Turkse slachter katholieke priester Santoro geeft toe: ‘Ik vermoordde hem omdat hij moslims wilde bekeren’

Oğuzhan Aydın vermoordde in 2006 de katholieke priester Andrea Santoro in het Turkse Trabzon. Gisteren vertelde hij aan een lokale krant dat hij tot zijn daad kwam uit woede over het missionariswerk van de priester.

In gesprek met de Karadeniz Gazete zegt Aydin dat hij woedend werd op de priester toen die hem vertelde dat het zijn doel was om “alle moslims tot het christendom te bekeren.” Natuurlijk mogen moslims dat wat deze slachter betreft wel doen met aanhangers van andere religies, maar die andere religies moeten vooral niet het lef hebben om dat ook te doen. Dan verdienen ze de doodstraf.

Volgens Aydin was het geen moord met voorbedachte rade. Echt niet. Hij was zestien jaar oud toen hij in gesprek raakte met de priester over zijn werkzaamheden in Turkije. In dat gesprek zei Santoro dat het zijl doel was om het christendom te verspreiden in Turkije. Dat kon Aydin niet hebben. Hij riep tegen de priester dat “Islam de enige ware religie is” en vermoordde de arme christelijke leider vervolgens. Dat gebeurde in de kerk van de priester, de Heilige Maria kerk in Trabzon.

Dat is natuurlijk allemaal al schokkend genoeg, maar wat dit verhaal nog erger maakt is dat Aydin vorig jaar werd vrijgelaten door de autoriteiten. Hij werd weliswaar veroordeeld tot 18 jaar en 10 maanden cel, maar na de gefaalde coup van vorig jaar besloot president Erdogan dat hij gevangenisruimte nodig had om aanhangers van Fethullah Gülen op te sluiten. Aydin deed daar zijn voordeel mee: hij werd vervroegd vrijgelaten zodat een Gülenist zijn plek in de gevangenis kon innemen.

Nou moeten we het eens omdraaien. Stel je voor dat iets vergelijkbaars in Nederland gebeurde, maar dat de dader een radicale Katholiek was en het slachtoffer een Turkse imam. Hoe denk je dat de Turkse regering en de Turkse media daarop gereageerd hadden? Ik denk dat we het antwoord allemaal wel weten: ze zouden helemaal los zijn gegaan en geroepen hebben dat Nederland overduidelijk in staat van oorlog verkeerde met de islam. De dader had op de brandstapel gemoeten, aanpakken die hap.

Juist daarom is het zo veelzeggend dat deze brute moordenaar nu alweer vrij rondloopt in Turkije en daar zelfs interviews kan geven aan lokale kranten. Dat is nóg zorgwekkender als je bedenkt dat de Turkse regering er op de één of andere manier wél in slaagt om aanhangers van Gülen het zwijgen op te leggen. Daaruit blijkt duidelijk wat de prioriteiten van de Turkse regering zijn.

Kunnen Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu hier misschien iets van zeggen? Of vinden de heren ‘trotse Nederlanders‘ het helemaal niet relevant wat er met christenen gebeurt?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Islam is liefde voor moslims en dood voor de rest. Moslim dialoog.

  1. jennifer

   Ik wacht op het commentaar van Guustaaf hier, hij zal wel weer een of andere excuus hebben voor dit gebeuren, en zeggen dat moslims zo niet zijn.

 2. unitokkie

  Er zijn geen christenen meer in Turkije. Van 99% in een ver verleden naar 25% in 1900 en hedendaags is het aantal christenen gereduceerd naar 0,1% vd bevolking.
  Vrij duidelijke agenda lijkt me.

  1. jennifer

   Daarom moet Nederland ook snel gezuiverd worden van de moordzuchtige islam en moslims. Allemaal terug waar ze vanaf komen zolang ze de islam aanhangen, het hoort niet in Nederland thuis. Waarom zouden wij die turken hier wel willen hebben, je ziet wel ze moorden er ook lustig op los. Zelfs in de tweede kamer zitten 2terroristen van dit ras.

   1. denktenk

    IES KOELTOER.

 3. Ome Ga

  Tja jammer voor deze plofhaatbaard (en jammer voor alle fakenews msm die dit niet willen weten) is het Christendom de snelst groeiende godsdienst, althans de Charismatische en Pinkstertak daarvan.Gelukkig maar; want een waar (=wedergeboren) Christen heeft de beste mening, en zijn Godspill is het beste voor de mens: 100% genade alleen door geloof (ons deel, onze vrije keuze) verkregen. Jezus is De Weg, De Waarheid en Het Leven, Joh14;6 of je het nou leuk vindt of niet, Moham!

 4. J.C.

  Zou het erg zijn als de priester moslims had willen bekeren? Er wordt ons steeds verteld dat GOD (van Israël) en Allah een en dezelfde God is. Of wordt hier misschien duidelijk, dat er door bepaalde wereldse en geestelijke overheden fabeltjes verteld worden en de waarheid niet?

  Biddend om een snelle terugkeer van Jezus, zie ik het einde met vertrouwen tegemoet.

  1. jennifer

   In ieder geval is er geen christelijke priester op de wereld die in opdracht van hun geloof een moslim moet vermoorden. Moord op anders gelovigen komt alleen bij de moordlustige ideologie Islam voor. Alle moslims die dit aanhangen moeten zich diep en diep schamen dat ze weglopen met zo een moordzuchtige ideologie die ze dan nog geloof durven te noemen.

 5. J.C.

  Het linkse “humaan” is net zo gelijk aan de christelijke “naastenliefde” als ALLAH aan de GOD (van Israël)!

  1. J.C.

   NOT!

 6. Babaji538

  De wereld zit barstensvol van Heldere Lichten.
  Van alle kanten komt de hulp met redding je toegesneld…
  Petra Cecilia Maria Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog in een topic uit 17 januari 2017

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.