Wilders gaat los in Koblenz: ‘Het westen is wakker aan ’t worden, we gooien het juk van de politiekecorrectheid af!’

Geert Wilders heeft het prima naar zijn zin in het Duitse Koblenz, waar de leiders van verschillende Europese populistische partijen bij elkaar zijn om samen een vuist te maken tegen het op macht beluste Brussel.

Vandaag sprak PVV-leider Geert Wilders een menige toe in Duitsland. Hij gaf ze precies waar ze op gerekend hadden: genoeg smakelijk rood vlees om nog wekenlang van te smullen.

“Mijn vrienden,” sprak Wilders de menigte toe, “we leven op dit moment in historische tijden. De mensen uit het Westen worden wakker. Ze werpen het juk van de politieke correctheid af. Ze willen hun vrijheid terug hebben, ze willen hun nationale soevereiniteit terug, en wij, de patriotten van Europa, zullen het instrument van hun bevrijding zijn.”

Zoals Alexander Bakker terecht schrijft heeft Wilders het consequent over “patriottische Europeanen” en dus niet over nationalisten. Dat is ongetwijfeld bewust, maar ook gepast. De PVV is immers weliswaar patriottisch — trots op Nederland — maar dat is niet hetzelfde als nationalistisch. Wat de PVV betreft zijn zwarte Nederlanders net zo Nederlands als blanke Nederlanders; het gaat om de waarden, niet om de etniciteit. Links zal ongetwijfeld verkondigen dat het verschil tussen patriottisme en nationalisme kunstmatig is, maar dat is het zeker niet.

Wilders maakte dat ook nog eens duidelijk door niet alleen “Leve Nederland te roepen,” wat een echte nationalist natuurlijk zou zeggen, maar ook “leve de vrijheid, leve Duitsland […] leve Alternative für Deutschland.” Een patriottische Nederland kan alle Europese staten respecteren en waarderen, en wil maar wat graag handel met ze drijven en dergelijke, maar wenst de eigen cultuur en soevereiniteit slechts te behouden. Een nationalist zegt ‘Nederland is de beste!’, een patriot zegt ‘ik houd van Nederland en Duitsers houden van Duitsland, Fransen houden van Frankrijk, en Belgen houden van…” Nou ja, die laatste is natuurlijk een slecht voorbeeld. Laten we daar maar van maken: “En Engelsen houden van Engeland, en dat is precies hoe het hóórt te zijn.”

De politiekcorrecte elite zal het vast niet op prijs stellen, maar de gemiddelde Nederlander, de gemiddelde Duitser, de gemiddelde Fransman, de gemiddelde Belg en de gemiddelde Engelsman zal het daar volkomen mee eens zijn. Wij zeggen niet dat we beter zijn dan anderen, maar we houden wel van onze cultuur en zijn trots op onze geschiedenis. Jarenlang mochten we dat niet hardop zeggen, maar die ban is nu gebroken. We zijn trots en durven dat ook weer hardop te zeggen.

En dat betekent natuurlijk dat het politiekcorrecte establishment onderhand echt op zijn laatste benen loopt. De elite kan de macht namelijk alleen maar in handen houden als wij bang zijn voor ‘patriottisme.’ Op het moment dat we die angst verliezen stort het hele kaartenhuis dat ze gebouwd hebben in de afgelopen decennia in elkaar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. maarjuna

  Leuk spel met woorden, maar feit blijft, dat de Europese problemen niet op nationaal niveau opgelost zullen kunnen worden en dat we dus een krachtig gezamenlijk Europees beleid zullen moeten ontwikkelen en onderhouden.

  1. HaZ

   Europees inderdaad en niet via de EU in zijn huidige vorm. En waarom zou de start daarvoor niet per land op nationaal niveau kunnen liggen?

   1. maarjuna

    Dat is de lappendeken, die we nu hebben – niet helder wat lokaal en wat centraal geregeld moet zijn (althans in theorie wel, maar in de praktijk niet). Verder is het psychologisch belangrijk, dat burgers het idee hebben, dat ze invloed op centraal beleid hebben. Dat hebben ze al wel, maar op de huidige manier wordt die als te indirect beleefd. Tegelijkertijd zullen centrale beleidsmaatregelen toch ook met gezag moeten worden uitgevaardigd, lokaal moet men zich daar gewoon op vast leggen. Dat is soms inderdaad even slikken, omdat per regio belangen kunnen verschillen.

   2. jennifer

    Dat kan zeker er zijn meer landen die sterk genoeg zijn ook zonder de EU.

  2. Wachteres

   Dat is precies wat de kletsmajoren ven de EU u voorhouden.

   We hebben het eeuwen gered met samenwerken.

   “Een krachtig gezamenlijk Europees beleid”? Dictaten vanuit de EU, zult u bedoelen.

   Heel Afrika hier binnen? Slikken of stikken. Hoezo een krachtig beleid?

 2. Ritter

  Volledige speech van Geert Wilders.

  https://youtu.be/VclCCUx3vP8

  1. Analist

   Wim, zeer de moeite waard om te kijken. “Gewone mensen” voelen met hun onderbuik-intelligente al lang aan dat datgene wat verwoord wordt in dit gesprek speelt. Gevolg is wel dat je nog sterker als voorheen ervan bewust wordt dat je dagelijks door de NPO wordt belazerd en ondergekotst met hun linkse speeksel en onnozele prietpraat.

 3. Frulen

  Complimenten voor dit artikel Michael !

  1. loritta

   Inderdaad, een prima artikel!

 4. Barbera

  Waar heeft die man het toch over, we zijn toch vrij?

 5. Cultuur_Pessimix

  Waarom is België doorgestreept? Omdat ze nog niet wakker zijn zoals in Noorwegen en Zweden? Worden ze vast heel rap binnenkort.

 6. nogmaals

  Maarkunt heeft het over “Europese problemen”, en vlgs maarjuna hebben we dus een krachtig gezamenlijk Europees beleid nodig. Over welke problemen heeft maarjuna het? Wellicht over problemen die we waarschijnlijk nooit zouden hebben gehad met een aangepaste en uitgebreide EEG, en die we zeker niet hadden gekregen zonder de (in feite buiten de burgers om opgerichte) volkerenvernietigende EU.

  1. maarjuna

   Ja die problemen. Wat we zouden hebben gehad zonder EU weten we niet, zullen we nooit weten en is niet relevant. Hoe ze moeten worden opgelost wel en dat is in ieder geval op Europees niveau. Dat vind ik, maar kennelijk voelen de populisten dat ergens ook aan, die zoeken toch ook naar gemeenschappelijkheid buiten de landsgrenzen.

 7. Ni28

  De EU bant het nationalisme uit maar vernietigd ook het patriotisme. Maar dat is meestal tijdelijk. Mensen worden geen EU patriotten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.