Geert Wilders is klaar voor de overwinning en presenteert zijn lijst voor de Tweede Kamer

De top van de PVV-lijst wordt vooral gevuld door ervaren politici, met enkele verrassende nieuwkomers. 

Eerder maakte Geert Wilders de top-3 van de PVV-lijst bekend, nu is dan ook de volledige lijst gepresenteerd. Vanochtend meldde DDS al dat de lijst wordt aangevoerd door Geert Wilders, zijn trouwe nummer twee Fleur Agema en Europarlementariër Vicky Maeijer op drie. Nu zijn alle vijftig namen bekend: Wilders zette de kandidatenlijst vanavond op Twitter.

De top tien bestaat volledig uit huidige Kamerleden van de PVV, met uitzondering van Vicky Maeijer – die nu in het Europees Parlement zit – en Gidi Markuszower, huidig Eerste Kamerlid. Markuszower stond in 2010 ook al op de PVV-lijst. Destijds trok hij zich terug van de lijst nadat CDA-minister Ernst Hirsch Ballin – een PVV-tegenstander eerste klas – had beweerd dat hij geheime informatie zou doorspelen aan buitenlandse inlichtingendiensten. Hoewel er geen bewijs werd geleverd voor die beschuldiging, nam Markuszower een stapje terug.

In 2014 werd Markuszower voor de PVV Eerste Kamerlid, en nu gaat hij dus toch de Tweede Kamer in. Met zijn vierde plek weet hij zich verzekerd van een Kamerzetel. Overigens geldt dat voor de meeste kandidaten op de lijst, want de PVV staat al maandenlang bovenaan de peilingen. Als dat zich vertaalt naar een verkiezingsoverwinning, kan de Tweede Kamer een hoop nieuwe gezichten begroeten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Noodluik

  Competent en solide: de PVV gaat hoog scoren met deze lijst.

 2. Gustaafff

  Ik veronderstel dat het overgrote gedeelte van de PVV-stemmers gewoon stemt op Geert Wilders himself. Wilders heeft het voordeel dat hij heeft kunnen investeren in goede mensen. Fortuyn kon dat niet – zonder hem stortte de LPF als een kaartenhuis in elkaar.

  1. Donald Troef

   Geen enkele kandidaat op de lijst kan als ministeriabel worden beschouwd. Gelukkig is dat voor Geert geen probleem, hij wenst geen bewindslieden te leveren, als ze maar goed kunnen roeptoeteren.

   1. Noodluik

    Stuk voor stuk zijn ze alle 50 hoger gekwalificeerd dan Van der Steur. Driewerf schande dat zo’n stuk onbenul minister kon worden.

    1. Gustaafff

     @Noodluik, in mijn optiek hoort een minister van justitie van onbesproken gedrag te zijn. Veel van Wilders’ “bendeleden” zijn al eens veroordeeld voor het één of ander. Dus mijns inziens is niet iedereen op de kieslijst geschikt boven Van de Steur.

     1. jennifer

      Guustaaf zou je net staan om zo niet te oordelen en de mensen op de lijst een bende te noemen. Denk dat ze allemaal meer hersens bezitten als jou. Ken je ze dan allemaal dat je je oordeel hier al klaar hebt? Ik weet toevallig dat al deze mensen gescreend zijn van te voren, dus zou maar wat voorzichtiger zijn met al je onzin die je weer brengt hier. En weet dat ze beter gekwalificeerd zijn als wat er nu in de kamer zit.

     2. Gustaafff

      @Jennifer, natuurlijk is het geen boevenbende, het was een licht sarcastische manier van spreken ;). Zoals ik al aangaf, vind ik dat een justitieminister zelf geen veroordelingen op zijn nasm moet hebben staan. Ik heb dus liever een Piet Hein Donner op Justitie, dan een Van de Steur of Dion Grauss.

     3. toetssteen

      Ow ja joh guust? Steek van wal. Ik heb nog een uurtje, moet nog wat lullige correspondentie doen, dus met twee vingers in de neus moet dit lukken.

     4. Wachteres

      Wilde Piet Hein Donner ons niet aan de islam verkopen?

      Nou ja, dat is voor Guus geen bezwaar.

      http://www.volkskrant.nl/politiek/donner-blijft-bij-omstreden-uitspraak-over-sharia~a2446559/

     5. Gustaafff

      @toetssteen, nee, want als ik links geef schreeuw je over de MSM en dat het allemaal slechts “demonisering” is.

     6. Gustaafff

      @Wachteres, als een meerderheid van de Nederlanders de sharia in wil voeren, ja.

