De progressieve trein dendert door: transgenders krijgen nu borstprotheses vanuit basisverzekering

De vlag kan uit bij ‘progressief’ Nederland: vanaf dit jaar hoeven transgenders niet meer op te draaien voor kosten die ze als gevolg van hun ommedraai maken.

Minister Schippers en haar ministerie van Volksgezondheid hadden het al eerder laten doorschemeren, maar nu 2017 toch echt goed en wel begonnen is, hebben sommige omgebouwde zielepoten ongetwijfeld al gebruik gemaakt van hun nieuwe ‘recht’ op borsten.

Jawel, je zou denken dat die aanhangsels het exclusieve recht zouden zijn van vrouwen – je weet wel, individuen van de menselijke soort die met een bepaald geslacht geboren worden – en van enkele mannen die iets teveel van fastfood en dergelijke houden, net als dat andere aanhangsels weer van nature eigen zijn aan de man. Maar wie dacht dat het idee van de maakbare samenleving in de jaren ’80 gesneuveld is, zit er helaas stevig naast: vooral de maakbare natuur beleeft haar hoogtijdagen in onze Lage Landen. Tot de grootste slachtoffers behoren onze artsen, die niet alleen steeds vaker hun eed van Hippocrates moeten schenden door mensen van het leven te beroven in plaats van het te redden, maar ook tijd moeten verspillen aan het uitvoeren van uitermate overbodige en zeker niet levensreddende operaties als geslachtsveranderingen, voor zover zoiets überhaupt al mogelijk is.

De Nederlandse overheid leeft in ieder geval wel in die waan, wat zich inmiddels uit in steeds krankzinnigere proporties. En daar is het toevoegen van borstprotheses aan het basispakket van de zorgverzekering een uitstekend voorbeeld van. Twee groepen worden hier expliciet genoemd als baathebbenden: vrouwen die geen of nauwelijks borstgroei hebben – vooruit – en man-vrouw transgenders die ‘vrouw’ zijn geworden maar op miraculeuze wijze niet opeens ook borsten hebben gekregen. Beide groepen roepen meteen een heel belangrijke vraag op: waarom is het tegenwoordig zo lastig om tevreden te zijn met het lichaam waarmee we geboren zijn? Waarom hebben generaties en generaties voor ons wel kunnen leven met wie ze waren, maar lijken wij daar tegenwoordig niet meer toe in staat? En misschien net zo belangrijk: waarom moet de samenleving als geheel daarvoor financieel opdraaien?

Toch is het vooral de vraag of dit soort ongein ooit zal ophouden. Hebben we hier te maken met een liberale trend waarin we enkele tientallen jaren even de extremen opzoeken om te kijken hoe ernstig we de sociale component van onze maatschappij kunnen verzieken, of zijn dit dingen die zullen blijven? Ik zou graag zeggen dat het het eerste is, maar ik vrees dat het tweede dichterbij de waarheid zit. Juist doordat de maatschappij zo gebombardeerd wordt met dit soort liberale experimentjes wordt zij te vermoeid om zich er nog tegen te verweren, en viert ‘laat ze lekker doen wat ze willen’ hoogtij. We denken misschien dat dit soort dingen over zullen waaien, maar dat is alleen omdat ze geaccepteerd worden en het publieke debat erover stopt. Maar vrees niet: voor je het weet staat het volgende krankzinnige idee alweer voor de poort.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Paul

  Krijg nou tieten.

 2. DidiA

  Sybren F. de Jesus Madreira Porfírio: uit uw woorden begrijp ik dat u zich ab-so-luut niet heeft verdiept in de problematiek waarmee transgenders dagelijks te maken hebben…. En dat u heel erg bang bent voor mensen die niet voldoen aan uw verwachtingsbeeld… Overigens is de term ‘omgebouwd’ zeer denigrerend…. En nee, ik ben geen transgender.

  1. denktenk

   Het “transgender probleem” zit tussen de oren.
   Dáár moet het opgelost worden en niet op de operatietafel.
   Belachelijk, dat de gemeenschap ervoor op moet draaien, omdat wat gestoorden zich niet zo prettig in hun vel voelen.

   1. Floris

    Dit mag echt nooit op kosten van de staat. NOOIT.

    Zeker niet zolang er aan alle kanten op de zorg wordt bezuinigd.

  2. Floris

   DidiA schreef: “En nee, ik ben geen transgender.”
   ———————————————–
   Wat ben je dan wel? Een trol van Joop! die hier een paar onwelriekende winden komt laten?

   1. Gustaafff

    Iemand zet hier een kritische kanttekening bij het artikel en volgens Floris is het direct een linkse trol.

    Tja.

    1. Floris

     Kan niet lezen, trol? Ik stelde slechts een vraag.

    2. DaVince21

     Helaas, de maatschappij zoals deze er nu uitziet moedigt geen kritische discussie aan, omdat mensen discussie maar al te graag in de kiem smoren door gelijk “trol” te noemen. Ze weten niet eens wat het betekent, duidelijk.

    1. Floris

     Bedankt Didi:
     “De trol zaait onrust door mensen tegen de haren in te strijken. Zo zal een trol op een niet-rokers-forum telkens weer beginnen over hoe prettig roken is.
     Ook zal een trol een bepaalde beroemdheid afkraken op de fansite van de betreffende persoon, OF OP EEN POLITIEK FORUM EEN MENING GEVEN DIE CONFLICTEERT MET DE MENING VAN DE MEERDERHEID VAN DE GEBRUIKERS DAAR.”

     1. DaVince21

      Kritisch denken, de eigen mening uitspreken en aan de hand daarvan een discussie voeren is heel wat anders dan mensen met een bepaalde politieke blik opzettelijk opjutten. Dat is nou net het verschil tussen een trol en iemand die er gewoon over wil praten.

 3. maarjuna

  Dus borstprotheses zitten voor iedereen in het basispakket, wel zo eerlijk.

  1. Noodluik

   Helemaal mee eens. Ik zou tenminste niet weten wat er tegen zou kunnen zijn.

   1. toetssteen

    Wat ertegen zou zijn? Nou ehhhh, kunt u er een kind mee de borst geven? Neen, dus skip it! Volkomen onnodig!!!!

 4. hans-e-pans

  Persoonlijk hoef ik me geen andere sekse aan te laten meten, eerlijk gezegd word ik al heel wat jaren letterlijk en figuurlijk genaaid.

 5. DaVince21

  Het gebrek aan empathie voor mensen die lijden aan body dismorphic disorder is wel te proeven in dit artikel!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.