Van der Steur vindt hackers die met politiegeheimen aan de haal gaan prima: ‘lastig af te dekken’

Politiegeheimen die in verkeerde handen terecht komen? Niets aan te doen, aldus minister Ard van der Steur.

Hij is als minister van Veiligheid en Justitie dé man die Nederland veilig moet houden: Ard van der Steur. Helaas kunnen we er momenteel niet eens op vertrouwen dat hij het veiligheidsapparaat van ons land zelf veilig houdt. Volgens een bericht van BNR Nieuwsradio van donderdag is het systeem namelijk zo lek als een mandje: kwaadwillende  hackers kunnen zo met politiegeheimen aan de haal gaan. Onder andere beveiligingsplannen van evenementen en arrestatiebevelen hadden op straat kunnen komen te liggen, als de hacker die BNR contacteerde minder ethisch met de documenten was omgegaan.

Het trieste? Het is niet eens nodig om echt iets te hacken om hieraan te komen, want als je een beetje slim bent zorg je er gewoon voor dat alles naar je toegestuurd wordt. Hoe dan? Recentelijk zijn alle domeinnamen van de politie overbodig geworden doordat alle korpsen nu politie.nl gebruiken, in plaats van – bijvoorbeeld – politieamsterdam.nl. Dat is handig maar betekent wel dat iedereen daar nog even aan moet wennen, zeker wat betreft het invoeren van emailadressen, die dezelfde domeinnamen gebruikten. Het probleem is dat veel van die oude domeinnamen weer vrij zijn gekomen, en dus door iedereen kunnen worden gekaapt. Het gevolg? Als iemand per ongeluk een vertrouwde mail naar een oud adres stuurt, komt het bij de verkeerde persoon aan.

Helaas laat dit Van der Steur allemaal redelijk koud. Als reactie op de schokkende onthullingen van dit ernstige beveiligingslek had hij enkel te melden dat dit bekend is, maar dat het lastig is om er wat aan te doen. En daar schijnt het liever-lui-dan-moebeleid van dit kabinet maar weer eens door: het is prima mogelijk om deze domeinnamen nog een paar jaar vast te houden, om er zeker van te zijn dat zeer gevoelige informatie niet in handen van de verkeerde personen komt, terwijl agenten eraan wennen dat ze nu andere emailadressen moeten gebruiken. Op basis van het aantal domeinnamen waar het hier over gaat – een paar duizend – zou het niet meer dan enkele tienduizenden euro’s moeten kosten om dat voor elkaar te krijgen. Helaas is dat geld kennelijk meer waard dan de veiligheid van dit land, aangezien men liever de kans neemt dat iemand deze informatie misbruikt om de zwakke plekken van die plannen uit te buiten.

Want ja, mensen die zulke dingen doen hebben daar in 99% van de gevallen geen goede bedoelingen mee. Maar dat risico moeten we kennelijk maar voor lief nemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Adriaan

  We moeten nog even onze plas ophouden. 15 maart wordt deze man de laan uitgestuurd. Helaas kan het niet eerder. “Vakonbekwaam” komt er op zijn conduitestaat te staan. Hij moet zich diep en diep schamen, als hij dit naast zich neerlegt. Hij denkt waarschijnlijk ook dat 15 maart zijn termijn er op zit. Het zal hem worst wezen.

  1. loritta

   Ik hoop dit toch wel!! Weg die man.

 2. jennifer

  Schaamt Rutte zich nou nog steeds niet ,dat hij zo n waardeloze ministers in zijn kabinet heeft zitten? Dit wil toch wel zeggen dat men zeker niet meer op de VVD moet gaan stemmen, het enige wat ze voortbrengen zijn waardeloze ministers.

 3. Ni28

  De ministers van Rutte zijn van de zelfde kwaliteit als hun leider. Het vis begint bij de kop te rotten.

 4. Gustaafff

  Mark Rutte had die man allang zijn kabinet uit moeten trappen. Steuriesteur klungelt er werkelijk op los. Alles wat hij in zijn handen heeft verknoeit hij. Excuus hiervoor, excuus daarvoor. Ja, nu is het te laat. Een derde minister in vier jaar tijd lijkt me niet al te handig.

  1. Leonidas

   zou die man wel eens van een “firewall “” gehoord hebben ??

   Ik ken toevallig een hacker , mooi meissie trouwens !!

   als die je computer een 1/2 uurtje behandeld geeft

   Komt zelfs JEZUS niet meer binnen , snappieum Guust

   dat is Humoooooor , meneer Sonneveldt

 5. HaZ

  Deze arrogante niksnut flikt het elke keer weer om er mee weg te komen, na een “sorry”. Hij heeft zijn departement gewoon niet onder de knoet. Kan niet anders dan dat zijn onderdanen hem vierkant uitlachen. Als hoogste pief bij een departement als Justitie zou een (1) mailtje met de tekst “regel dit voor alle afdelingen” voldoende moeten zijn om het apparaat van hoog tot laag in beweging te zetten en geregeld te krijgen. Ik denk dat zijn medewerkers hem al Ad van der Sorry noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.