     7. glazenbol

      Jouw optiek is inderdaad jouw optiek en zo moet het ook maar blijven

    2. jennifer

     Dat is een feit wat zeker is.

     1. Kodi

      En daarom moeten we de Islam dus niet te ruimte bieden en hen de pas afsnijden hier in de meerderheid te kunnen komen. Dus grenzen dicht voor Moslims.

    3. LieverKipsLeverworst

     En niet alleen Van der Steur. Welke minister verdient wel respect?

   2. Gustaafff

    Deze mensen zijn weliswaar uitstekende backbenchers, maar of we hen een departement kunnen toevertrouwen is vers twee. Ik vertrouw populisten eerlijk gezegd voor geen meter. De eerste keer – Balkenende I – maakte de LPF er een geweldige puinhoop van en gooide een kabinet om. De tweede keer populistisch bestuur: toen de PVV Rutte I gedoogsteun verleende, liet diezelfde PVV het kabinet klappen.

    1. jennifer

     Guustaaf dit klopt niet wat je zegt, het is inmiddels bewezen dat het CDA het kabinet liet klappen en niet de PVV die hielden hun rug recht door niet akkoord te gaan met n voorstel, en daar heeft het CDA toen misbruik van gemaakt, informeer je eerst eens voor dat je ligt te roeptoeteren hier wat niet kloppend is.

     1. Gustaafff

      @Jennifer, je geeft het zelf aan: Wilders hield zijn rug recht. In een eventueel kabinet – waarin waarschijnlijk zowel CDA als VVD zetelt, Wilders’ oude vijanden – moet hij toch echt compromissen gaan maken. Anders knalt dat kabinet na een week.

     2. Wachteres

      http://www.volkskrant.nl/politiek/eerste-kabinet-rutte-viel-na-verzet-cda-ers~a3601274/

      Eerste kabinet-Rutte viel na verzet CDA’ers

      Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.

      Voor de zoveelste keer een duidelijke uitleg aan het met leugens geïnfiltreerde politiekcorrecte volk, waaronder Guus.

      Via de Volkskrant, dus dat moet wel goed zijn.

     3. Gustaafff

      @Wachteres, in eerste instantie was het Geert Wilders die het kabinet gedoogsteun verleende. Dat toont weer aan dat het riskant is om de PVV in een kabinet te halen. Het Nederlandse volk dacht er ook anders over dan jij: in 2012 ging Wilders immers af als een gieter.

    2. Noodluik

     Dit is denk ik de 27ste keer dat Beukman dezelfde leugen verkoopt: nee droplul, de PVV liet het kabinet niet vallen. Dat was het CDA met die vieze rat Verhagen. Dat is uitvoerig gedocumenteerd en daar ben jij helemaal van op de hoogte.

     Jij bent een smerige, pathologische leugenaar Gustaafff Beukman. Maar dat zijn fascistische racisten als jij wel vaker.

     1. Gustaafff

      @houtlijm, algemeen beschouwd wordt de PVV verantwoordelijk gehouden voor het knallen van een kabinet. Vanuit zowel CDA als VVD komen signalen dat Wilders voor zijn verantwoordelijkheid wegliep. Was CDA verantwoordelijk geweest, dan had VVD het CDA wel voortdurend in het vizier gehad.

   3. nick

    say’s who????

    U bent gekwalificeerd voor een beoordeling hierover??? Droeftoeter!

    Zou geweldig zijn wanneer enkele van deze intelligente, goed ingevoerde PVV kandiaten minister, gaan worden. Wat zal dat een verbetering opleveren tenopzichte van het huidige nivo.

   4. LieverKipsLeverworst

    Jeetje Tonald Droef. Jij zou zo maar eens onder een paard kunnen hangen. Was jij nou net nummer 51?

   5. Kodi

    We beginnen alvast bij de nummer één op Algemene Zaken.

 3. Leonidas

  ik denk dat hij er een dikke vijf te weinig heeft !!

  zo kom maar op , die truc van 4 jaar geleden

  gaat niet nog een keer op .

  We zijn nu lang genoeg belazerd en in de zeik genomen , dus

  kom op , schud je familie wakker, en laat ze stemmen ,

  de laatste kans komt er aan , de allerlaatste kans !!

  om ons leven in eigen hand te nemen .

  1. jennifer

   Eindelijk een lijst waar je de namen tenminste kan lezen zonder de koran erbij te moeten halen.

