Pijnlijk: nepnieuws-roepende BBC gaat nu zelf hard onderuit, tweet dat Trump neergeschoten is

bbcnews_1st_tx_2008a
Foto: Mojib Latif

Hét opperlid van de gevestigde mediaorde – ook wel liefkozend de ‘mainstream media’ genoemd – de BBC is pijnlijk onderuit gegaan nadat hackers met de Twitteraccount van de omroep aan de haal gingen.

Donald Trump en fake news: het zijn allebei het gesprek van de dag bij de meeste media, en bij velen het liefste als combinatie. Het begon allemaal met wat gekken die nepnieuws zouden hebben verspreid dat Trump aan meer stemmen zou moeten helpen (“De paus steunt Donald Trump!”) en uiteindelijk veranderd in een media-oorlog waarin Trump tijdens een persconferentie een CNN-journalist niet aan het woord liet omdat die zender alleen maar fake news zou brengen.

Hoe het ook zij, er is een ware heksenjacht begonnen door die mainstream media om zogenaamd maar te bewijzen dat zij het echte nieuws brengen, en kleinere media, zoals de Dagelijkse Standaard zelf, worden er zonder dat hard te kunnen maken van beticht nepnieuws te verspreiden. Dat is natuurlijk de reinste lulkoek, maar zo te zien hebben veel redacteurs nog niet ontdekt dat er een verschil is tussen het brengen van nieuws met een duidelijke mening – zoals wij openlijk en eerlijk doen – en het verspreiden van verhalen die gewoon aantoonbaar onzinnig en gelogen zijn.

Hoe pijnlijk is het dan als de BBC, die zichzelf zo graag wegzet als betrouwbaar en degelijk, zelf nieuws gaat zitten verspreiden dat overduidelijk nep is? Terwijl de halve wereld aan de buis gekluisterd zat om te kijken naar de inhuldiging van Trump, tweette een lokale afdeling van de zender, BBC Northampton, dat Trump tijdens de ceremonie in zijn arm geschoten zou zijn en gewond was. Lezers die op hun tv-schermen the Donald gezond en wel de eed zagen afleggen waren vanzelfsprekend een klein beetje verbaasd: waar sloeg dit bericht, dat overduidelijk niet klopte, in hemelsnaam op?

BBC_Trump_1

Al snel werd duidelijk dat het account van de zender gehackt was, en dat zij het zelf niet de wereld in hadden gestuurd. De BBC doet het daarmee af als ‘niet onze schuld’, maar zo makkelijk zit het natuurlijk niet. Buiten de imagoschade die het tweeten van zulk onzinnieuws überhaupt al met zich meebrengt, is dit natuurlijk een flater van jewelste voor het vertrouwen van mensen in de Britse omroep. Hoe kan het dat de beveiliging kennelijk zó makkelijk te omzeilen was, en welke garantie hebben we dat we niet nogmaals geconfronteerd worden met zoiets bij de BBC? Is die hele zender nog wel te vertrouwen?

Mijn oordeel: in ieder geval niet meer zoals vroeger, en zo zal het ook nooit meer worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

8 reacties

 1.   

  Dan dit niveau van de tegenstanders
  Madonna, die zaterdag een speech gaf tijdens de één van de vele protestmarsen tegen de nieuwe president Donald Trump, trakteerde de kijkers van CNN op een scheldkanonnade, waarbij het door Amerikanen gevreesde F-woord veel gebruikt werd en de Amerikaanse nieuwszender iets te laat overschakelde.

  Nieuwslezer Brooke Baldwin bood later zijn excuses aan voor het stukje dat live werd uitgezonden bij CNN. “Ik moet mijn excuses aanbieden dat Madonna iedereen bombardeerde met het f-woord.”

 2.   

  Het is natuurlijk buitengewoon slim. Je hacked het account en je pompt zo vals nieuws de wereld rond. Nieuwsmediums moeten hun computers nog beter beveiligen.

  1.   

   Het kan ook afgesproken zijn, omdat het zo onsmakelijk en onsportief is om dit soort dingen te doen, dan maar op deze manier onze handen ervan schoon te wassen.

 3.   

  Tja de kogel kwam van links dat was een veel meer realistischer nieuwsgaring dan die van de BBC. Dezelfde op linkse leest geschoeide NPO-NON journaal, maakte niet zo’n zelfde pis-nijdige journalistieke uitglijder. Het staats-journaal die bijna enkel en alleen politiek correct links gekleurd nieuws verspreidt, onder de hersenloze helft van het volk die het zo goed hebben hier in Nederland en het liefst de islam op de koop toeneemt.

 4.   

  “Al snel werd duidelijk dat het account van de zender gehackt was, en dat zij het zelf niet de wereld in hadden gestuurd.”

  Het account is gehackt, dus dan heeft niet BBC Northampton getweet dat Trump is neergeschoten.

  Of je zult moeten kunnen bewijzen dat het account helemaal niet was gehackt.

  Zo niet, dan valt de kop “Pijnlijk: nepnieuws-roepende BBC gaat nu zelf hard onderuit, tweet dat Trump neergeschoten is” sowieso onder nepnieuws.

 5.   

  Sybren: “Het begon allemaal met wat gekken die nepnieuws zouden hebben verspreid dat Trump aan meer stemmen zou moeten helpen”.

  Nope. Nee dus. De waarheidslievende (nieuwe) media van bijv. Breitbart en Infowars zijn begonnen de valse, oude msm met ‘fakenews’ te benoemen.

  Daarná heeft de CNN en de allerergste, vooringenomen kranten als NewYorkTimes en vooral de Washington Post deze kreet overgenomen en natuurlijk als ‘wapen’ gebruikt tegen de goeie, neutralere en zelfstandige media.

  Trouwens, InfoWars wordt nu meer geraadpleegd dan de CNN en die nepkranten samen! Zij waren het ook, die al ruim twee jaar geleden voorspelden dat Trump de nieuwe president zou worden. Zijnhebben daar een ENORME kennis van allerlei bronnen zoals de (ex)CIA mensen, (ex) gouverneurs en politici, (ex) hackers enzovoort. Internationaal!

  Daar kan geen msm tegen op! Ze zijn ontiegelijk bang dat ze de strijd verliezen! Maar goed ook, want (onafhankelijk, feitengericht en neutraal) internet nieuws is echt de toekomst!

  1.   

   @Ome Ga

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/11/paranoide-kuzu-ziet-overal-vijanden-racisten-gaan-parkeerbonnen-van-onze-achterneven-publiceren/

   Tim Engelbart 3 maanden ago Beantwoorden

   Infowars is de bekendste complottheorieënwebsite van zo’n beetje het hele internet. Aliens, 9/11 gefaket, het kan niet op bij die idioten daar.

   Dus nee, daar gaan we géén aandacht aan besteden.

 6.   

  Dit was dus nep nieuws, maar ik heb wel gedacht een toen geliefd President J.F.K was maar 1 gek nodig om hem af te schieten, D.T. heeft horden idioten die stuk voor stuk in staat zijn om Trump naar het hiernamaals te zenden, ik vrees echt voor zijn leven, de beste bewaking is te verrassen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!