ISIS stort langzaam in elkaar: kan jihadisten in Mosul geen salaris meer betalen

Het jihadistische bolwerk van ISIS in Irak brokkelt stukje bij beetje af. 

Is het dan binnenkort eindelijk gedaan met ISIS? Het lijkt erop dat de terreurbeweging langzaam maar zeker in elkaar stort in Irak. Jarenlang beheersten de fanatieke jihadisten de Iraakse stad Mosul, maar een grootschalig offensief gesteund door de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat ISIS nu alleen het westen van de stad nog onder controle heeft. En volgens berichten komt ook daar binnenkort een einde aan.

ISIS zou namelijk in ernstige financiële problemen verkeren. Toen de groep de wereld een aantal jaar geleden schokte met hun razendsnelle opkomst in Syrië en Irak, profiteerde ISIS maximaal van de olievelden die onder zijn controle vielen. Tegenwoordig is daar weinig meer van over: de olievelden zijn terugveroverd op ISIS, ofwel gebombardeerd waardoor de terroristen er niet meer van kunnen profiteren. Het geldgebrek zorgt ervoor dat ISIS de salarissen van veel jihadisten niet meer kan betalen. Voorheen kregen strijders zo’n 350 euro per maand – een aantrekkelijk salaris in het straatarme Irak en Syrië. Tegenwoordig moeten de jihadisten het voor minder doen, want in Mosul worden ze niet meer betaald.

De financiële nood bij de jihadisten is zo hoog dat de lokale strijders een stuk makkelijker zijn om te kopen: zo zouden mensen in Mosul voor minder dan 20 euro ISIS-strijders omkopen om de stad te mogen verlaten. Als zelfs fanatieke ISIS-strijders hun sharia-principes opzij zetten voor geld, is er echt iets aan de hand. Helaas leidt de nijpende situatie voor ISIS ook tot nog ergere wreedheden dan we al gewend zijn: nu de terreurbeweging zich in het nauw gedreven voelt, hebben ze extra reden om gruwelijke executies uit te voeren en te filmen. Met die vreselijke executievideo’s herinnert ISIS de wereld eraan dat ze nog steeds levensgevaarlijk zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Gek dat ISIS strijders het voor geld doen. Je zou verwachten dat zij het voor de ware islam doen.

 2. henk vintage

  Het gevolg is dat er nog meer potentiele terroristen naar Europa komen.

  1. toetssteen

   @Henk
   Komt door Wilders! Je weet toch dat die man magische krachten heeft?

   Nou dat prutsstuk weer van de roodgesokte UVA deskundoloog met zijn bliksem verhaal. De mep terug van prof Ellian was er gelukkig om me terug te laten grijnzen:

   http://www.elsevier.nl/nederland/opinie/2017/01/429660-429660/

  2. Janalb

   Ja en wat wil Je er Aan doen ? Rustig afwachten ? Gooi voor mijn part heel Noord Afrika en het midden Oosten plat maar dat mag Niet van de linkse sloebers hier. Als de arabieren de middelen Hadden was er nu geen spat meer van ons overgebleven maar we moeten de dialoog aangaan.
   Een dialoog tussen zwakke, laffe, wijnslobberende grachtengordeldieren en nietsontziende, keiharde, moordende woestijnbewoners.
   Wat zou de uitslag zijn?
   Groeten

 3. Janalb

  Ja, er moet geld Aan te pas komen om het gros van die kneuzen in beweging te krijgen er is maar een Klein percentage die vrijwillig door 72 maagden Verwend wil worden. Het is overal hetzelfde, de muzzelman rooft, steelt en moordt voor geldelijk gewin, als je er ook nog verkrachting en een leuke onthoofding van een ongelovige bij Krijgt zijn ze helemaal in hun nopjes.
  Er is sinds mensenheugenis Niets veranderd en de Christenen hebben ook boter op Hun hoofd wat dat betreft.
  Maar de achterlijke Islamieten krijgen het Niet in Hun botte bollen gespijkert dat we Niet meer in de 7e eeuw leven en geloven in debiele Imans die Hun de heerschappij over met name Europa beloven.
  En Daar moeten we nu keihard tegenoptreden. En Ik heb al Vaker gezegd, verhoog het defensiebudget samen met NW Europa, politieagenten bekeuren ons als we te hard rijden maar zijn machteloos tegen het scum wat op ons af Komt, voor Nederland 80.000 goedgetrainde mariniers/commandos en als we het ontwikkelings budget voor de afrikaanse dictators afschaffen kunnen we zelfs een vliegdekschip Bouwen in eigen land. En 100 JSF aanschaffen.
  Goed voor de werkgelegenheid en goed voor de veiligheid.
  Verder wil ik weer tanks in de straten, dat gedonder met Kuzu en zn Turkse gajes op de Erasmusbrug mag Niet meer voorkomen.
  Jaag er maar een eskadron leopards op af bij zulke gelegenheden. Hadden die Duitsers ook moeten doen in Keulen.
  Niets angstjagender als een 25 tanks op Je af zien komen.
  Groeten.

  1. Gustaafff

   “Vaker gezegd, verhoog het defensiebudget samen met NW Europa, politieagenten bekeuren ons als we te hard rijden maar zijn machteloos tegen het scum wat op ons af Komt, voor Nederland 80.000 goedgetrainde mariniers/commandos en als we het ontwikkelings budget voor de afrikaanse dictators afschaffen kunnen we zelfs een vliegdekschip Bouwen in eigen land. En 100 JSF aanschaffen.
   Goed voor de werkgelegenheid en goed voor de veiligheid.”

   Beter had ik het niet kunnen zeggen.

   1. Janalb

    Je bent de tanks vergeten.

    1. Gustaafff

     Gut, die letters zijn weggevallen!

     1. Janalb

      Bij jou is veel meer weggevallen beste Gustaafff,
      Kosakof?

     2. Janalb

      Korsakov bedoel ik.

 4. Mars020

  Stuur dan geiten naar die debielen toe, dan hebben ze tenminste wat te doen. Alleen die beesten de prikpil geven, anders komen er haakneuzen met bontkragen uit, die vervolgens in Amsterdam gaan wonen.

  1. Janalb

   Zielig voor die arme geiten.

 5. Janalb

  Heb net de obesitas politie gezien bij het incident in Fort Lauderdale.
  Deze mensen moeten onmiddellijk vervangen worden door goedgetrainde militairen.
  Lachwekkend hoe ze met Hun 175 kilo uit Hun autos tuimelden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.