 4. Donald Troef

  Nu maar even afwachten hoeveel brievenbuspissers en mensen met een strafblad zich in die lijst bevinden.
  Tuig trekt tuig aan, dat is een natuurwet.

  1. poldi

   @Donald Troef, stik in je obsessieve PVV-haat, onbenul..

   1. Donald Troef

    @poldi, stikken ga ik voorlopig niet, althans daar ga ik van uit, maar ik heb wel goed nieuws voor jou en je PVV-vrienden hier. Ik houd het voor gezien: DDS is een PVV-supportersblog geworden en dat gaat vervelen.
    Het niveau daalt hier ook met de dag, een Gustaafff niet te na gesproken, en het psychiatrische gebral van Ome Bob is ook niet grappig meer.

    Het gaat een ieder goed!

    1. Noodluik

     Hoi, hoi, hoi!! Fantastisch. Opgesodemieterd staat netjes. Daaaaaag Donald tot nooit meer ziens!

     Hoewel……. de smerige rat Donald Simon Ceteris Paribus etc kennende, zal hij ongetwijfeld onder een nieuwe nick en met een nieuwe ‘performance’ binnen de kortste keren weer terug zijn om dit blog te vervuilen.

     Maar hoop doet leven!

    2. cmsuijkerbuijk

     De Nationaal Socialisten verlaten hun zinkende schip, in de wetenschap dat ze door de mand gevallen zijn en hier niets meer te zoeken hebben, omdat hun defaitistische praatjes geen resultaat hebben. Integendeel! Moge zijn zwemvest (virtueel) lek zijn!

     1. toetssteen

      @Suijkerbuijk
      Joop coup mislukt, zo simpel. Kunnen ze weer terug naar hun eigen zwaar gecensureerde prut.

    3. Janalb

     Vaarwel, misschien kom Je onder een ander pseudonym nog eens terug.

    4. LieverKipsLeverworst

     Neeee, sukkel! Jij gaat niet weg. Morgen ben jij er weer onder een andere nick.

    5. poldi

     Ga aub naar Joop.nl want daar kan je met al die soortgenoten, je anti-PVV lusten bevredigen !

    6. Gustaafff

     @DT, wat spijtig dat je hebt besloten te vertrekken. Ik ben het met je eens dat het niveau – op dit forum – in een neerwaartse spiraal zit. De eindeloze intimidatie van ultra-rechts, de overminderde hetzes en de haatdragende manier waarop hier over (1) vluchtelingen en (2) moslims wordt gesproken. Dan hebben we nog de eindeloze hypocrisie: enerzijds is een gestoorde boksbal als ome bob van harte welkom, anderzijds mogen niet-PVV-ers vertrekken. Het is ook bizar dat de mensen die nu de facebookpagina Donald Troef uitzwaaidag organiseren, werkelijk met palmtakken jubelden toen je je hier voorstelde als een notoire Hitler.

     Enfin, het zij zo, vaarwel.

     1. nick

      Wel nee, @Gustaaf het nivo zit in het geheel niet in een neerwaardse spiraal, dat was enige tijd geleden zo, toen heel veel reaguurders afhaakte, Enkele keerde terug maar feitelijk bleef het verhaal hetzelfde op een aantal trollen na die hier geprobeerd hebben de boel kapot te maken. Ik vreesde enige tijd dat het ze zou gaan lukken maar heb hoop dat het weer de goede kant op gaat.
      Jullie trollen krijgen gewoon geen poot aan de grond, weerwoorden zijn vele malen krachtiger dan de onzin die jullie hier uitkramen. Geef het gewoon op, het heeft geen zin! Terug naar Joop, daar passen jullie naadloos, linkse onzin kletsers bij elkaar.

     2. glazenbol

      Goede reactie Nick

    7. glazenbol

     Oh gossie onze alom bekende alles verziekende forumtrol verleet voor de 1853 maal op theatrakle wijze een forum, zegt hij tenminswt want binnen een scheet en een knikker komt hij via een andere nick hier de boel weer verzieken of ben je nu echt van plan weg te blijven hersenloze bokkenlul?

  2. zomaar

   tja @droef , dat merken wij al ruim 4 decennia.

   het toenmalige linkse tuig , (lees (linkse) regenten en partijen ) , lokte grootschalig de moslims binnen , en namen deze op binnen hun partij gelederen voor stemmenwinst .

   en je ziet wat er van gekomen is.

