Corruptie! Ministerie van Buitenlandse Zaken blokkeert onderzoek omkoopschandaal Ballast Nedam in Saoedi-Arabië

Geen categoriefeb 27 2017, 14:30
Welkom in Nederland corruptieland waar het blijkbaar volkomen normaal gevonden wordt dat bouwbedrijven Saoedische leiders smeergeld betalen.
En ja hoor, we hebben weer een nieuw schandaal ontdekt:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft strafrechtelijk onderzoek naar smeergeldbetalingen aan het koningshuis van Saoedi-Arabië door de Nederlandse bouwreus Ballast Nedam gedwarsboomd. Het verhoor van een Saoedische getuige werd na tussenkomst van het ministerie afgeblazen „vanwege de bilaterale betrekkingen, de status van betrokkenen en de mogelijke risico’s voor de te horen getuige.”

Dit blijkt allemaal uit onderzoek van de omroep Human. De omroep baseert zich daarbij op FIOD-documenten. Vanavond zendt Human een documentaire uit over deze affaire.
De documentaire bouwt voort op werk van De Telegraaf dat vier jaar geleden al berichtte dat Ballast Nedam honderden miljoenen euro's aan smeergeld had betaald om zaken te mogen doen in Saoedi-Arabië. Volgens De Telegraaf, dat zich weer baseerde op uitspraken van een ex-directielid, betaalde het bouwbedrijf alleen al ruim 450 miljoen dollar aan prins Alwaleed bin Talal Alsaud die, niet geheel toevallig, één van de rijkste mannen ter wereld is.
In de tussenliggende jaren heeft Human nog meer onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat Ballast jarenlang een "schaduwboekhouding" bijhield met zogenaamde "schuilnamen." De oude koning Fahd staat op de lijst (en kreeg dus bakken met geld van Ballast Nedam). Zijn schuilnaam? Adriaan.
En dat is niet alles. Ook zijn opvolger, koning Abdullah (die in 2015 overleed) staat op de lijst. Zijn schuilnaam was, het zal niemand verbazen, Bassie.
Jawel, Ballast Nedam maakte dus miljoen smeergeld over aan 'Bassie en Adriaan.'
Is dat dan alles, hoor ik u denken? Natuurlijk niet. Er is nog véél meer:

>Uit de schaduwboekhouding valt volgens de FIOD op te maken dat Ballast Nedam ook steekpenningen betaalde aan een tweetal commandanten van de Saoedische luchtmacht (samen 3 miljoen dollar), aan minister van Defensie èn kroonprins Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud (4,1 miljoen dollar), aan diens schoonzoon Turki Bin Nasser (13,5 miljoen dollar) en aan prins Alwaleed Bin Talal Al Saud (467.200.000 miljoen dollar).

Al met al werd Ballast bedankt door het Saoedische koningshuis met een opdracht om twee Saoedische vliegvelden te verbouwen. In totaal rekende het bouwbedrijf daar 580 miljoen dollar voor. Volgens de FIOD waren die opdrachten echter maar 249 miljoen euro waard. Ballast telde het betaalde smeergeld dus gewoon bij de rekening op. Zo had het Saoedische koningshuis mooi wat geld witgewassen en had Ballast een leuk zakcentje verdiend.
Ongelooflijk genoeg heeft de al eerder genoemde Prins Alwaleed totaal geen spijt van zijn steekpenningen. Hij beweert dat hij 'advieswerk' deed voor Ballast en andere bedrijven en die enorme bedragen daardoor 'verdiende.' Blijkbaar was de Nederlandse regering het met hem eens. In 2003 kreeg hij namelijk erkenning in de vorm van toekenning van de onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau.
Nee, dat is geen grap.
Het moge duidelijk zijn dat dit allemaal bijzonder illegaal was, maar ministerie van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten besloot in 2012 om maar snel met Ballast te schikken. Het bedrijf moest een boete van 5 miljoen euro betalen -- een schijntje -- en dat was het dan. De redenering van de VVD'er, die tijdens het bewind van Rutte II werd gedwongen om af te treden in verband met de bonnetjesaffaire, was als volgt:

Het Openbaar Ministerie heeft in 2012 de omkopingszaak tegen Ballast Nedam geschikt. Het bedrijf betaalde de maximale boete van 5 miljoen euro. De bevindingen van de FIOD werden daardoor niet openbaar. Verantwoordelijk minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD), was destijds van oordeel dat een schikking “in dit bijzondere geval, na afweging van alle belangen, een passende afdoening vormt, te meer nu de maximale boete overeen is gekomen.

Daarmee bedoelt hij dus dat hij de 'goede relatie' met Saoedi-Arabië, welke er blijkbaar uit bestaat dat Nederlandse bedrijven het dictatoriale Saoedische koningshuis spekken, niet op het spel wilde zetten.
Dat wordt nog duidelijker doordat het ministerie van Justitie zich in 2015 verzette tegen het horen van een Saoedische getuige die openheid kon en wilde geven over de rol van prins Alwaleed. Dit was gezien "... de betrokkenheid van een lid van het koninklijk huis in Saoedi-Arabië. Dit wordt niet wenselijk geacht voor de bilaterale betrekkingen.”
Ze kunnen daar in Saoedi-Arabië natuurlijk wel critici van de regering 1.000 zweepslagen geven, vrouwen stenigen, homo's doden en steekpenningen aannemen, maar hé, we kunnen ook flink wat geld aan dat land verdienen! En daar gaat het uiteindelijk om; de almachtige euro.
Natuurlijk is het ongekend en vooral ook onacceptabel dat Ballast Nedam zich schuldig heeft gemaakt aan deze strafbare feiten, maar het is zo mogelijk nog erger dat de politiek -- lees: het kabinet Rutte en het kabinet Rutte II -- er alles heeft gedaan om dit onder het tapijt te vegen. Voor de zoveelste keer blijkt dus dat het ministerie van Veiligheid en Justitie -- zie de betrokkenheid van Opstelten -- verworden is tot een hobbyclub van de VVD, waar de nepliberalen doen en laten wat ze willen.
De 2Doc Inzake Saoedi-Arabië wordt vanavond om 21 uur uitgezonden op NPO 2. Kijken dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten