigenhandig naar de gruzelementen heeft geholpen zó hard af op een keiharde verkiezingsnederlaag. In een tijd waarin de meest kleurloze fractie van Nederland nauwelijks nog mensen voor zich enthousiast weet te krijgen is het maar zeer de vraag of zij over vier jaar nog zal bestaan, dus wordt de partij koste wat kost aan een podium geholpen.

Ondanks het grote aantal aanwezigen hebben toch niet alle partijen een uitnodiging mogen ontvangen van onze fijne staatsomroep. Zo zijn Geenpeil en Forum voor Democratie niet welkom bij het debat. Wat betreft Geenpeil is dat volkomen begrijpelijk: uit alle peilingen blijkt dat deze partij geen enkele kans maakt op een zetel, en bovendien heeft de partij geen standpunten behalve dat Kamerleden zouden moeten functioneren als “levende stemkastjes”. Een partij zonder standpunten en zonder zetels kan natuurlijk weinig bijdragen aan een debat.

Dat ook Forum voor Democratie wordt uitgesloten, is echter volledig onterecht. De partij haalt namelijk een zetel in de laatste peiling van Maurice de Hond, een hele prestatie voor een nieuwe partij die momenteel niet vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer. Bovendien heeft Forum voor Democratie een helder programma met heldere standpunten, waarmee lijsttrekker Baudet een uitstekende toevoeging zou zijn aan het debat.

Nieuwkomer VNL is wél van de partij bij het debat. Deze partij heeft nu al twee Kamerleden in PVV-afsplitsers Joram van Klaveren en Louis Bontes. Mede dankzij lijsttrekker Jan Roos staat de partij al tijden stabiel op een zetel in de peilingen, waarmee de plek bij het debat dubbel en dwars verdiend is. Voor VNL is het debat een uitstekende kans om wat meer bekendheid te creëren, mits Jan Roos het voor elkaar weet te krijgen om boven schreeuwlelijken als Roemer en Klaver uit te komen.

Hoe dan ook, dit hele debat belooft in ieder geval wat! Als het geen zinnig debat wordt, dan zullen we toch tenminste wat te lachen hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. maarjuna

  Ik vind dat we (mn politiek gezien) in een van de mooiste landen van de wereld wonen. Voor bijna elke nuance is wel vertegenwoordiging te vinden in de kamer. Een verademing met veel andere landen waar je gedwongen wordt je keuze te beperken tot soms maar 1 of 2 mogelijkheden. Dat het binnen een stelsel met veel partijen nodig is om goed naar elkaar te luisteren en veel af te stemmen, zie ik vooral als een voordeel.

  1. denktenk

   @maarjuna,

   Wat een voordeel hè, zo’n onbestuurbaar land.

   81 partijtjes, met snel aan het grote geld snuffelende, ongeletterde “bestuurders”.

   Moeten er nog meer VMBO(zonder diploma) Klavertjes bijkomen.

   Alweer net zo’n verrijking, net als die horden asielzoekers.

   1. maarjuna

    Ja ook dat minder machtigen en minder hoog opgeleiden actief mogen zijn binnen de politiek en volksvertegenwoordiger worden, vind ik een van de meest waardevolle krachten in ons bestel. De noodzaak van veel en goede uitwisseling tussen politici zal ook afstralen op de rest van de samenleving.

    1. denktenk

     @maarjuna

     Van mij mogen ook minder machtigen en minder hoog opgeleiden actief zijn binnen de politiek en volksvertegenwoordiger worden.

     Er is alleen één probleempje. Ze missen de verstandelijke vermogens.
     (Net als vele elite bestuurders van nu).

     Kijk in de reclame wereld kun je ze altijd nog folders laten rondbrengen.

     1. maarjuna

      Mwah ik denk, dat je met een gemiddelde intelligentie en een portie werklust prima volksvertegenwoordiger kunt zijn. Voor heel specialistische onderwerpen zal je vaker moeten vertrouwen op een deskundige collega of je elders laten voorlichten.

 2. Ni28

  De circus wordt groter en de hoop kleiner. Hoe meer meningen hoe minder oplossingen en meer bureaucratie.

 3. HaZ

  VVD-PvdA-PVV-SP-CDA-D66-CU-GL-SGP-PvdD-50+-VNL dat is 12. Ben benieuwd wie die andere 2 zijn dan? Mogen het “alsjeblieft NOS” Denk en Art. 1 zijn? please,please ?
  Ik wil die partijen zo graag op hun muil zien gaan. Lijkt me beter dan een oudejaarsconference van Youp ( en die heb ik allemaal gezien).

 4. HaZ

  Sybren,
  Om Emile Roemer en Jesse Klaver nu te classificeren als “schreeuwlelijken” vind ik wel heel ver gaan. Hun lippen bewegen nauwelijks als ze al een poging doen om ook maar iets van politieke waarde uit hun strot te krijgen. Ik zou ze liever kwalificeren als piepende veldmuisjes met chronische COPD.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.