  3. robmdw

   Donald,

   Ik begrijp de verleiding om de genomineerden langs die lat te beoordelen…. maar veel zin heeft dit niet. het gaat er volgens mij om om zo ´droog´ mogelijk naar feitelijke competenties te kijken in het geval dat Wilders gaat besturen, hij zal dan bekwame bestuurders moeten aandragen. Wilders zelf als M/P zal vooral hier moeite mee hebben… Hij heeft nul ervaring qua besturen…. Ik geloof absoluut niet dat hij die post op zich zal gaan nemen…. Hij is gewoon te ervaren en te slim om te menen dat hij geschikt zou zijn om als staatsman die ultieme bestuurlijke verantwoordelijkheid te kunnen dragen met alles wat daarbij komt kijken. Mocht het zo zijn dat de PVV de P/M moet gaan leveren dan zal hij een ander aandragen en zelf fractievoorzitter blijven, of misschien zelfs uit de landelijke politiek gaan……

   Dit gaat voor de PVV een gigantisch probleem worden. In trouw interview met Eric Hendriks, heeft zich aangesloten bij Thierry Baudet, hij ziet het volledig ontbreken van die bestuurlijke en inhoudelijke kwaliteiten en competenties binnen de PVV als grootste en fatale achilleshiel van die beweging. Het verzamelen van bestuurlijke competenties is ook nooit het streven van Wilders geweest volgens mij. Net zoals zelf bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen nooit zijn streven is geweest…. Zijn kracht is zijn vrijheid en hij moet daarom vrij kunnen blijven en kunnen zeggen wat hij wil zonder enige verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor consequenties of voor welke bestuurlijke belangen dan ook. Hij wil er slechts zijn voor zijn electoraat en hun belangen verdedigen, zie je het al voor je dat hij zijn standpunten moet bijstellen omdat hij er dan voor alle Nederlanders moet zijn, ook voor zijn tegenstanders, omdat hij uiteindelijk voor iedereen verantwoordelijk is….

  4. nick

   Zo ‘droevig’ deze oer stomme reactie van droeftoeter. Onvolwassen en haatdragend.

   De lijst is ongeveer een kopie van de vorige van 2012. Dat is helemaal geen probleem, integendeel zelfs.
   Dat was een goede lijst met goede mensen op enkele na, de verraders natuurlijk en die, die door de media roddels moesten wijken.
   Dat het een kopie is lijkt me een zeer gerustellende gedachten, geen nieuwkomers (die weer door de media molen moeten) en bewezen vertrouwd en trouw aan de PVV. Goed gekwalificeerd en vaak bewezen kundig. Zelfs tot nummer 20 (bijna) allemaal al ervaren kamerleden en verder vele kandidaten die landelijke bestuurservaringen hebben. Goed gedaan!
   Jammer voor de pers-aasgieren die nu weinig kunnen uithalen want allemaal al doorgelicht en niets gevonden.

  5. glazenbol

   Een waarheid als een koe, neem nu alleen de door jou geadoreerde PVDA maar een grotere groep volksverraders vind men nergens anders. Om over oplichters maar niet eens te beginnen.

 5. robmdw

  volgens mij gaat het voor Wilders nu meer dan ooit er echt om. Peilingen suggereren dat bij verkiezingen nu de PVV de meeste stemmen zou krijgen. Deze peilingen zeggen niet erg veel. Ze kunnen beter grotere trends aangeven dan gedetaillieerde uitkomsten van aanstaande verkiezingen voorspellen. De trend eind 2016 was dat de PVV in de peilingen minder goed begon te scoren. De onverwachte winst van Trump heeft de daling van de PVV in de daarna volgende peilingen abrupt tot stand gebracht en zelfs geleid tot spectaculaire stijgingen.
  Het effect van Trumps winst heeft veel teweeggebracht. Hier bij de DDS schreef MvdG over de lessen die Trump´s winst
  uit de teruggang liet zien

  Alhoewel dit soort peilingen zeer onbetrouwbaar als ze voor andere

  1. toetssteen

   @Rob
   Beetje weg kwijt oid?

   1. robmdw

    Valt wel mee. Halverwege mijn betoog heb ik abusievelijk de ‘plaats-knop’ ingedrukt. Mijn verhaal was nog niet klaar dus duurde even voordat ik kon herstellen. Wel erg opmerkzaam van u hr. Steen.

  2. robmdw

   Excuus te snel verstuurd.
   Hier bij de DDS schreef MvdG over de lessen die uit Trump´s winst geleerd kunnen worden. En waarschijnlijk is MvdG een ijverige en goede leerling gezien de daaropvolgende abrupte en nogal bizarre draai, of beter zelfs´mutatie’, in vorm en inhoud van de redactionele berichtgevingen (en vooral ook over de keuzes van de items waar wel of -en dit is veel belangrijker- juist niet over bericht wordt).

   Er is dus een behoorlijk ‘Trump-effect’ waar Wilders nu de vruchten van plukt. Het grote probleem met Wilders is altijd al geweest en wordt nu nog groter of hij de verantwoordelijkheid kan en wil dragen als hij inderdaad de grootste wordt. Wilders zal de komende tijd moeten laten zien dat hij die intentie echt heeft en de feitelijke bestuurlijke competenties kan aanleveren om dit land te kunnen leiden.

 6. tq1991

  Een waar feest van diversiteit. Wie zei hier dat de lijst van DENK te weinig diversiteit kende? Zie hier, het kan altijd erger.

 7. Bes Tolen

  De verkiezingen zijn bepalend en dat weet ieder. Opiniepeilingen vinden op andere tijdstippen plaats en vaak zijn ze onzuiver. Allerlei onzuiverheden probeert men met behulp van jarenlange ervaring wel uit de uitkomsten van de steekproeven te vissen maar desondanks. Het gaat de laatste tijd meer fout en dat is toch te wijten aan de toegenomen onzekerheden bij mensen. Die gedragen zich minder concreet en zeker in de tijd gezien zijn er grotere afwijkingen. Daarom staat er weinig vast al lijkt zeker dat Wilders zijn partij veel groter zal worden. Dat groter worden zie ik wel als een landsbelang. Er is grotere kracht te ontwikkelingen tegen alle dreigend maatschappelijk onheil. Dat kunnen de oude partijen beslist niet aan. Ze zijn daarvoor te zeer opgesloten in hun verlepte onpraktische gedachtenpatronen en dat in deze snel veranderende tijd. Van democratie is in de praktijk al geen sprake meer. Er wordt bureaucratisch bestuurd met veel valse informatie en trucjes naar de bevolking toe. Het heet in sombere termen ” de politici hebben schijt aan het volk”. Het is geen echte democratie meer. Voorbije tijd. Des te hoger de nood wordt des te harder zullen de gevolgen zijn. Die tijd komt er onvermijdelijk aan.

  1. toetssteen

   @Bes
   Yep en men weet nu na de verkiezing van Trump dat de alternatieve media de bekende wauwelsites heeft verslagen.Mooi zo!
   Echt, dit was er eentje van recht in your face. Love it.

 8. toetssteen

  @vdBas
  Markuszower had een vergunning een wapen te dragen, hij was ook aangesteld als bewaker. Het enige punt was dat hij dat wapen niet zo mee had mogen nemen. (Zeikers op de zeurstok, want 99% doet het want de rest is zie zeurstok).

  Gaan we even naar de lijst. 2x mr in de rechten, 2x econoom, ICT door een IR en wat drs werk. Alles bij elkaar niet slecht.

 9. Bes Tolen

  Toetssteen. Het is raar te moeten constateren, dat in de westerse wereld er blijkbaar veel journalisten rondlopen, die informatie bewust manipuleren. Zo ook in Nederland. Voorbeeld. In de GPD bladen zie je steeds weer artikelen van dezelfde journalisten, een stuk of tien, verschijnen, die ik verdacht vind. Ook in een streek- dat zijn meer advertentiebladen zie je manipulatie van feiten en het gaat steeds dezelfde kant op. Het lijkt er op, dat die journalisten speciaal zijn aangewezen. Opdracht hebben. Door wie dan? Hoe zit dat? Nu is men heel sterk tegen Trump enzovoort dus ook tegen Wilders. De politiek van Trump, en zo ook van Wilders als die ooit aan de macht komt, moet uitwijzen of zij zijn te vertrouwen. De oude klieken niet. Die hebben zich blijkbaar al overgegeven. Aan wie en wat precies?

 10. ikweetwatikwil

  Mooie lijst . Daar kan Wilders wat mee. Op naar 15 Maart. Zelf ben ik iemand, eerst zien dan geloven. Heb niet zoveel vertrouwen in peilingen. Waar ik van overtuigd ben is Wilders gelijk en dat is ook bewezen.
  Hij denkt met mij mee, dus daarom stem ik PVV.

 11. EllyD19

  Ik gun Wilders de overwinning.
  Het wordt hoog tijd dat de VVD wordt afgestraft op hun glibberige leider.

 12. nick

  Verder hoef je alleen maar te bedenken welke van de huidige kamerleden en ministers de titel volksvertegenwoordiger waard zijn. ( op de PVV na)
  Ik denk ongeveer 1 !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.